logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom AVR 1.11.7.4 na Windows ME nie wysyła sygnałów do portu LPT

Krzysiek007 12 Wrz 2004 15:47 1860 6
REKLAMA
  • #1 848486
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    Mam mianowicie taki problem, iż zainstalowałem Bascom AVR ver.1.11.7.4
    na Windows ME i nie wysyła mi żadnych informacji do portu jak chce zaprogramować procka i nie wiem, czemu tak się dzieje włanczam test Manual Program>File>Test>Sample Programmer i wybieram, który kolwiek z testów pinów LPT i nie mam żadnej wartości na LPT :( drukarkę w windowsie mam zainstalowaną na lpt i Kompilator skonfigurowany domyślnie i nie działa i tak jak kazali w AVT<Mikroprocesorowa Ośla Łączka> i tak samo nie działa :cry:
    Bascom też został przeinstalowany i drukarka i nic nie pomogło a port LPT jest sprawny na 100%
    Proszę o Pomoc :cry:
  • REKLAMA
  • #2 848517
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Mozesz w BIOSIE miec ustawiony jakis tryb LPT z ktorym BASCOM sobie nie umie poradzic. Proponuje przestawic na Normal lub SPP i moze sie poprawi.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #3 848530
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Krzysiek007 napisał:
    Witam.
    Mam mianowicie taki problem, iż zainstalowałem Bascom AVR ver.1.11.7.4
    na Windows ME i nie wysyła mi żadnych informacji do portu jak chce zaprogramować procka i nie wiem, czemu tak się dzieje włanczam test Manual Program>File>Test>Sample Programmer i wybieram, który kolwiek z testów pinów LPT i nie mam żadnej wartości na LPT :( drukarkę w windowsie mam zainstalowaną na lpt i Kompilator skonfigurowany domyślnie i nie działa i tak jak kazali w AVT<Mikroprocesorowa Ośla Łączka> i tak samo nie działa :cry:
    Bascom też został przeinstalowany i drukarka i nic nie pomogło a port LPT jest sprawny na 100%
    Proszę o Pomoc :cry:

Witam.
    A jaki masz programator i czy taki ustawiłeś w opcjach Bascoma :?:

Pzdr.

Piotrek Sz.
  • REKLAMA
  • #4 848552
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    :arrow: Mój tryb LPT jest SPP

:arrow: W Bascomie mam ustwiony "Sample Electronics programmer" a moj programator to kawałek kabelka z rezonatorem itp :lol:
  • REKLAMA
  • #5 848669
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    Krzysiek007 napisał:
    :arrow: Mój tryb LPT jest SPP

:arrow: W Bascomie mam ustwiony "Sample Electronics programmer" a moj programator to kawałek kabelka z rezonatorem itp :lol:

Czyli sytuacja patowa :(
    Jeśli dobrze zrozumiałem to Baskom nie komunikuje się z Twoim programatorkiem,a właściwie z portem LPT.
    Pozostają eksperymenty z ustawieniami w BIOS-ie,WinME i Bascomie.

Pzdr.
    Piotrek Sz.

[/u]
  • #6 850519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 850694
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Problem Rozwiązałem:) a mianowicie to problemem było to, że w Bascomie nie miałem ustawionego żadnego portu LPT.Gdzie wielokrotnie instalowałem Bascoma i nigdy nie musiałem ręcznie wybierać portu LPT a zwłaszcza dla tego, iż mam tylko jeden LPT
    WIELKIE DZIĘKI ZA WSZYSTKO !!!! bo wasze sugestie i porady mi pomogły!! a zwłaszcza voyager2 jeszcze raz dzięki!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku komunikacji Bascom AVR w wersji 1.11.7.4 na systemie Windows ME z portem LPT podczas programowania mikrokontrolera. Użytkownik miał poprawnie zainstalowaną drukarkę na porcie LPT oraz skonfigurowany kompilator, jednak testy sygnałów na porcie LPT nie wykazywały żadnej aktywności. Wskazano, że tryb pracy portu LPT w BIOS-ie powinien być ustawiony na Normal lub SPP, gdyż niektóre tryby mogą być niekompatybilne z Bascomem. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność poprawnego ustawienia programatora w opcjach Bascom, co w tym przypadku było „Sample Electronics programmer”. Ostateczne rozwiązanie polegało na ręcznym wskazaniu portu LPT w ustawieniach Bascoma, co wcześniej nie było wymagane, ale w tym systemie było konieczne. Po tej korekcie komunikacja z portem LPT została przywrócona i problem rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA