logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik do zmiany połączenia baterii 6V z szeregowego na równoległe

ekolives 17 Sie 2010 18:09 8706 13
REKLAMA
  • #1 8408228
    ekolives
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Czy istnieje taki przełącznik szeregowo <=> równoległy, aby z dwóch baterii 6V raz otrzymać 6V, a po przełączeniu 12V? Nie chce mi się ciągle kabelków przekładać.

[Przypominam, że na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Post poprawiono. Regulamin, punkt 15. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #2 8408241
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 870
    W postaci "czarnej skrzynki", gdzie można podłączyć dwie baterie z jednej strony, a z drugiej mamy dwa kabelki z napięciem 6V lub 12V, to nie istnieje. Trzeba sobie zrobić. To jednak wymaga chęci, a Tobie nawet "kabelków nie chce się przekładać"
  • #3 8408260
    ekolives
    Poziom 11  
    Kabelków "nie chce mi się przekładać", bo to nieprofesjonalne, a nie "że mi się nie chce" :) W takim razie sam sobie zrobię. A swoją drogą szkoda, że nie ma, bo by się pewnie komuś przydało.
  • Pomocny post
    #4 8408327
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

:P To dwie minuty myślenia, a rysowania trochę więcej. ;)

Przełącznik dowolny. Ważne, aby był podwójny i dostosowany do prądu obciążenia.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 8412459
    ekolives
    Poziom 11  
    dzięki wielkie, schemat pomocny. szukam więc takiego podwójnego przełącznika (ON - ON) ale na allegro nie widzę :( są same podwójne osobne przełączniki lub on-off
  • #6 8412492
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2801
    ekolives napisał:
    dzięki wielkie, schemat pomocny. szukam więc takiego podwójnego przełącznika (ON - ON) ale na allegro nie widzę :( są same podwójne osobne przełączniki lub on-off

Dużo takich jest - wpisz w wyszukiwarkę "Przełącznik hebelkowy 2poz/6wyp ".
  • #8 8412638
    ekolives
    Poziom 11  
    dzięki wielkie wszystkim za pomoc, znalazłem przełącznik i widzę że przyda mi się jeszcze jeden do sterowania kierunkiem obrotu silnika. a wszystko po to aby moje dziecko miało frajdę z jazdy :)

• #9 8412679
    jdubowski
    ekolives napisał:
    a wszystko po to aby moje dziecko miało frajdę z jazdy :)

A co będzie jeździć - bo jeśli silnik to bywają różnej wielkości a co za tym idzie o różnym poborze prądu.
  • REKLAMA
  • #10 8412737
    ekolives
    Poziom 11  
    Nie powinno być problemu. Kład jest firmy Peg Perego z oryginalnymi częściami, ja go tylko trochę udoskonalam. Większa pojemność akumulatorów, wsteczny bieg, gumowe nakładki na koła, oświetlenie, nowy lakier. W przyszłości drugi silnik, na drugie koło.
  • REKLAMA
  • #11 8413231
    jdubowski
    ekolives napisał:
    Kład jest firmy Peg Perego z oryginalnymi częściami, ja go tylko trochę udoskonalam. Większa pojemność akumulatorów, wsteczny bieg, gumowe nakładki na koła, oświetlenie, nowy lakier. W przyszłości drugi silnik, na drugie koło.

No to sugeruję nabyć coś na obciążenie kilkunastoamperowe, takie małe "pyrtki" jak z linu kolego karl102 za długo nie popracują.
  • #12 8413729
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    jdubowski napisał:
    No to sugeruję nabyć coś na obciążenie kilkunastoamperowe, takie małe "pyrtki" jak z linu kolego karl102 za długo nie popracują.

Nie kwestionuję, lecz w momencie pisania tej odpowiedzi nie było jeszcze mowy o obciążeniu a sformułowanie
    ekolives napisał:
    .. aby z dwóch baterii 6V raz otrzymać 6V, a po przełączeniu 12V? Nie chce mi się ciągle kabelków przekładać.

Raczej nie sugerowało napędzania pojazdu.
  • #13 8414127
    jdubowski
    karl102 napisał:
    Nie kwestionuję, lecz w momencie pisania tej odpowiedzi nie było jeszcze mowy o obciążeniu

Oczywiście że nie było, więc propozycycja spełniała założenia pytania.
  • #14 8416151
    ekolives
    Poziom 11  
    to kupiłem
    1) 20A 125VAC
    2) 10A 125VAC

silniczek ma coś poniżej 1ADC biorę się do okablowania.
    Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał przełącznika umożliwiającego zmianę połączenia dwóch baterii 6V z szeregowego na równoległe, aby uzyskać 6V lub 12V bez konieczności ciągłego przekładania kabelków. Odpowiedzi wskazały, że nie ma gotowego rozwiązania w formie "czarnej skrzynki", ale można samodzielnie skonstruować taki przełącznik. Użytkownik otrzymał pomocne schematy oraz wskazówki dotyczące zakupu podwójnego przełącznika ON-ON, a także porady dotyczące obciążenia i zastosowania w pojeździe elektrycznym marki Peg Perego. W końcu użytkownik zakupił przełączniki o parametrach 20A 125VAC i 10A 125VAC, planując okablowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA