Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

adambehnke 26 Sie 2010 22:57 9775 21
  • #1 26 Sie 2010 22:57
    adambehnke
    Poziom 24  

    Witam

    Koledzy , koleżanki. Poszukuję w 100% poprawnego schematu sterowania poprzez atmegę , triakiem i żarówką 230v. Siedzę i szukam i mam już chyba z 200 różnych schematów i każdy jest inny. Oczywiście musi być detekcja zera itd.
    Z pewnością cała masa forumowiczów już sobie taki bajer zmontowała i pewnie pozostał wam jakiś schemat. Chodzi mi o możliwie najprostsze sterowanie jednym kanałem. Ja będę miał w ściemniaczu kilka kanałów więc schemat i tak muszę dopracować.
    Problem w tym że muszę oddać w poniedziałek pliki aby mi firma wykonała płytki i nie zdąże przetestować układu. Dlatego chodzi mi o jakiś sprawdzony i w 100% działający schemat(kanał).

    0 21
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #3 27 Sie 2010 07:38
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    W powyższym układzie poprawiłbym detekcję zera stosując transoptor z dwiema diodami antyrównoległymi, żeby wykrywać każde przejście, a nie co drugie. Można też zastosować optorezystor w klasycznym układzie dimmera z diakiem, oraz diodę sterowaną z PWM procesora do sterowania optorezystora. w ten sposób znika konieczność detekcji fazy - robi to układ analogowy.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 27 Sie 2010 08:51
    adambehnke
    Poziom 24  

    A może jakiś schemacik <skromny> :) Na pewno już gdzieś to przerabiano. Po prostu muszę to zrobić możliwie najprościej ale tak jak należy. Mam niewiele miejsca na PCB a muszę upakować aż 4 kanały. To samo tyczy się sterowania z procesora. Będę to pisał w Bascomie , muszę dodać do tego rs485, rezystancyjny panel dotykowy i LCD z Nokii 6100 , więc mam co projektować na PCB :/


    Ale widzę że Atmel całkiem to uprościł : Link . Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat działania czegoś takiego? Jak z zakłóceniami od strony sieci? Przecież będą ogromne.

    0
  • Pomocny post
    #5 27 Sie 2010 10:17
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    To z noty aplikacyjnej detektuje zero podobnie jak układ z transoptorem. Oczywiście zakłócenia w obu przypadkach dobrze byłoby filtrować, można to zrobić cyfrowo. Wadą tego układu jest to, że masa ma potencjał jednego z przewodów zasilających (być może fazy), co jest problemem jeśli urządzenie może łączyć się z innymi. W twoim przypadku masz RS485 i zapewne nie chciałbyś, żeby przypadkowo faza znalazła się na masie, nawet jeśli to będzie przez rezystor 1Mom. No i problem jest znaleźć rezystory o wymaganym napięciu przebicia, więc trzebaby łączyć kilka szeregowo (zwykle rezystory są na 200V). Stąd też układ z optoizolacją jest lepszy. Jako optoizolator zastosuj transoptor LTV814 lub podobny, który ma na strukturze dwie antyrównoległe diody. Co do ostatniego pomysłu, z detekcją zera automatyczną to zobacz tu: http://www.electronics-project-design.com/Light-Dimmer-Circuit.html
    Jak idzisz kąt włączenia triaka zależy od potencjometru 250k. Jeśli wstawisz tam fotorezystor, który będziesz oświetlał diodą sterowaną PWM to uzyskasz regulację kąta włączenia triaka i jednocześnie optoizolację układu. Są takie gotowe optoelementy, ale dosyć drogie. Najtaniej będzie wsadzić w koszulkę termokurczliwą diodę i fotorezystor. Troche jest to chałupnicze, ale widziałem już tak wykonane profesjonalne układy :)

    0
  • #6 27 Sie 2010 10:25
    adambehnke
    Poziom 24  

    Nie , wolę zrobić to bez fochochałupnictwa :) . Ale znalazłem jeszcze coś takiego:

    [ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

    Podwójny transoptor i dwa rezystory. Ale jaki to może być transoptor. Czytałem że i jego trzeba dobrać aby pozbyć się migotania żarówek.


    lub też znalazłem dość często używany:


    [ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

    i chyba na niego się zdecyduję. Co sądzicie?

    Pytanie kolejne o stopień wykonawczy-sterujący żarówką . Co użyć? Żarówka Max 150W.

    0
  • Pomocny post
    #7 27 Sie 2010 12:04
    pubus
    Poziom 30  

    Do detekcji zera używam dokładnie układu jak na ostatnim schemacie.
    Spisuje się bardzo dobrze. Nie daje tak dużego przesunięcia jak układ z samym transoptorem.
    Osobiście nie podoba mi się pomysł z zasilaczem bez separacji od sieci.
    W swoich "ściemniaczu" używam zasilaczy/ładowarek GSM.
    Wszystko jest na tyle małe, że można zrobić zgrabną płytkę na której mieści się zasilanie, detekcja, układ wykonawczy i uC, np. ATtiny25/45/85 w smd, i wyprowadzony na zewnątrz odbiornik IR.
    Co bardzo wygodne przy położonych kondensatorach można uzyskać profil poniżej 17mm.
    Jako "stopień wykonawczy" optotriak (np. MOC3020) i triak.
    Dokładny schemat w dokumentacji do MOC3020.

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Sie 2010 12:33
    gaskoin
    Poziom 38  

    a układ z MOC3043, który posiada już detekcje przejścia przez zero ?

    [ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

    0
  • Pomocny post
    #10 27 Sie 2010 12:38
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    adambehnke napisał:
    Nie , wolę zrobić to bez fochochałupnictwa :) . Ale znalazłem jeszcze coś takiego:

    [ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

    Podwójny transoptor i dwa rezystory. Ale jaki to może być transoptor. Czytałem że i jego trzeba dobrać aby pozbyć się migotania żarówek.


    Ten, który ci podałem (LTV814) jest ok, właśnie taki jak na powyższym schemacie - to nie jest podwójny transoptor, tylko transoptor z dwoma diodami.
    Układ jest jak najbardziej ok, no i jest prosty. Sprawdzałem go na oscyloskopie i żadnego przesunięcia fazy nie zaobserwowałem. Bo w sumie z czego miałoby się brać? Zresztą gdzieś mam oscylogramy, jak znajdę to wrzucę. Ten drugi IMHO jest niepotrzebnie skomplikowany. Jako element sterujący oczywiście optotriak+triak. No chyba, że masz jakieś specjalne wymagania to można to zrobić na IGBT lub wysokonapięciowych MOSFETach. Ale to trochę skomplikuje układ.

    0
  • Pomocny post
    #11 27 Sie 2010 13:14
    pubus
    Poziom 30  

    Przesunięcie to może źle powiedziane ale opóźnienie jakie powstaje między rzeczywistym przejściem przez zero a tym kiedy dostajemy sygnał.
    Skąd się bierze ? A no stąd, że dioda nie gaśnie dopiero przy prądzie równym 0 i nie zaświeca się gdy tylko wzrośnie on powyżej 0.
    Układ wyżej owszem jest bardziej skomplikowany ale z tego co sprawdziłem organoleptycznie daje mniejsze opóźnienie.
    Co do MOC3043, optotriaki z wbudowaną detekcją zera nie pozwalają na sterowanie fazowe.

    0
  • Pomocny post
    #12 27 Sie 2010 13:45
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Ale zauważ, że masz tam dwie diody. Jedna gaśnie tuż przed zerem, a druga zapala się tuż po zerze. Ponieważ są wykonane na tej samej strukturze krzemowej mają prawie identyczne parametry, w efekcie przesunięcie jest symetryczne wokół zera. Ponieważ i tak musisz zrobić jakiś prosty filtr filtrujący zakłócenia, albo lepiej programowe PLL, to zero możesz wyznaczyć bardzo dokładnie. Z drugiej strony nie jest to potrzebne, bo jak zobaczysz sinusoidę to widać, że zmieniając kąt wokół zera nawet dosyć znacznie nie wpływa to na świecenie. No i każdy błąd, pod warunkiem, że stały jest bez znaczenia, bo łatwo go wyeliminować. Układ taki swego czasu popełniłem i nie było kłopotów.

    0
  • Pomocny post
    #13 27 Sie 2010 14:19
    pubus
    Poziom 30  

    Owszem jeżeli komuś nie zależy na tak szerokim zakresie i/lub sterowaniu w okolicach zera to można nawet łopatologicznie sprawdzić w jakim przedziale można bezpiecznie sterować w danym przypadku. Mi bardziej odpowiada ten nieco bardziej rozbudowany układ chociaż może być to tylko subiektywne spojrzenie na temat. ;P
    Co do zakłóceń to jedyny problem z jakim się spotkałem pojawia się przy włączanym w sieci dużym obciążeniem.
    Jedna z lamp u mnie potrafi się w takim przypadku sama włączyć... :/
    Jakiś pomysł na filtr wejściowy przy zasilaniu...?.?.?

    0
  • #14 27 Sie 2010 14:44
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mój pomysł jest taki, żeby skorzystać z faktu, że kolejne przejścia są co 10ms i nie reagować na sygnały, które nie występują blisko wyznaczonych interwałów. Czyli jeśli od ostatniej detekcji zera upłynęło 5ms, a nam się pojawia kolejne zero to je zignorować, bo znaczy to, że jest to zakłócenie. Tu przy okazji zauważ, że w układzie z transoptorem jaki proponuje jest to też łatwiejsze do zrobienia, bo sekwencja włączenia i wyłączenia transoptora wokół zera będzie bardzo charakterystyczna. Ale osobiście i tak skłaniam się ku układowi z diakiem i fotorezystorem. Głównie z tego powodu, że taki układ można wpiąć szeregowo z żarówką i nie potrzebuję na sterowniku mieć fazy i N. No i odpada mi zabawa z detekcją zera.

    0
  • #15 27 Sie 2010 15:07
    mirekk36
    Poziom 42  

    tmf ---> pokazałeś bardzo, bardzo ciekawy (tak mi się wydaje) układ do ściemniacza bez konieczności detekcji zera. Super. Tylko:

    1. czy sam próbowałeś już to fizycznie zrobić i masz jakieś doświadczenia jak właśnie dobrać ten fotorezystor np?

    2. czy sterowanie diodą LED poporzez PWM pozwoli w sposób liniowy w takim przypadku regulować tą jasnością przy zmianie wypełnienia od 0 do 100% (bo to przecież też jest bardzo istotne)

    0
  • #16 27 Sie 2010 15:54
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nie, na razie to jest tylko proof of concept. Ale nie ma powodu, dla którego miałoby to nie działać. Oczywiście sterowanie będzie nieliniowe, gdyż charakterystyka fotorezystora jest logarytmiczna. Oczywiście można ją zlinearyzować dzielnikiem i równoległym rezystorem. Z drugiej strony charakterystyka oka też jest logarytmiczna więc może wyjść ciekawie. Dioda powinna świecić na czerwono. Co do fotorezystora to nie ma wielkich wymagań, statycznie parametry można ustalić innymi elementami. Może w przyszłym tygodniu znajdę chwilę, żeby to zmontować i potestować.

    0
  • #18 27 Sie 2010 21:46
    adambehnke
    Poziom 24  

    Dziękuję za podpowiedzi koledzy. Nawet nie myślałem że będę miał taki problem z wybraniem wersji :) Końcowo jednak zdecydowałem się na taki układ:

    [ATMEGA[BASCOM]Poszukuję schematu ściemniacza 230V.

    Zakupiłem potrzebne elementy ale:

    Widzę na schemacie transoptor PC814 ale w sklepie dostałem tylko PC814A (nie wiem czy to jakaś znacząca różnica.

    Także optotriak dostałem tylko MOC 3021 a na schemacie jest MOC3020.

    Proszę jeszcze o wypowiedź.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Freddy napisał:
    Adam, czy musi byc ATMega ? Jeśli nie masz sprawdzony na ATTiny.



    Nie , nie musi być na atmegę. Generalnie chodzi mi o przejście przez zero aby z hardware-em bylo wszystko ok.Ale i tak wstrzymałem się z zamawianiem płytek zanim nie przetestuję układu na prototypie.

    0
  • Pomocny post
    #19 27 Sie 2010 21:57
    gaskoin
    Poziom 38  

    mogą być te elementy które Ci wcisnęli :)

    0
  • #20 27 Sie 2010 23:42
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Podłącz diodę optotriaka pod wyjście OCx procesora, dzięki temu impuls wyzwalający będziesz mógł generować sprzętowo za pomocą timera.

    0
  • #21 28 Sie 2010 00:47
    adambehnke
    Poziom 24  

    Jeszcze nigdy nie bawiłem się ściemniaczami na mikrokontrolerach. Muszę zrobić 3-4 kanały z czegokażdy musi być rozjaśniany 0-100 z osobna i niezależnie. I nie wiem jak to ugryźć w bascomie.Do tego muszę jeszcze obsłużyć LCD z nokii6100 oraz panel dotykowy rezystancyjny(przez ADC) .
    Z panelem i LCD nie powinienem mieć problemów ale z wysterowaniem triaków .....omg

    0
  • #22 16 Mar 2012 00:02
    IMEX
    Poziom 20  

    Witam

    Wiem że sporo czasu mineło ale post nadal nie rozwiązany

    Mam pewien patencik na sterowanie przez PWM-a żarówki czy nawet silnika na napięcie 230V za pomoca regulatora Fazowego z układem u2008

    Miałem to w głowie kilkanaście miesięcy aż postanowiłem to przetestować czy zadziała - wniosek - Działa rewelacyjnie

    Podłączyłem sobie Perek 5K pod atmegę port ADC - 10bit 1023 - dałem to na PWM-a - optotriak i za nim typowa aplikacja U2008 - tak to najprościej przetestowałem

    Polecam
    Świetna sprawa do regulatorów obrotów wentylatora do pieca

    Grzesiek

    0