logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 1.8 16V - falujące obroty po instalacji KME, spadek mocy?

siwy010 21 Sie 2010 21:12 2150 9
REKLAMA
  • #1 8423537
    siwy010
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    wczoraj postawiłem Vectre b 1.8 16v 85 kw 115km x18xe1 do gazowania Założyli mi z tegom co wiem instalacje sekwencyjną kme . Dziś byłem po auto i go nie odebrałem. Obroty falują i jest strasznie "mułowaty" jakl maluch na pierwszym biegu zastanawiam sie czy on pod dużą górkę podjedzie "FACHOWCY " twierdzą ze to wina świec albo elektryki.Auto zostało do poniedziałku mają wymienić świece.Wcześniej na benzynie było wszystko ok. Podejrzewam iż czeka mnie bardo ciężka przeprawa teraz z nimi. Moje pytania są nastepujące:
    CZY TO MOŻLIWE ŻE TO WINA ŚWIEC?????
    i JAKI JEST SPADEK MOCY AUTA PO ZAGAZOWANIU?????
    i co dalej robić gdyby nie byli wstanie tego uruchomić tak jak sie należy?
    Jak im zaplace to już pewnie bede tylko zbywany tekstami ze to wina auta nie gazu.
    Jak im każe to sobie zabrać to mogą mi coś przyokazji zepsuć . A co najgorsze to to że znam tego gościa i powiedzmy ze to mój znajomy i wszystko było załatwiane na gembe bez papierków.
  • REKLAMA
  • #2 8423567
    colin555
    Poziom 27  
    Ocena: 802
    po pierwsze auta nie odbierasz i nie płacisz - czekasz na diagnozę
    po drugie jeśli na benzynie było o.k. a na gazie jest BLEE to chyba tłumaczyć nie trzeba co jest tromfem

najgorsze w tym wszystkim to że to Twój znajomy...
  • REKLAMA
  • #3 8423679
    KazuyoshiFunaki
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zdaje sie ze fachowiec z niego jak z koziej d... trąba. Swego czasu mialem problem z fachowcem w Tarnowie w Meblomarze. Tam gościu doszedł do wniosku że w mojej Primerze ze względu na gasnący silnik w momencie zdjęcia nogi z gazu należy wyciąc kawałek ukladu dolotowego. Oczywiscie sprawny uklad zaplonowy jest warunkiem sprawnej pracy na gazie. Radziłbym wiec wymienić na miejscu te świece i zobaczyć co bedzie sie działo.

Dodano po 2 [minuty]:

Spadek mocy na gazie jest mozliwy ale nie powinien przekraczac 20% a w przypadku nowoczesnej, dobrze zalozonej instalacji powinien być prawie niezauważalny.
  • REKLAMA
  • #4 8423726
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    POwiem tak albo 20%, spadku mocy alo 20% więcej pali.
    Wybór należy do ciebie/.
  • REKLAMA
  • #5 8423792
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8423807
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    żadnego zauważalnego spadku mocy, falowania czy duszenia. Musi palić 20% więcej gazu bo lpg ma o tyle niższą wartość opałową . Jeśli pali mniej to jest ryzyko uszkodzenia silnika w wyniku spalania w agresywnej atmosferze i wysokiej temperaturze. Nie płaciłeś i jesteś górą - jak nie spełnią Twoich oczekiwań zwyczajnie niech zdemontują. Dowiedz się i napisz jakie są komponenty instalacji, jaki reduktor , jakie wtryskiwacze - wtedy dowiesz się czy to może działać poprawnie.
  • #7 8423914
    dett
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    kivors napisał:
    Na prawidłowo zamontowanej i wyregulowanej "sekwencji" nie odczujesz różnicy w mocy.
    Odnośnie świec to "tonący brzytwy się chwyta". Na 99% po wymianie świec nic się nie polepszy prócz samopoczucia partaczy. Później zgonią na przewody wysokiego napięcia. Masz wydruki z analizy spalin ?

PS. Próby przyoszczędzenia na montażu instalacji LPG tak się właśnie kończą...

z czym się zamieniłeś na rozumy?? bo na pewno nie z Einsteinem, jakbyś kolego montował instalacje gazowe, to byś wiedział że stan układu zapłonowego ma bardzo duże znaczenie dla pracy silnika na gazie i nie ważne czy to jest sekwencja czy inny rodzaj instalacji, nie mówię tu że monter jest święty, ale sam miałem kilka przypadków że na benzynie jeszcze autko śmigało, a po montażu nie dało się go ustawić przytoczę jeden:
    Golf 4 2,0 115 KM 80 tyś km przebiegu, wszystko robione w serwisie vw, i co po montażu auta się nie da ustawić szarpie tarpie itd. z ciekawości zaglądam do świec a tam 3 elektrodowe oryginały vw odstęp między elektrodami ponad 2mm (tylko się zastanowić jak to mogło chodzić na benzynie), wg książki serwisowej to były pierwsze świece.
    Po wymianie jak ręką odjął,wszystko dało się ustawić autko ma już ponad 40t na gazie i chodzi jak zegarek.
    Dodam tylko że instalacja to też KME Diego G3, reduktor Silver i wyśmiewane przez wszystkich Valteki.

Do autora tematu, w tych Opelkach bardzo często zdarzają się problemy z uszczelką dekla zaworów, po prostu olej leje się na świece i przewody, wtedy najlepiej wymienić wszystko w komplecie uszczelka, świece i przewody.
    Wtedy masz spokój na lata.
  • #8 8424206
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8425456
    MSWOLA
    Poziom 19  
    Ocena: 68
    Po wymianie świec przyjdzie kolej na przewody, następnie cewkę WN. Jeśli to nie pomoże to pozostanie wymienić silnik.
    Tak naprawdę to wystarczyło dobrze wyczyścić świece ,zmniejszyć przerwę do 0,6mm. i postawić oczywistą diagnozę (pod warunkiem że wszystko zostało poprawnie zamontowane).
  • #10 8430629
    siwy010
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam ponownie
    Dziś odebrałem auto po wimianie świec auto smiga jak należy Nie czuć różnicy jeżeli chodzi o moc. Więc może jednak ma to jakiś wpływ. Za wszelką pomoc dzięki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z falującymi obrotami i spadkiem mocy w Vectrze B 1.8 16V po zainstalowaniu sekwencyjnej instalacji gazowej KME. W odpowiedziach zasugerowano, że problemy mogą wynikać z układu zapłonowego, w tym świec, przewodów wysokiego napięcia i cewki. Wskazano, że spadek mocy po zainstalowaniu LPG nie powinien przekraczać 20%, a w przypadku dobrze zamontowanej instalacji różnice w mocy powinny być minimalne. Po wymianie świec użytkownik potwierdził poprawę działania silnika, co sugeruje, że stan świec miał istotny wpływ na pracę pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA