logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy niebieskie diody na kołach samochodu są legalne?

c2h5oh 26 Sty 2003 14:53 4220 11
REKLAMA
  • #1 89397
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

Nasza szanowna policja wlepia mandaty za niebieskie diody. Ciekawe co powidzieli by na coś takiego ?
    Załączniki:
    • hello[1].zip (143.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 89401
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    U nas by długo takiego koła nie miał :|
    To już jest szczyt głupoty.
  • REKLAMA
  • #3 89405
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 89428
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !
    Przyznaję , że pomysł wyświetlania takich napisów jest niebezpieczny. Zdjęcia zostały zaczerpnięte z jednej ze stron konstruktorów z za wschodniej granicy. Tam jest to bardzo popularne. Ale co do bezbieczeństwa na ich drogach , to szkoda pisać .......
    Temat zamieściłem z powodu ciekawej i niespotykanej konstrukcji. Poprostu chciałem , by koledzy nie robili miny "karpia wyjętego z wody" gdy coś takiego zobaczą . A gdy już zobaczą to powiedzą :
    To jest proste! Zwykła linijka diód świecących sterowana kawałkiem procesorka.
    Tak więc temat jest tylko EDUKACYJNY i nie do zastosowania na naszych drogach !
    Załączniki:
    • Czy niebieskie diody na kołach samochodu są legalne? prettigekerst.jpg (30.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 89451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 96181
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Posty znacznie odbiegające od tematu zostały usunięte. Autorzy tych postów to:
    • 1. teodor76
      2. skaner
      3. Cypress
      4. tolo

Dodatkowo autorom skasowanych wypowiedzi zredukowano punkty o 2 (za skasowane wypowiedzi otrzymali wcześniej +2 więc bilans wyszedł na 0)

Uprzejmie proszę o zapoznanie się z Regulaminem forum Elektrody oraz z tematem Warunki otrzymania Upomnienia Czy niebieskie diody na kołach samochodu są legalne?
  • #9 221923
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    ...mi to wygląda na fotomontaż... jakieś dziwne są te litery, za wyraźne i są jakby nad kołem... może ten temat byłby lepszy na forum "Na wesoło"?

Ale mogę się mylić...
  • #10 221964
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

MADevil napisał:
    ...mi to wygląda na fotomontaż... jakieś dziwne są te litery, za wyraźne i są jakby nad kołem... może ten temat byłby lepszy na forum "Na wesoło"?

Ale mogę się mylić...

Na wesoło ? - czy ja wiem ? Może i tak , ale to są zbudowane , w pełni funkcjonalne układy. Może jedynie budzić zastrzeżenia dość niefortunne wykorzystanie pomysłu ( bezpieczeństwo na drodze ). Ale chodzi tu i pomysł i "bajer" . Podpowiem jeczsze , że litery są "rysowane" linijką z diód świecących , sterowanych PIC-em. ( jak oni do tego koła prąd doprowadzili :D :D :D , napiszę kiedy indziej )
  • #11 1083580
    asura.kk
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    No tak gdyby coś takiego sie urwało... ola boga... chować sie gdzie popadnie! Widzialem ten pomysl na jakiejś stronie... bardzo sie spodobał i mam zamiar zrobić z tego zegarek... myślę, ze to bedzie dość efektywne... powiedzmy zamknąć to w jakimś klaszu i po sprawie... no tak ale to juz zastosowanie "AGD" a nie samochod... pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy legalności i bezpieczeństwa stosowania niebieskich diod LED na kołach samochodów, które są przez policję karane mandatami. Uczestnicy wskazują, że takie rozwiązania mogą rozpraszać innych kierowców i stanowić zagrożenie na drodze. Przykłady z zagranicy pokazują, że podobne konstrukcje wykorzystują linijki diod LED sterowane mikroprocesorami PIC do wyświetlania napisów lub efektów świetlnych na obracających się kołach. Wspomniano o zastosowaniu układów TTL 7442 oraz o problemach z doprowadzeniem zasilania do diod na kole. Pomysł jest oceniany jako ciekawy technologicznie, ale niepraktyczny i niebezpieczny w ruchu drogowym. Propozycje alternatyw obejmują wykorzystanie mikroprocesorów (np. w BASCOM) i matryc diod LED do tworzenia efektów świetlnych w innych zastosowaniach, np. zegarkach. Wątek podkreśla edukacyjny charakter tematu oraz konieczność przestrzegania przepisów i bezpieczeństwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA