logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BASCOM AVR WindowsXP] Błąd portu LPT, brak komunikacji z mikrokontrolerem

wlamywacz2004 22 Sie 2005 19:22 4546 11
REKLAMA
  • #1 1755425
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Mam ten program i zrobiony samodzielnie programator, ale gdy włączam go, wyskakuje mi bład zwiazany z portem drukarki mam system XP program nie widzi w ogóle mikrokontrolera.
    Proszę o pomoc.

Moderowany przez Light-I:

1. Bardzo proszę o logiczne i zgodne z regulaminem tytułowanie tematu. Temat zbyt ogólny... ;). Treść tematu zmieniono na bardziej adekwatną.
    2. Problem wielokrotnie poruszany, proszę używać funkcji "Szukaj", zanim stworzysz nowy temat.
    3. Bardzo proszę o dbałość o pisownię i nie używanie wyrazów nie zgodnych z regulaminem (slang młodzieżowy).

• REKLAMA
  • #2 1755495
    KwoiteK
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    wklej screena tego bledu. I najlepiej jakiegos lunka do tego programatora. cos sie wymysli
  • REKLAMA
  • #3 1755966
    tiger.krak
    Poziom 12  
    Oto program który odblokowuje porty COM i LPT w XP i NT. Pozdrawiam!!
    Załączniki:
    • !UserPort.zip (33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1756720
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zainstalowac bo ja niezbyt jestem z angielskiego
  • #5 1757176
    KwoiteK
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    A kto powiedzial ze bascom korzysta z tych bibliotek!!!! Te biblioteki mozna sobie wykorzystac w swoich programach.
    Poza tym o ile sie dobrze orientuje bascom nie potrzebuje dodatkowego odblokowywania portow. Sam sobie z tym dobrze radzi. U mnie wszystko dzialala (programator Sample Electronics)

Sprawdz dokladnie jeszcze raz polaczenia. Pamietaj zeby zasilic procka przy programowaniu.

Pozdrawiam
  • #6 1757337
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Zasilanie z bateria 4,5 V ale nie działa może inny programtor wykręce ale za bardzo to kasy nie mam na częsci a moze ktos podami jakis sprawny programator ??
  • REKLAMA
  • #7 1757411
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Na bank Bascom nie radzi sobie z zablokowanymi portami w windowsie XP.

Natomiast problem kolegi Włamywacza leży w nie działającym programatorze lub spalonym mikrokontrolerze. Chodzi oto, że można mieć poblokowane porty ale mimo tego procek musi zostać wykryty. Jedynie problemy mogą wystąpić przy programowaniu mikrokontrolera (procek programuje się strasznie długo i zazwyczaj wyskakują błędy przy weryfikacji). Ogólnie co do programu UserPort to świetnie odblokowuje on port LPT (niekiedy oprócz wciśnięcia przycisku start trzeba wpisać dokłądny adres LPT), natomiast mi np. nie odblokowywał portów RS232. Rozwiązałem to w inny sposób: zainstalowałem windows 98.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1757657
    tiger.krak
    Poziom 12  
    Witam ponownie!!
    Do KwoiteK - Kto powiedział że to są jakieś bilioteki do Bascom'a?? Ja napewno nie. Userport jest programem który pozwala na otwarcie portów i użytkowania ich jak w trybie rzeczywistym. W Windows XP i NT system pracuje w trybie chronionym (jeśli nadal są wątpliwości odsyłam do informatyków).

Co do programu Userport to należy przekopiować plik systemowy UserPort.sys (wielkości 5kb) do podkatalogu systemu Windows system32\drivers np. ( c:\Windows\System32\Drivers ). Następnie należy uruchomić aplikację UserPort.exe (to ta z ikoną znaku radioaktywności) i tam po uzupełnieniu listy adresów portów do odblokowania wystarczy nacisnąć guzik Start. Tą operację wystarczy zrobić raz. Windows po ponownym uruchomieniu będzie "pamiętał" odblokowane porty.

Pozdrawiam!!
  • #9 1758456
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hej!

Rozmawiałem z kolegą Włamywaczem na gg i za nierozpoznawanie mikrokontrolera był odpowiedzialny wadliwy programator. Inna sprawa to error który dotyczy nas obu. Mianowiecie przy włączeniu, wyłączeniu Bascoma lub wprowadzeniu pewnych zmian w ustawieniach programu przy kliknięciu przycisku OK wyświetla się komunikat: There is no default printer curently selected. W sumie wystarczy kliknąć ok i okienko się zamyka ale jest to trochę denerwujące. Wie ktoś jak się tego pozbyć?

Pozdrawiam
  • #10 1758593
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Trzeba zainstalować drukarkę
  • #11 1846689
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    ja mam podony problem musze odblokowac port lpt w windowsie co dokladnie zrobic z programem userport?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic363649.html

wiec bawilem sie programem userport niby wszystko oblokowalem
    a jednak w pony progu wyskakuje mi blad przypominam ze mam najprostszy programator do at90s2313 ktory sklada sie z 3 rezystorow i paru kabelkow a w pony progu mam opcje na parallel avr isp 1/0 i lpt1 nic wiecej nie mam zaznaczone teraz powino wszystko dzialac ale jednak tak nie jest wyskakuje mi blad w trakcie wczytywania i zapisywania "device missing or unknown device (-24) " a w ic-progu probowalem zrobic by dzialo pod xp zrobilem tak jak jest pokazane w necie i nie dziala jakis error wyskakuje ze nie znalazl driverow wogule jestem wkurzony mega co za glupie g**** sory ale jest pozno w nocy i jeszcze jedna nozna mi odpadla od mikrokontrolera moze ktos pomoc w tym problemie co mam z proramowaniem ?
  • #12 1932407
    wader_669
    Poziom 28  
    Ocena: 15
    ma ktos pomysl jak ten problem rozwiazac?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku komunikacji mikrokontrolera z programem Bascom AVR na systemie Windows XP poprzez port LPT, pojawia się błąd związany z portem drukarki i brak wykrycia mikrokontrolera. Dyskusja wskazuje, że przyczyną może być wadliwy programator lub uszkodzony mikrokontroler, a niekoniecznie zablokowane porty LPT, ponieważ Bascom sam radzi sobie z dostępem do portów bez dodatkowego odblokowywania. Użytkownicy polecają użycie programu UserPort do odblokowania portów LPT w Windows XP, który wymaga skopiowania sterownika UserPort.sys do katalogu systemowego i uruchomienia aplikacji UserPort.exe z odpowiednim adresem portu. Problem z błędem "There is no default printer currently selected" można rozwiązać przez zainstalowanie drukarki w systemie. Wskazano również, że prosty programator do mikrokontrolera AT90S2313 zbudowany z rezystorów i kabli może nie działać poprawnie pod XP, co skutkuje błędem "device missing or unknown device (-24)". Jako alternatywę dla Windows XP sugerowano użycie Windows 98, który nie ma problemów z dostępem do portów. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń i zasilania mikrokontrolera podczas programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA