logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Jak stworzyć listę użytkowników z automatycznym wypełnianiem danych?

grzegorzfx1 04 Sie 2010 18:47 2559 9
REKLAMA
  • #1 8365003
    grzegorzfx1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Mam taki problem - rzecz polega na tym że w kolumnie będzie lista użytkowników, których wpisuje w taki sposób że po najechaniu na komórkę w tejże kolumnie pokazuje mi się lista dostępnych użytkowników których mogę wpisać i po kliknięciu na wybranego automatycznie jest wpisany w komórkę. Ponadto po wybraniu użytkownika automatycznie w komórce obok pokazuje mi się przypisany do niego numer np. dowodu osobistego i komórkę dalej firma z jakiej jest?? A i jeszcze jedno jak zrobić aby najechaniu na komórkę w danej kolumnie i kliknięciu na nią była wyświetlana aktualna godzina?? Gdyby ktoś wiedział jak to zrobić byłbym bardzo wdzięczny..
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8366564
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Jeżeli chodzi o pierwszy problem proponuję użyć pola kombi. Ustawisz w nim zakres wejściowy listy i komórkę (może być przykryta tym polem) wyjściową. Numer dowodu uzyskasz korzystając z formuły INDEKS(). Drugi sposób na to samo to użycie formuły WYSZUKAJ.PIONOWO(). Wybór należy do Ciebie. :D

Dodane:
    Do wyświetlania aktualnej daty lub/i czasu (w zależności od formatu komórki) służy formuła zwana TERAZ(). Uaktualnia się przy każdym przeliczeniu arkusza.
  • REKLAMA
  • #3 8366679
    tagy
    Poziom 14  
    grzegorzfx1 napisał:
    A i jeszcze jedno jak zrobić aby najechaniu na komórkę w danej kolumnie i kliknięciu na nią była wyświetlana aktualna godzina??

Najechaniu - to znaczy przemieszczeniu myszki nad określoną komórką czy kliknięciem (czyli aktywowaniem komórki)?

Czy data ma pojawić się w tej komórce, wyświetlić w MsgBox czy może być na pasku statusu?
  • REKLAMA
  • #4 8371208
    grzegorzfx1
    Poziom 11  
    Data aktualna ma się pojawić w danej komórce po kliknięciu na nią. Tak samo z godziną klikam na komórkę i pojawia mi się aktualna godzina. pozdrawiam
  • #5 8371277
    tagy
    Poziom 14  
    Jeżeli koniecznie chcesz klikać to
    Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
        If Target.Column = 1 Then Target = Format(Now, "yyyy-mm-dd")
        If Target.Column = 2 Then Target = Format(Now, "hh:mm:ss")
        Cancel = True
    End Sub
    wstawione w kod arkusza (czyli prawy przycisk myszy na karcie arkusza, następnie "Wyświetl kod". Działa tak, że po dwukliknięciu w pierwszej kolumnie wstawia aktualną datę, a po dwukliknięciu w drugiej kolumnie wstawia aktualną godzinę.

Moim zdaniem prościej jest wcisnąć kombinacje klawiszy dla datyi dla godziny
    Ctrl + Shift + ;
  • #6 8371387
    grzegorzfx1
    Poziom 11  
    Dzięki walek33 i tagy o to właśnie mi chodziło. A ten sposób z datą i godziną całkiem niezły. A da się coś takiego zrobić jak wcześniej pisałem że jak wpisze gościa w komórce to automatycznie mi obok w komórce jego numer dowodu mi się wyświetli za pomocą makr?? :]
  • #7 8371467
    tagy
    Poziom 14  
    grzegorzfx1 napisał:
    A da się coś takiego zrobić ... za pomocą makr?? :]

Jasne, że się da. VBA nie potrafi jedynie guzików przyszywać ;)
  • #8 8371506
    grzegorzfx1
    Poziom 11  
    :) A masz może kod w VBA jak takiego czegoś dokonać?? Bo za pomocą funkcji indeks i wyszukaj pionowo to za dużo warunków musiałbym pisać i nie wiem czy działałoby to tak jak potrzeba. pozdro :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 8374020
    tagy
    Poziom 14  
    Naprawdę nie chcesz pójść w tym kierunku? Zobacz w pliku - Arkusz1 komórka A2 - wybierasz użytkownika i resztę danych przenosi ci się samo. Szybko, prosto i bez makr.
    Załączniki:
    • wybor.xls (23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 8376458
    grzegorzfx1
    Poziom 11  
    Idealnie. Właśnie o coś takiego mi chodziło. Wielkie dzięki.
    Pozdro :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na stworzenie listy użytkowników w Excelu, która umożliwiałaby automatyczne wypełnianie danych, takich jak numer dowodu osobistego i firma, po wybraniu użytkownika z listy. Odpowiedzi sugerowały użycie pola kombi oraz formuł INDEKS() i WYSZUKAJ.PIONOWO() do realizacji tego zadania. Dodatkowo, użytkownik chciał, aby po kliknięciu na komórkę wyświetlała się aktualna data i godzina. Proponowano użycie makr VBA do wstawiania daty i godziny oraz wskazano na możliwość automatycznego przenoszenia danych bez użycia makr. Ostatecznie użytkownik uzyskał rozwiązanie, które spełniało jego oczekiwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA