logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Slot1 + przejściówka? - Stary komputer, jak dobrać procesor do gniazda?

kotperski 31 Mar 2019 11:31 2121 4
REKLAMA
  • #1 17877074
    kotperski
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.
    Wymyśliłem sobie, że poskładam komputer ze starych gratów do dawnych gier. W zasadzie jest cały komplet poza procesorem.
    Obudowa, zasilacz, dysk, napęd CD, karta dźwiękowa (Gravis :) ), sieciowa, graficzna Tseng ET6000 oraz 3Dfx.

Dostałem też od znajomego starą płytę, Abit B6F na Slot 1. I nie byłoby problemu, gdyby nie to, że na Allegro są albo słabe procki na tym złączu, typu jakiś tam Celeron 333, a jeśli się pojawią mocne, jak P3-500, to się robią fest drogie. Widziałem też jakieś przejściówki ze Slot 1 na PPGA, ale nie wiem, co w taką przejściówkę mogę włożyć? Da się to jakoś rozpoznać? Bo na tym złączu są trzy albo cztery generacje procesorów i nie wiem po prostu co kupić żeby działało.

W internecie nic specjalnie mądrego nie wyczytałem, bo to takie starocie, że już nic praktycznie nie ma na ten temat. Jest sens kombinować z taką przejściówką, czy zapomnieć i szukać procesora na Slot 1?
  • REKLAMA
  • #2 17877150
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Slot 1 to platforma dla Pentium II... przejściówki są głównie pod Celerony, które były właśnie w obudować PPGA, przy odrobinie kombinacji da się uruchomić jakieś P3 w obudowie FCPGA (jedno i drugie - Socket 370), ale max to Coppermine (max 1100MHz)... o ile to płyta na chipsecie i440BX. Niemniej optymalny będzie P3 533/566 i można go trochę podkręcić.
  • REKLAMA
  • #3 17877254
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    Procesory z FSB 133MHz powinny działać lecz na leży mieć na uwadze dzielnik AGP dla Intel BX440.
    kotperski napisał:
    Jest sens kombinować z taką przejściówką, czy zapomnieć i szukać procesora na Slot 1?

Nie ma sensu kupować drogiego CPU na Slot1. Niektóre modele przejściówek Slot1\PGA nie działają z FCPGA - mam i sprawdziłem chociaż dość łatwo można je przerobić.
    kotperski napisał:
    nie wiem, co w taką przejściówkę mogę włożyć?

Pentium III 1000/133 z przejściówką można zainstalować na tej płycie.
    O płycie można nawet dziś znaleźć informacje - https://www.anandtech.com/show/556/6
    Można poczytać również o BX tualatin mod.
  • REKLAMA
  • #4 17877805
    wedsew
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Sądzę, że jak już się odpowiada, to lepiej byłoby to robić prezycyjnie, a nie "jak mi się wydaje".
    tzok napisał:
    Slot 1 to platforma dla Pentium II...

Celeron nie-A, Celeron A, Pentium II i Pentium III.

tzok napisał:

przejściówki są głównie pod Celerony, które były właśnie w obudować PPGA,

Do tego P3 oraz Tualatiny. Też działają.

tzok napisał:

ale max to Coppermine (max 1100MHz)... o ile to płyta na chipsecie i440BX.

Maks. to Pentium III z zegarem 1.4 GHz - czyli najwyższy z Tualatinów.

tzok napisał:

Niemniej optymalny będzie P3 533/566 i można go trochę podkręcić.

O tak, życzę udanego podkręcania procesora z FSB 133 MHz na BX. Niby można, ale w grę wchodzi wtedy sporo dodatkowych zmiennych.
    Właściwie to gorszej propozycji podać się nie dało. Jeśli już brać do tego komputera jakiś Pentium 3, to tylko i wyłącznie na szynie 100 MHz, czyli 500, 550, 600, albo wyższe, jak się trafi. Wtedy się podkręca bez problemu, szczególnie na tej konkretnej płycie.

Chciałoby się w tym miejscu napisać, że typowa Elektroda jest typowa, ale na szczęście nikt jeszcze nie napisał czegoś w stylu "forum nie zastępuje szkoły", albo "szukaj w Google", więc się nie będę wyzłośliwiać niepotrzebnie.

Wracając do meritum:

Najlepiej zakupić na Allegro przejściówkę dla procesorów PGA/FCPGA, czyli ogólnie na Socket 370. Trzeba tylko uważać, bo do takiej przejściówki pasują trzy różne rodziny procesorów, ale to nie znaczy, że będą działać. Są przejściówki Slot1->PPGA, Slot1->PPGA/FCPGA i Slot-1 - > PPGA/FCPGA/FCPGA2. Ta ostatnia raczej będzie sporą rzadkością.
    Lepiej więc upewnić się przed zakupem lub celować w bardziej markowe urządzenia, dla których będą jeszcze specyfikacje dostępne. Np. MSI 6905, albo Gigabyte PA70. Lub kupić zestaw już z procesorem zamontowanym.

W każdym razie do takiej przejściówki najprawdopodobniej będzie pasować każdy procesor o taktowaniu mniejszym, niż 1000 MHz. Szybsze też były, ale taka ogólna zasada się sprawdzi. Zwracaj uwagę na Coppermine w opisie :)

Są jeszcze przejściówki dla Tualatinów, ale to już więcej kombinacji, bo albo musi być specjalna przejściówka z obsługą Tualatinów, albo druga, w którą wkładasz Tualatina, a potem dopiero taki zestaw w normalną przejściówkę. Jest to więc sporo zamieszania i ryzyko, że coś nie wyjdzie.

Nie musisz się obawiać co do płyty - na tym Abicie ruszy każdy procesor, jaki w niego poprawnie zamontujesz.

Jedyne problemy możesz mieć ze strony AGP przy wyższych szynach - ale masz karty na PCI, więc tu nie będzie problemu - oraz pamięci. Zazwyczaj moduły 256 MB są widziane jako 128 MB - jeśli tak będzie u Ciebie, to się nie przejmuj, to normalne. Musisz mieć moduł dwustronny 256 MB, taki być może będzie widziany w całości. Jednostronne na pewno nie zadziałają.
  • #5 17878416
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    wedsew napisał:
    Sądzę, że jak już się odpowiada, to lepiej byłoby to robić prezycyjnie, a nie "jak mi się wydaje".
    Zatem najlepiej nic nie odpowiadać, bo jeszcze się człowiek pomyli...

wedsew napisał:
    Maks. to Pentium III z zegarem 1.4 GHz - czyli najwyższy z Tualatinów.
    Max w/g specyfikacji to 1100MHz, bo to najszybsze P3 z FSB 100MHz. Ta płyta oficjalnie nie obsługuje FSB 133MHz, ustawić się da ale AGP ma wtedy taktowanie poza specyfikacją. Tualatin na i440BX to już wymaga doboru komponentów i szczęścia.

wedsew napisał:
    O tak, życzę udanego podkręcania procesora z FSB 133 MHz na BX. Niby można, ale w grę wchodzi wtedy sporo dodatkowych zmiennych.
    Właściwie to gorszej propozycji podać się nie dało.
    Racja, myślałem o Celeronie, a napisałem P3... ale dało się uprzejmiej zwrócić uwagę. To już zamierzchłe czasy i mi się pomieszało. Więc precyzyjnie - optymalnym wyborem będzie Coppermine z FSB 100MHz w podstawce FC-PGA Socket 370... czy to będzie Celeron czy Pentium 3E, to nie ma większego znaczenia .

Z tymi "stronami" modułów SDR DIMM to też trzeba uważać, bo nie tyle chodzi o to czy chipy są po jednej stronie (wtedy na 100% nie zadziała) czy po dwóch, tylko ile "banków" pamięci (1 czy 2) zajmuje moduł.
REKLAMA