logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk USB do routera i udostępnić go w sieci domowej?

sigman875 13 Lip 2010 23:51 2308 5
  • #1 8289631
    sigman875
    Poziom 10  
    Witam Państwa
    Mam pewien pomysł ale nie wiem jak się do tego zabrać:
    Do mojego domowego routera chciałbym podłączyć pewne urządzenie ale nie wiem jak to zrobić:
    1. dysk zewnętrzny najlepiej jakiś pendriv ( jaką kupić przejściówkę by podłączyć USB do gniazda RJ45) – czy są jakieś przejściówki ?
    2. Co zrobić abym mógł się połączyć z tym wymiennym dyskiem np. gdy jestem w pracy lub gdy korzystam z mobilnego Internetu.
    3. Chce by do prądu był podłączony tylko ten dysk i router, a komputer nie musiał chodzić cały czas i nie uzależniał korzystanie z tego rozwiązania.
    4. Dodatkowo wszyscy użytkownicy w domu by mogli przeglądać zawartość tego dysku i mogli coś dodawać
    5. Mam stałe IP przypisane do karty sieciowej ( teraz do routera). IP zmienia mi się tylko jak kabel z netem podłączam do innej karty sieciowej.

Nie mam pojęcia jak to zrobić będę naprawdę wielce zobowiązany za każdą pomoc
    Znalazłem przejściówkę z rj45 na USB (bez sterowników taki mały adapter prosty - będzie to działać ?)czym i jak to skonfigurować ?
  • #2 8289995
    kacperfx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Z tego co się orientuje nie zadziała za bardzo taka przejściówka. Nie napisałeś jaki to router, powinien on obsługiwać dyski i pendrive, a że nie ma USB to zapewne tego nie robi. Jeśli to router na który można wgrać np. openwrt to może samemu da się wymusić korzystanie z podłączonego dysku, chociaż wątpię.
  • #3 8290572
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    sigman875 napisał:
    Witam Państwa
    Mam pewien pomysł ale nie wiem jak się do tego zabrać:
    Do mojego domowego routera chciałbym podłączyć pewne urządzenie ale nie wiem jak to zrobić:
    1. dysk zewnętrzny najlepiej jakiś pendriv ( jaką kupić przejściówkę by podłączyć USB do gniazda RJ45) – czy są jakieś przejściówki ? <...>

Może gdzieś uda się tanio kupić NSLU2 ? Ma dwa porty USB - jeden do pendrive, drugi do dysku. Oraz oczywiście RJ45 do połączenia z siecią.
    Conieco o urządzeniu tutaj:
    http://en.wikipedia.org/wiki/NSLU2

Pozdrawiam -

Stanley
  • #4 8291995
    sigman875
    Poziom 10  
    Znalazłem taki router co o nim myślicie, Tylko nie wiem czy on nie jest dedykowany do łącza typu neostrada :(
    Czy jeżeli router ma printserwer - port usb to czy mogę ten port wykorzystać jako usb pod mój zewnętrzny dysk ??

Dodano po 47 [sekundy]:

Ten router to właśnie:
    SITECOM Router WL 350 Media 300N
  • #5 8293075
    kacperfx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sigman875 napisał:
    Znalazłem taki router co o nim myślicie, Tylko nie wiem czy on nie jest dedykowany do łącza typu neostrada :(

Nie, nie jest.

sigman875 napisał:

Czy jeżeli router ma printserwer - port usb to czy mogę ten port wykorzystać jako usb pod mój zewnętrzny dysk ??

Ciężko było sprawdzić na stronie producenta? 'One USB port to connect an external USB storage device and share the stored digital content with all connected users '
REKLAMA