logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zewnętrzne zasilanie do SI Prog'a z użyciem stabilizatora 78L05?

Morfeusz1992 06 Sie 2010 12:49 1058 3
REKLAMA
  • #1 8370706
    Morfeusz1992
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam. Mam mały problem z si prog'iem. wyświetla mi się komunikat: device missing or unknown device. znalazłem na tym forum jeden post w którym doradzano chyba wszystkich sposobów i powiem że wiekszość z nich już sprawdziłem. zostało mi jeszcze podłączenie zewn. zasilania gdyż jak narazie zasilanie pobierane jest z portu COM. wszystko robiłem wedłęg schematu. i mam takie pytanie. otóż ten stabilizator pokazany na rysunku zastąpiłem 78L05. i chcąc podłączyć zewnętrzne zasilanie musze dać 4.5V czy 6V czy jeszcze inne ( zasilał będę z baterii)? aha i na rysunku ten pkt. podpięcia zew. zasilania jest tam w miejscu VCC ale za stabilizatorem. czy ja mam podpiąć te baterie w tym miejscu czy przed stabilizatorem, zaraz po wyjściu z portu ds9?? WIem że pytania są po prostu głupie ale mam nadzieję że ich nie zignorujecie i mi pomożecie. jestem laikiem w tych sprawach, uczę się :D
  • REKLAMA
  • #2 8370816
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Jeśli z baterii to podłącz 4.5V za stabilizatorem, do VCC.
  • REKLAMA
  • #3 8370824
    Morfeusz1992
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ok wielkie dzięki.

Dodano po 3 [godziny] 30 [minuty]:

ej wyjaśniło się. okazało się że nie złączyłem pinow 6 i 7 w ds9. ale mam teraz inny problem. szukałem na necie ale na ten temat to nic nie ma. otóż podłączam si prog i płytkę do kompa. odpalam pony prog2000, wszystko ustawiam( wiecie, programowanie danego uC) nastepnie wchodzę w Interface setup, ustawiam wszystko tak jak trzeba wcikam Probe i... odziwno pisze Test OK ( wcześniej pisało failed). później czas na kalibrację która przebiegła też pomyślnie. dobra wrzucam program do pony prog'a i wciskam, żeby zaprogramował. ale dalej wyskakuje komunikat device missing or unknown ..... wziąłem ignore i odziwo proces zapisu pokazał się. wszystko doszło do 100% i nagle komunikat- failed. nie wiem co jest. moim zdaniem nie jest to wina programatora bo tam w interface setup dałoby "failed". mam nadzieję że ktoś będzie wiedział jak to rozwiązać. szukałem na necie ale nic na ten temat nie ma.

Dodano po 1 [minuty]:

szkoda że nie mam miernika to bym sprawdził napięcia bo to może jest przyczyna. ewentualnie uszkodzony uC.
  • #4 8371505
    landy13
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Morfeusz1992 napisał:
    wyskakuje komunikat device missing or unknown ..... wziąłem ignore i odziwo proces zapisu pokazał się
    Na to nie patrz. Gdy klikniesz Ignore PonyProg będzie zapisywał nawet do cegły.
REKLAMA