logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd zapisu pierwszego bajtu w at89s52 - jak odblokować mikroprocesor?

Danul 25 Sie 2010 12:44 2141 10
REKLAMA
  • #1 8436193
    Danul
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Zmontowałem sobie programator isp i usiłuje zaprogramować mikroprocesor 89s52,i mam mały problem.
    Udało mi sie go zaprogramować na początku kilka razy(5-6),i działał poprawnie,po kolejnej probie programowania(dzień później) wyskoczył bład że nie można zaprogramować pierwszego bajtu(Write error at adress 00000000 byte written:02 byte read:FF).MIkroprocesor wykrywa za każdym razem,funkcja kasowania też niby działa ale flasha nie kasuje bo gdy próbuje odczytać to odczytuje mi ostatni program z lekko zmienioną ostatnią linia(w pliku HEX).
    Używam programu isp programer Dybkowskiego.
    I mam pytanie w związku z tym:czy padł mikroprocesor,czy moze sie jakoś zablokował.
    Jeżeli to drugie to jak go można odblokować??
    Pozdrawiam,czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 8439563
    kubus_puchatek
    Poziom 18  
    Odczytany błąd sugeruje że pamięć się w pierwszym bajcie skasowała (stąd 0xFF) ale nie chce się zapisać rozkaz skoku JMP (0x02). sugeruję,m że albo programator albo w systemie się coś skiełbasiło.
  • REKLAMA
  • #5 8451138
    Danul
    Poziom 10  
    Co do kabli to już ominąłem ten problem,ponieważ przylutowałem płytkę bezpośrenio do wtyku lpt,wiec jest jakiiś 1cm ścieżki i tyle.a programator dalej nie działa.
    A mam pytanie do "kozak_sc" kodenstator 100pF wpiąc miedzy linie clk czy sck??
    Bo ja jakoś nie mogę znaleźć lini clk u siebie.
    Dziekuje za wszelką dotychczasową pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 8451164
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 675
    Witam !
    clk = sck
  • #7 8452677
    Danul
    Poziom 10  
    Dzieki;)tak myślałem ale nie byłem pewny.
  • REKLAMA
  • #9 8463192
    Danul
    Poziom 10  
    Dołączyłem ten kondensator i dalej nic..spróbuje wymienić mikroprocesor jeszcze to moze pomoże.Ale póki co to nie mam dostepu do sklepu.
  • #11 8633729
    rkliw
    Poziom 10  
    Miałem ten sam objaw. Problem rozwiązałem używając przycisków podających zasilanie ( po naciśnięciu ) na układ do komunikacji równoległej . Praca z tym układem powoduje zawirowania w zasilaniu . Można też wyjąć ten układ.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmontował programator ISP do mikroprocesora AT89S52, jednak napotkał problem z zapisem pierwszego bajtu, co objawia się błędem "Write error at address 00000000". Początkowo mikroprocesor działał poprawnie, ale po kilku próbach programowania wystąpił problem z kasowaniem pamięci flash. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z błędów w transmisji, zalecając użycie krótkich przewodów ISP oraz dodanie kondensatora 100pF między linią CLK a masą. Wskazano również na możliwość zablokowania mikroprocesora oraz konieczność sprawdzenia układów pomocniczych, takich jak 74244. Użytkownik rozważa wymianę mikroprocesora jako ostateczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA