logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo I - Wyskoczyła półoś i nie idzie jej włożyć.

Crist 20 Lip 2010 06:55 5174 6
REKLAMA
  • #1 8310565
    Crist
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Mam może dość mały problem ale nie wiem jak sobie z tym poradzić. Chodzi o to że podczas wymiany sworznia wahacza w moim toledo (1.9td 1994r) wyskoczyła półoś ze skrzyni od strony pasażera. W efekcie nie mogę włożyć jej z powrotem. Ma ktoś może jakieś pomysły?? albo może ktoś był w podobnej sytuacji. Czy da się to zrobić w miarę szybko czy trzeba kombinować?? nie chcę robić niczego na siłę żeby frezów nie załatwić.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8310718
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3563
    Odkręcić przegub wewnętrzny od kielicha, wyjąć półoś poskładać do kupy i założyć seger zabezpieczający. Jak tego nie zrobisz w ten sposób, to półoś może wypaść w czasie jazdy z przegubu
  • REKLAMA
  • #3 8311594
    Crist
    Poziom 10  
    A czy jest jakiś patent żeby zastąpić klucz trzpieniowy 12 kątny??
  • Pomocny post
    #4 8311618
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3563
    NIE i nawet nie próbuj odkręcać imbusem, zniszczysz śruby. Ponownie dokręcasz kluczem dynamometrycznym 45nm
  • REKLAMA
  • #5 8312305
    Crist
    Poziom 10  
    Widzę że trafiłem na fachowca. Wszystko idzie ok. śruby odkręcone półoś wyjęta. przegub wewnętrzny wyczyszczony i rozebrany i tu mam pytanie. z jednej strony jest wgłębienie w obudowie przegubu a z drugiej jest gładka strona. i mój błąd nie zobaczyłem która strona jak była i jak to teraz złożyć która strona do skrzyni a która w kierunku półosi??
  • Pomocny post
    #6 8313406
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    jeżeli dobrze cię zrozumiałem, to zwężeniem do skrzyni, ale najpierw przypasuj, powinien się lekko wsunąc w piastę przy skrzyni. Z drugiej strony przyłóż blachę od gumy osłonowej powinna bez luzu wsunąć się na przegub
  • REKLAMA
  • #7 8313485
    Crist
    Poziom 10  
    Już doszedłem do czego jest te wyżłobienie. w katalogu widać że jest to miejsce na uszczelkę, jednak takowej nie było. Już wszystko złożyłem skręciłem i nawet była przed chwilą jazda testowa;) Wszystko chodzi jak ma być. Dzięki za pomoc:):)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas wymiany sworznia wahacza w samochodzie Seat Toledo I (1994, 1.9td) użytkownik napotkał problem z wyskoczeniem półośki ze skrzyni biegów. Użytkownicy forum doradzili, aby odkręcić przegub wewnętrzny, złożyć półoś i założyć seger zabezpieczający, aby uniknąć jej wypadnięcia podczas jazdy. Po wyjęciu półośki i rozebraniu przegubu, użytkownik miał wątpliwości dotyczące montażu, zwłaszcza w kontekście wyżłobienia w obudowie przegubu, które okazało się miejscem na uszczelkę. Po złożeniu wszystkiego i przeprowadzeniu jazdy testowej, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA