logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 800 - podkręcanie, niska temperatura i analiza raportów AIDA32

scig 04 Wrz 2004 22:36 1383 8
REKLAMA
  • #1 833342
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam!
    Wczoraj ponownie podkręciłem swojego celeronka, wydaje mi się, że pracuje jakby lepiej niż ostatnio, ale zastanawia mnie temperatura procka. Czemu on się nie grzeje? Faktycznie radiator jest zimny, ale jak to możliwe? No i zrobiłem aidą32 raporty płyty i osiągów. Jak ktoś się zna to niech zerknie zwłaszcza na raport płyty - co oznaczają te debugi (mi to się kojarzy z błędami). Będę wdzięczny za gugestie, pozdrawiam!
    Załączniki:
    • osiagi.txt (31.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • raport.txt (14.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 833657
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    daj pastę odprowadzającą ciepło na bazie srebra to zmniejszy temperature o jakies 7 stopni
  • REKLAMA
  • #3 833658
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    W przypadku celerona i podkręcania - temperatura skacze do góry to chyba normalne - generalnie podglądnij jak tam z pastą. Gdyby to nie pomogło - zwiększ wiatrak na procesorze, lub złóż inne chłodzenie (wiatrak, radiator)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 833687
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam.
    Celerony przecież sie mało grzeją, stąd ta sama temperatura po podkręceniu.
    Szkoda że nie widzieliście filmiku, na teście przeżywa tylko Pentium III po zdjęciu radiatorka.
    Również podkręcanie Pentium nie zmusi go do podwyższenia temperatury.
    Porównajcie jakie są wiatraki na np Athlonie i Celeronie. Jest róznica.
    Sam mialem celka 800, podkręcałem oczywiście i temperatura była nie mal że ta sama.
    scig -Nie radził bym Ci podkręcać czegoś takiego, ponoć lecą dyski.
    Mi też padł, tyle że nie wiem czy to z tego :(
  • #5 834176
    scig
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    "czegoś takiego" tzn. chodzi o procesor płytę główną czy jak? ;) A jak oceniacie osiągi po tym podkręceniu. Może podajcie swoje V odczytu i zapisu zmierzone przez aide lub coś podobnego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 834390
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Czegoś takiego czyli Celka 800 na starej płycie. Jak kręcisz FSB to idzie Ci AGP i PCI razem, na innych płytach możesz sobie ustawić dzielnik (podkręcać wszystko z osobna) poza tym dyski twarde mają też coś do powiedzenia ale nie pamiętam co to było.
  • #7 835427
    wrzaskun
    Poziom 15  
    a co do prędkości podkręcenia to raczej mizernie powinieneś go podkręcić na 1300, extremalnie kolega podkręcił na 1500. Ja osobiście kiedyś podkręciłem bez problemu 333 na 600 tak wiec 70-90% powinieneś podnieść, ale z dobrym chłodzeniem, ja mam wodne. I jak ktoś wcześniej wspomniał b.wazne jest zmniejszenie częstotliwości AGP i PCI dyski nie powinny paść jak masz dobrą płyte, no i ważne sa też pamięci! najlepsze sa markowe np: kingstone idze je podnieść o jakies 30% średnio
  • #8 1210485
    kult4
    Poziom 11  
    Hej wrzskun, celeron 300 to legenda, wiec sie nie dziw ze taki w nim potencjal. Ja swojego cel 800, na wentylatorze od durona 1200 podkreciłem na 920 i przy zwiekszonym napięciu chodzil super (temp w stresie to 64°C).Podobno z tych celeronów idzie tylko do 980..osobiście nie sprawdzalem z obawy o dysk
  • #9 1211425
    wrzaskun
    Poziom 15  
    to byl tylko przyklad z przed 4 miesiecy. Obecnie wszystkie procki fajnie sie kręcą i wszyscy o tym wiedzą, ich cena nie jest wysoka. Taki athlon 1.4GHz mozesz zapodac bez problemu na 2100 a jego skuteczność bedzie 2600MHz tak wiec wszystko sie zmienia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 800 MHz, obserwacji niskich temperatur oraz analizy raportów AIDA32 dotyczących płyty głównej i wydajności. Użytkownicy zwracają uwagę, że Celerony generalnie generują niskie temperatury nawet po podkręceniu, co może wynikać z ich konstrukcji i chłodzenia. Zalecane jest stosowanie pasty termoprzewodzącej na bazie srebra dla obniżenia temperatury o około 7 stopni. Wskazano również na konieczność kontroli jakości pasty, wentylatora i radiatora, a w razie potrzeby wymianę chłodzenia. Podkreślono, że podkręcanie Celerona 800 na starszych płytach głównych może powodować jednoczesne podkręcenie magistral AGP i PCI, co może wpływać na stabilność dysków twardych. Warto stosować płyty z możliwością ustawiania dzielników dla tych magistral. Prędkość podkręcenia Celerona 800 jest ograniczona, typowo do około 1300-1500 MHz, przy czym ważne jest dobre chłodzenie i stabilne pamięci, np. markowe Kingston, które można podkręcić o około 30%. Jeden z użytkowników podkręcił Celerona 800 do 920 MHz z wentylatorem od Durona 1200, osiągając temperaturę 64°C w stresie. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych procesorów, jak Pentium III i Athlon, które mają inne wymagania chłodzenia i możliwości podkręcania. Analiza raportów AIDA32 wymaga uwagi na debugi, które mogą wskazywać na błędy, jednak szczegóły nie zostały jednoznacznie wyjaśnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA