logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada E500 - szukam sterownika grafiki dla DOS i Windows 3.11fW

VE301F 29 Lip 2010 17:52 3009 4
REKLAMA
  • #1 8344425
    VE301F
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Poszukuję sterownika grafiki do laptopa Compaq Armada E500 dla systemów: DOS i Windows 3.11fW. Na stronach suportu HP sterowniki grafiki dla tej maszyny są zamieszczone dopiero począwszy od Win98 i to zarówno na stronach polskich jak i amerykańskiej. Poszukiwania poprzez Google niestety nie przyniosły rezultatu. Sterownika dla tych systemów poszukuję dlatego, że ekran w tej maszynie ma natywną rozdzielczość 1024x768 i obraz w DOS oraz W311 zajmuje tylko część ekranu (jest to przecież 640x480) a niestety karta grafiki nie potrafi sama rozciągnąć obrazu na pełen ekran. Proszę o sugestie ew. wskazanie źródła, z którego mógłbym taki sterownik pobrać, oczywiście o ile w ogóle taki istnieje. Proszę tylko nie sugerować przejścia na inny Windows ew. Linuxa, gdyż cały problem wynika niestety z tego, że maszyna ta musi pracować z oprogramowaniem dosowym. Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą podzielić się swoimi wiadomościami w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 8700628
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam, też posiadam ten model laptopa. Tyle, że tryb MS-DOS oraz okienka Windows 3.11 mam mam na pełnym ekranie przy rozdzielczości 640x480.

Swoją drogą też szukam sterowników do grafiki, dźwięku i karty sieciowej. Proponuję poszukać nie na stronie COMPAQ/HP, ale po modelu i producencie urządzenia. Grafika to chyba ATI Rage, a karta sieciowa 3Com-a. Dźwięku jeszcze nie zidentyfikowałem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8704963
    VE301F
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    @~adrian~ Żłobiński - mam pytanie: czy tryb MS-DOS jest to tryb z którejś wersji Windowsa, czy też jest to rzeczywisty DOS - inaczej czy maszynka pracuje pod kontrolą MS-DOS'a czy Windows'a? Natomiast drugie pytanie dotyczy Win3.11, czy posiadasz może sterownik dla tego "OS-a", czy też maszynka pracuje wyłącznie w trybie VGA czyli 640x480px?
    Dodane 15:25
    Karta grafiki w tym modelu (Compaq Armada E500) to ATI Rage Mobility P/M i wszelkie poszukiwania driverów dla DOS'a w sieci zawiodły. Nie ma nawet sterowników do Win3.xx - a przynajmniej ja na takie nie trafiłem.
  • #5 10055975
    zalefan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    karta graficzna compaq armada e500 dla win xp :D
    Załączniki:
    • sp18896.exe (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA