logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abit BE6 - Jaki procesor Celeron FCPGA do podkręcania na slot1?

BroX 11 Wrz 2004 10:38 1690 6
REKLAMA
  • #1 846165
    BroX
    Poziom 11  
    Witam wszystkich 4um-owiczów. Mam pytanie otóż mój kolega ma na sprzedarz płytę główną Abit BE6 na slot1 i myślałem o tym żeby kupić od niego i wsadzić tam celerona na fcpga ale niewiem czy na fcpga mozna podkręcać procka :( Chciałbym prośić o sugestie, jakiego procka tam wsadzić. Z góry thx

Pozdrawiam, BroX
  • REKLAMA
  • #2 846785
    chomik47
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Ta płyta obsługuje CPU do 700MHz, więc możesz tam wsadzić max. 700 Celerona lub PIII. Co do podkręcania to oczywiście można to robić, ale nie wiem czy taki zakres obsługiwanej częstotliwości CPU pozwoli na wiele w tej kwestii.
  • REKLAMA
  • #3 846860
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Sa odpowiednie przejsciowki z obsluga procesorow na fcpga, ale tez swoje kosztuja. Takze mysle ze nie ma sensu tej plyty kupowac, bo nawet dla ppga bedziesz musial kupic przejsciowke. No chyba ze masz na oku jakiegos PIII na slot 1 za rozsadna cene 650mhz dochodzi nawet do 150zl takze nie wiem czy jest sens. Juz lepiej by bylo kupic K7S8X za jakies 130zl i do tego jakiegos Athlon`a.
  • #4 850016
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    chomik47 Płyta spokojnie obsłuży proca do 1GHz,
    mimo że producent podaje do 700Mhz,
    płyta jest w końcu na BX440!!!

BroX jak ją kupisz będziesz musiał zaopatrzyć się
    w przejściuwke z slot1 na Fcpga.

Znająć życie będziesz mógł podkręcać tylko szyną
    FSB i wdodatku skokowo, chyba więcej niż 133Mhz
    nie będzie dało się ustawić.

No chyba że trafi ci się proc z odblokowanym
    mnożnikiem, ale takich jest bardzo mało.

A tu masz link jak przerobić przejściuwke z Slot1->Fcpga na slot1->fcpga2
    co umożliwi ci prace procków tualatin nawet do 1,5Ghz

http://www.cederom.blok.net.pl/kszak/bx_mod/bx_mod_pl.html
  • REKLAMA
  • #5 850159
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    na fcpga mozna krecic procka. ale chyba tylko celerony sie oplacaja - te wolniejsze, bo sie latwo kreca. PIII kosztuje jakies chore pieniadze, chyba ze procka juz masz, lub tanio kupisz.
    i te 700Mhz to nie jest ograniczenie. liczy sie FSB i napiecie rdzenia. wiec copermine wlazi raczej kazde, tualatiny po modyfikacji.
  • REKLAMA
  • #6 850205
    rasz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    no i ta plyta jest teraz warta max (absolutny) 50zl
  • #7 850884
    chomik47
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Z max FSB to faktycznie mój bład :oops: Spojrzałem tylko na stronę producenta i napisałem to, co tam było :o Faktycznie obsłuży wszystko do 1200MHz.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Abit BE6 na slot1 obsługuje procesory do około 700 MHz według specyfikacji producenta, jednak użytkownicy potwierdzają, że może działać z procesorami do 1 GHz, a nawet z Tualatinami po modyfikacji przejściówki. Do montażu procesora FCPGA na slot1 konieczne jest użycie specjalnej przejściówki, która może być kosztowna i wymagać modyfikacji, aby obsłużyć nowsze procesory Tualatin do 1,5 GHz. Podkręcanie procesorów FCPGA na tej płycie jest możliwe, głównie przez zmianę częstotliwości magistrali FSB, jednak zakres podkręcania jest ograniczony do skoków, zwykle do 133 MHz. Najbardziej opłacalne do podkręcania są wolniejsze Celerony, natomiast Pentium III są droższe i mniej opłacalne, chyba że już się je posiada. Warto rozważyć alternatywne płyty, np. K7S8X z procesorem Athlon, ze względu na koszty i ograniczenia platformy slot1 z przejściówką FCPGA. Obecna wartość płyty Abit BE6 jest niska, około 50 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA