logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niepasujące końcówki filtra paliwa w Renault 19 1996 - co zrobić?

pepek 09 Wrz 2004 19:24 1643 8
REKLAMA
  • #1 843015
    pepek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Musiałem ostatnio wymienic filtr paliwa w swoim R19 rocznik 1996.
    Problem pojawił się od razu na starcie. Okazało się ze nie pasują końcówki na przewodach zeby podłączyć filtr. Oryginalny filtr który tam jest ma płaskie wloty. A nowy kupiony posiada wloty ze zgrubieniem. Sprzedawca przeszukał wszystkie filtry i żaden nie miał płaskich wlotów.

Czy ktoś spotkał się z owym problemem ??
  • REKLAMA
  • #2 843215
    Marek1
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Litości, jaki silnik , albo cały nr nadwozia (VIN) 17 znaków.
  • #3 843304
    pepek
    Poziom 11  
    Fakt zapomnialem podać.
    Silnik 1.4e RT.
  • REKLAMA
  • #4 843654
    Marek1
    Poziom 15  
    Domniemuję , że wtrysk i rozrząd na pasek ( czyli silnik typu E7J).
    Potwierdź.
  • REKLAMA
  • #5 843712
    Marek1
    Poziom 15  
    Twój filtr ma mieć jak to piszesz - płaskie wloty.
    Oryginalny filtr jest f-my PURFLUX i ma oznaczenie EP58 (kosztuje grosze).Ma z każdej strony wyloty o dwóch średnicach (żeby można łączyć z dwoma różnymi średnicami przewodów paliwowych). Praktycznie identyczne filtry były w gażnikowych wersjach F125/F126/ Polonez.
    Sprzedawca się nie popisał.
  • REKLAMA
  • #6 844188
    pepek
    Poziom 11  
    Potwierdzam że są wtryski i pasek rozrządu.
    Obecny filtr paliwa jest wielkości filtru PP836. Taki duży trochę.
    Chodzi o to ze te pieruńskie końcówki nie pasują. Na wężykach przewodów są takie plastikowe złączki, które sie wsuwa i zaciskaja się one pod wpływem ciśnienia.
  • #7 844731
    Marek1
    Poziom 15  
    Jeśli są takie złączki to rurki wychodzące z filtra są gładkie i mają blisko
    korpusu małą kryzę. Przewody paliwowe wciska się aż do oparcia o te kryzki. Jest to filtr mocowany plastikową opaską do zbiornika paliwa.
    Przewody zdejmuje się z filtra specjalnymi kleszczykami,albo czymś podobnym własnego pomysłu. Nie próbować ich po prostu ciągnąć !
    Grozi zniszczeniem szybkozłączki i kupnem nowych przewodów.
    Uważać też przy rozpinaniu taśmy mocującej korpus filtra.
    Taśma nie jest częścią zamienną. Kupuje się ją z całym zbiornikiem !!!
    Moja poprzednia porada z filtrem EP58 dotyczyła silnika gaźnikowego
    bo i taki był przy oznaczeniu 1.4e RT.
    Dlatego zawsze nr nadwozia błyskawicznie załatwia problemy.
    Nie wiem dlaczego na tym forum wszyscy jak diabeł święconej wody boją się podawać nr nadwozia ?
  • #8 845192
    pepek
    Poziom 11  
    To gdzie teraz taki filtr nowy kupić ??
    Bo wszedzie gdzie byłem, pytałem i oglądałem to wszytskie filtry mają wyjscia ze zgrubieniem na końcu, które nie pasują do szybkozłączek. :cry:
  • #9 846096
    Marek1
    Poziom 15  
    Proszę jeszcze raz o podanie numeru nadwozia i miejsca zamieszkania z nr telefonu na mój e-mail siadak(_at_)poczta.onet.pl.Nie chcę zajmować miejsca na forum. Odpowiem też telefonicznie ,lub na podane konto e-mail, jaki i gdzie najbliżej kupić filtr. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Renault 19 z 1996 roku z silnikiem 1.4e RT (prawdopodobnie typ E7J z wtryskiem i rozrządem na pasek) pojawił się problem z wymianą filtra paliwa. Oryginalny filtr ma płaskie wloty, natomiast dostępne nowe filtry posiadają końcówki ze zgrubieniem, które nie pasują do plastikowych szybkozłączek na przewodach paliwowych. Oryginalny filtr to PURFLUX EP58, stosowany również w innych modelach z silnikami gaźnikowymi, posiadający wyloty o dwóch średnicach umożliwiające dopasowanie do różnych przewodów. Filtr jest mocowany plastikową opaską do zbiornika paliwa, a przewody paliwowe zakłada się na gładkie rurki z małą kryzą, zabezpieczane specjalnymi złączkami zaciskającymi się pod ciśnieniem. Demontaż przewodów wymaga użycia specjalnych kleszczy lub narzędzi, aby nie uszkodzić szybkozłączek. Taśma mocująca filtr nie jest dostępna osobno i kupuje się ją wraz ze zbiornikiem paliwa. Problem z dopasowaniem końcówek wynika z różnic w wersjach filtra i wymaga podania numeru nadwozia (VIN) w celu precyzyjnego doboru części i wskazania miejsca zakupu odpowiedniego filtra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA