logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika 20 cm do obudowy bass reflex za 150 zł, ile ohm?

sledz84 11 Wrz 2004 13:14 1152 5
REKLAMA
  • #1 846428
    sledz84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam mam problem bo nieiwiem jaki glosnik i ilo ohmowy a w zasadzie dwa po ok 20 cm umiescic w obudowie z bass reflexem. mam na to ok 150zl.
  • REKLAMA
  • #2 846522
    sublove
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Z jaknajniższym Qts. Najlepiej poniżej 0,4. Np. Alphard XW120. Ja mam taki i polecam.
  • REKLAMA
  • #3 846742
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Ja bym zrobil inaczej. Najpierw bym sobie wybral glosniki apotem skrzynke do tego dobieral. Ja wim jak obliczyc skrzynke na podstawie parametrow glosnika ale na odwrot to nie probowalem a poza tym to nie zapomnij ze tunele sa zestrojone na jakas czestotliwosc i dobrze by bylo by nie powodowaly one zbyt duzego podbicia i cala charakterystyka wyszla liniowa. 8)
  • REKLAMA
  • #4 846777
    Magik^^
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja najpierw dobrze przejrzałbym kilka wykresów i ich parametry. Kazdy głosnik ma inne parametry i wymaga róznych wielkosci i dłogosci bass reflexu. Najlepiej jak juz sie wybierze srednice wylotu wkładac powoli rurkę i jak bedzie juz dawała dobry bass to ją skrócić. Ale najważniejsze jest zeby nie "zepsuc" samego pudła bo jesli bedzie za duze to głosnik bedzie furczał a jak za małe to sie go nie wykorzysta w 100%.
  • REKLAMA
  • #5 846784
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Synku zastanów się raz chcesz do obudowy zamkniętej raz do otwartej https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic174670.html.

Kazdy możesz wlożyc tu i tu, ale musisz wiedzieć jaki tunel jaka obudowa, i mieć jakieś wybrane preferencje - pasmo, skuteczność, impedancja, predkość basu...

Czemu akurat dwa a nie jeden , porzadny? W jakim układzie?

Z polskich głosników to Twoich wymiarach 2xTONSIL 20/80/2 - obudowa 70 litrów - strojenie 39,1 Hz . Kanał szeroki na 10 cm długi na 15 cm. Będzie to kosztowało więcej ale akurat Twoja obudowa (w innym poscie pisałeś że koło 70 litrów) będzie w sam raz.

Wiec najpierw powiedz jaki masz głosnik a my Ci powiemy jaka obudowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 846821
    sledz84
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    posty mam dwa bo zastanawiam sie jaki sobie sub zrobic i poprostu chce dowiedziec sie co nieco o glosnikach czy w razie problemow w zrobieniu z bass reflexem bede mogl taki glosnik wstawic do obodowy zamknietej i niezgodze sie ze kazdy glosnik nadaje sie do obu.
REKLAMA