logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne napięcia i temperatura przy podkręcaniu Celeron 2GHz/400/128

jacekFF 19 Maj 2006 15:43 1223 5
REKLAMA
  • #1 2641722
    jacekFF
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam tak jak juz pisałem mam procka Intel Celeron 2GHz/400/128 i chciałbym go podkręcić tylko przedtym mam takie pytanie , a mianowicie chodzi mi o bezpieczną temp. i napięcia chciałbym go podkręcić jakieś 10-15% . Tego procka podkręciłem w czoraj właśnie na 2,3GHz podnosząc FSB , tylko nie zmieniałem napięcia i jak go juz podkręciłem to mi coś system zamuliło i musiałem powruić do pierwotnej konfiguracji czy jest to możliwe ze miał za małe zasilanie ?? czy mozna je troszke zwiększyc ??
  • REKLAMA
  • #2 2641824
    bercow
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    To zmień timing, zwiększ napięcie i będzie git. No pamiętaj że jak kręcisz ram to dla AMD to jest 1:1 a dla intela odwrotnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2642734
    jacekFF
    Poziom 13  
    ale na 2,66GHz na orginalnym chłodzeniu uciągnie , będzie go dobrze chłodzić ?? nie będzie mu za ciepło ?? a czy na procesorze Intel powinna być położona pasta do radiatora czy może być na sucho ??
  • REKLAMA
  • #5 2644107
    jacekFF
    Poziom 13  
    ok podkręciłem go na 2,3GHz jak narazie śmiga sobie elegancko temp. cpu wzrosła o 1-2 stopnie C , tak więc jet teraz 40 stop.C zwiększyłem troszke napięcie i teraz chodzi jak czeba :):)
  • #6 2644193
    florek41
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jacekFF napisał:
    ale na 2,66GHz na orginalnym chłodzeniu uciągnie , będzie go dobrze chłodzić ?? nie będzie mu za ciepło ?? a czy na procesorze Intel powinna być położona pasta do radiatora czy może być na sucho ??

Paste trzeba położyć zawsze, kup jakąś, np. AS Cremique i nałóż, temperaturki powinny się obniżyc o pare dobrych stopni :).

Jeśli zmieniasz tylko FSB to temp. nie powinna dużo wzrosnąć, jak podnosisz napiecie to może troche wzrośnie.

A czy na stockowym chłodzeniu uciągnie 2,6 Ghz to niewiem sprawdź :P
REKLAMA