logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiptuning 1.9 TDI AHH 2000r. - lutowanie czy po kablu? Szukam fachowca w Krakowie

frutek75 26 Sie 2010 16:03 6934 6
REKLAMA
  • #1 8441158
    frutek75
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam!
    Koledzy wybieram się na Chiptuning mojego 1,9 TDI AHH 2000r., sterownik silnika 038 906 018 FS. Najważniejsze pytanie, to czy w tym sterowniku trzeba lutować nowe kości czy pójdzie po kablu (jedni twierdzą że trzeba lutować inni, że nie więc sam nie wiem).
    Drugie pytanie, czy ktoś z okolic Krakowa, kto ma pojęcie o rzeczy, podjąłby się wystrojenia tego autka. Dodam, że jest w super stanie, zostały wymienione wtryskiwacze na 216 i już pomyka jak dla mnie wystarczająco, tylko dość sobie poddymia. Trzeba mi to zoptymalizować, tak żeby nie wyciągać z niego ostatnich potów, tylko żeby było bezpiecznie i bezdymnie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 8441843
    tdi-vag
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    038 906 018 FS -> lutowanie
  • REKLAMA
  • #3 8441900
    frutek75
    Poziom 11  
    Jesteś pewien? Jeden z moich potencjalnych tunerów mówił mi, że robił te samochody nawet z 99r. przez OBD. Które w takim razie silniki (komputery) z lat 99 lub 2000 według Ciebie można zrobić przez OBD.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 8441929
    tdi-vag
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    czy sterownik sie lutuje czy robi przez OBD nie decyduje ich rocznik ale ich numer ... mozesz przekazac swojemu tunerowi ... :wink:
  • REKLAMA
  • #5 8441978
    frutek75
    Poziom 11  
    Ja się domyślam tego, a on pewnie to wie. Powiedział, że na 90% się da przez kabel, nie mówił, że na pewno. Pewnie zachęca klienta, do przyjazdu, a później się zobaczy:) Ale potwierdzasz, że zdarzają się takie sterowniki z roczników 99/2000, których nie trzeba lutować? Jeśli tak to szkoda, że nie mój:( Lepiej wlutować nowe kości bezpośrednio czy przez podstawkę? Ile u Ciebie kosztuje taki zabieg? Jeśli nie chcesz tutaj pisać podaj tel to zadzwonię i pogadamy.
    Pozdrawiam!
  • #6 9311285
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Tak jak pisze vag-tdi , wszystkie 028906021 , oraz wszytskie 038906018 trzeba lutowac , niema fizycznej mozliwosci wymiany oprogramowania przez zlacze OBD , chocby dlatego ze bedace w nich pamieci sa jednokrotnego programowania nie wspominajac juz o innych "drobnych" szczegolach. Jesli mialbys sterownik nowszej generacji serii 038906012 to jest to pelna EDC15 i wszystko idzie po kablu. Co do podstawek ja ich nie preferuje , nawet te "lepsze" wyzszej klasy lubia po jakims czasie nie stykac co objawia sie niestety smiercia sterownika w momencie braku styku. Jesli jeszcze nie zrobiles tego autka to pisz na maila , jestem z kraka wiec moge pomoc. Pozdrawiam
  • #7 21093876
    GracjanD
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Cześć. mój passat i ja potrzebujemy więcej koni w stadzie. Passat B5 1999, 1.9 TDI 90 KM AHH. Do tej pory dolot wyczyszczony i EGR wywalony, turbina z VGT wyczyszczona, KAT -> off. MAF kupiłem niby oryginał w sklepie stacjonarnym, bosch, ale na VCDS duże rozbieżności pokazuje. Da rady program bez zmian mechanicznych + immo off+ maf off+ nie wiem co więcej można? Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje chiptuning swojego samochodu 1,9 TDI AHH z 2000 roku, z silnikiem o numerze sterownika 038 906 018 FS. Główne pytanie dotyczy metody programowania: czy wymagana jest lutowanie nowych kości, czy możliwe jest przeprowadzenie operacji przez złącze OBD. Odpowiedzi wskazują, że w przypadku tego sterownika lutowanie jest konieczne, ponieważ nie ma możliwości wymiany oprogramowania przez OBD z powodu specyfiki pamięci. Użytkownik poszukuje również fachowca w Krakowie, który mógłby zająć się optymalizacją silnika, aby zredukować dymienie, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa. W dyskusji poruszono również kwestie związane z innymi modelami silników TDI oraz ich możliwościami tuningowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA