logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć przewód YDY 1.5mm2 4 żyły w ziemi do garażu?

mrowaa 24 Sie 2010 15:29 4774 8
  • #1 8432965
    mrowaa
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!
    Z domu mam wyprowadzony przewód jak w temacie. Potrzebuje podłączyć światło i jedno gniazdko do garażu (odległość jakieś 5m w ziemi). Wiem że ten przewód sie nie nadaje ale nie mam innego wyjścia - chcąc coś innego wyprowadzić z domu musiałbym dostać się do zaplombowanych miejsc. Jak najlepiej zabezpieczyć to wszystko żeby pochodziło jak najdłużej? Myślałem wykorzystać wąż ogrodowy i wszystko zabezpieczyć pianką montażową na końcach . Co sądzicie o tym pomyśle? Na prawde nic innego mi do głowy nie przychodzi, może poza metalową rurką hydrauliczną ale wolę w to metalu nie mieszać.

Druga sprawa to to że przewód jest czterożyłowy. Przy przekroju 1,5mm2 raczej nie moge myśleć o zrobieniu gniazda 3fazowego bo spawarki tym nie zasile. Może lepiej wykorzystać po 2 przewody na jedną faze i neutralny a do różnicówki rozdzielić to już w samym garażu? Albo wypuścić 2 fazy jedna do światła jedna do gniazdka + neutralny i PE? Jak byście to zrobili?
  • #2 8433025
    piotr_krak
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Weź się nie wygłupiaj jak już gniazdo chcesz to minimum 3x 2,5 mm^2 prowadź, jeśli chcesz by Ci to pochodziło. Inaczej skończy się wykopaniem przewodu i położeniu go jeszcze raz. Podoba Ci się praca syzyfowa?

A gnieździe 3f zapomnij z tym co masz.
  • #3 8433133
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8433305
    mrowaa
    Poziom 15  
    znam gości co betoniarki połtorówka zasilaja, ja napisałem że nie będe tego robił.

Nie chodzi mi o łączenie, żadnych połączeń w ziemi nie będzie. Sam przewód YDY muszę doprowadzić do garażu pod ziemią. Jak go najlepiej uchronić przed wpływem warunków zewnętrznych i długim pobytem w ziemi? Wąż ogrodowy i zalepienie dziur przy końcach pianką montażową sie nada? Wymiana przewodu nie wchodzi w gre.

Druga sprawa to to że przewód ma 4 żyły po 1,5 mm2. Więc mogę teoretycznie puścić jedną i tę samą fazę 2 przewodami i to samo zrobić z neutralnym. PE nie będzie. Co najwyżej można różnicówkę już w garażu dać po rozdzieleniu PEN. Inna opcja to puścić 2 fazy neutralny i PE z domu. Jedna faza na światło a jedna na małe gniazdko jednak wtedy mam tylko 1,5mm2 do gniazdka. Która opcja jest lepsza? Można w ogóle zrobić tę pierwsza?
  • #5 8433408
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4280
    Co to znaczy, że wszystko jest zaplombowane? Rozdzielnica domowa też? Jaki masz układ sieci zasilającej. Czy wiesz, że przewód PEN przy dzisiejszych instalacjach musi mieć przekrój co najmniej 10mm2, czy wiesz, że nowo budowane instalacje odbiorcze muszą być w TN-S? Przewód YDY nie nadaje się do położenia w ziemi, tym bardziej w rurze, wężu ogrodowym ani żadnym innym badziewiu.
    Do ziemi stosuje się kable ziemne. Ewentualnie możesz zrobić sobie puszkę łączeniową (hermetyczną) na elewacji i stamtąd kablem ziemnym poprowadzić do garażu. Obwód taki może być zabezpieczony max 10A. O sile zapomnij. To tak prostym językiem w telegraficznym skrócie.
  • #6 8434542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8436337
    mrowaa
    Poziom 15  
    przewód od rozdzielni idzie w okolicy głównego wyłącznika nadprądowego, kując ścianę istnieje duże prawdopodobieństwo naruszenia plomb. Odpada. W domu mam TNC-S, dwie różnicówki jedna na oświetlenie jedna na gniazdka. O tej puszce na elewacji trzeba było pisać wcześniej zanim to gó... zacząłem przez wąż przeciągać;d już wiem jak zrobie. Dzieki za pomoc ale teraz napiszcie jak optymalnie wykorzystać te żyły? A i jakie bylyby konsekwencje położenia tego YDY w wężu w ziemi? Upływy? Wywalanie różnicówki?

ja i tak z domu nie wyprowadze więcej niż 1,5mm2. Co mi po tym że za krótkim odcinkiem 1,5mm2 dam 25mm2 ;d W garażu na prawde potrzebuje tylko jakąś świetlóweczkę i gniazdko do radia czy max do prostownika.
  • #8 8438523
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4280
    Trzeba było pytać, zanim cokolwiek zacząłeś robić.
    To jest forum techniczne, nie oczekuj od nas porady spod budki z piwem - tzn takiej która Tobie jest na rękę. Sorry to nie to forum. Jeśli wykonuje się instalacje elektryczną, to taką która spełnia wszystkie normy i przepisy oraz jest zgodna ze sztuką monterską.
    Napisałem wcześniej jak ewentualnie może wybrnąć z sytuacji. Będzie to ćwierć środek ale będzie. Po zakończeniu prac należy wykonać oczywiście stosowne pomiary.

Temat ociera się o bramy kosza. Regulamin pkt 14

PS Skoro boisz się kuć koło zabezpieczenia przedlicznikowego i zrobić to porządnie, to może lepszym rozwiązaniem będzie zatrudnić fachowca.
  • #9 8438793
    grzesdc
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Jeśli kolega boi się kuć to zawsze są koryta kablowe. Nie tylko białe, są też kolorowe. A po za tym zawsze można pomalować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak zabezpieczyć przewód YDY 1.5mm2 4 żyły, który ma być poprowadzony w ziemi do garażu, aby podłączyć światło i gniazdko. W odpowiedziach sugerowane są różne metody ochrony przewodu, w tym użycie hermetycznych puszek, koszulek termokurczliwych oraz węża ogrodowego z pianką montażową na końcach. Wskazano, że przewód YDY nie jest odpowiedni do układania w ziemi, a lepszym rozwiązaniem byłoby użycie kabli ziemnych. Użytkownik rozważał podział żył na fazy i neutralny, ale napotkał ograniczenia związane z przekrojem przewodu. Wskazano również na konieczność przestrzegania norm elektrycznych oraz możliwość skorzystania z fachowej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA