logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter VENTUS PRYMUS 4suw zgasły światła? Żarówki są dobre.

Balon14 24 Sie 2010 10:56 6194 6
REKLAMA
  • #1 8432036
    Balon14
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.

Mam skuter VENTUS PRYMUS 4suw w którym przestały świecić same od siebie światła, żarówki są dobre. Działają kierunkowskazy i światło stopu. Co sprawdzić gdzie szukać przyczyny braku świateł? Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8432057
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Sprawdź bezpieczniki.
  • REKLAMA
  • #3 8432103
    Balon14
    Poziom 12  
    Znalazłem jeden bezpiecznik, jest on zaraz przy akumulatorze na cienkim czerwonym kablu idącym od plusa z akumulatora i jest on dobry. Jak go wyciągnę to skuter jest martwy nie da się go odpalić.

Są jeszcze jakieś inne bezpieczniki np. do świateł? Gdzie ich szukać?
  • #4 8432280
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Nie sądzę aby były!
    Sprawdź połączenia! Może jakaś kostka się wysunęła?
    Jeżeli nie, to padł Ci regulator napięcia i/lub cewki w magnecie odpowiadające za zasilanie świateł. Pewnie nie ma też ładowania akumulatora, choć to zależy od konstrukcji instalacji.
    Trzeba znaleźć regulator. Odpiąć kable idące do niego z magneta i zmierzyć ich rezystancję względem siebie i względem masy. Mają być jakieś pojedyncze Ohmy. Potem pomiary napięć na tych kablach przy zapalonym silniku. Podaj wyniki.
  • REKLAMA
  • #5 8435359
    Balon14
    Poziom 12  
    Sprawdziłem ładowanie jest bo skuter nie gaśnie jak odłącze akumulator. Przełączniki są dobre. Na razie doprowadziłem +12v ze stacyjki do głównego wyłącznika / przełącznika świateł i działa to nawet. Światła gasną po wyłączeniu stacyjki (skutera).
    Światła nie przygasają na takim podłączeniu a skuter nadal pali z włączonymi światłami bez akumulatora. Czyli wszystko było by oky.

Mam pytanie czy nic się dalej nie uszkodzi przy takim podpięciu?
  • REKLAMA
  • #6 8435410
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Widzę, że nie skorzystałeś moich rad. Twoja wola i pieniądze.
    Tego co zrobiłeś nie powinno się robić! A szczególnie odpinania akumulatora przy pracującym silniku! Nic nie sprawdziłeś i dalej ryzykujesz uszkodzenie kolejnych układów.
    Aby przeprowadzić porządną analizę sytuacji przydałby się schemat instalacji. Poszukaj go lub odtwórz z natury.
  • #7 9571779
    Balon14
    Poziom 12  
    Skuter nadal działa więc zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuter VENTUS PRYMUS 4suw zgłasza problem z brakiem działania świateł, mimo że żarówki są sprawne. Otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia bezpieczników oraz połączeń elektrycznych. Po wstępnych testach stwierdza, że ładowanie akumulatora działa, a światła można uruchomić przez podłączenie zasilania ze stacyjki. Jednakże, ostrzeżenia dotyczące ryzyka uszkodzenia układów przy odłączaniu akumulatora podczas pracy silnika są podnoszone. Użytkownik zamyka temat, informując, że skuter nadal działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA