Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka Amica ZWA 628 - nie pobiera wody

28 Sie 2010 13:28 6695 5
  • Poziom 2  
    Witam!
    Zmywarka Amica ZWA 628 po pół roku użytkowania na początku usterki nie wypompowywała wody po umyciu, ale normalnie cały cykl zmywania przechodził bez problemu. Po jakimś czasie zmywarka przestała pompować wodę do zmywarki i po włączeniu danego programu(np.60min) na wyświetlaczu elektronicznym czas pozostały do końca jest na początku 57min, później przeskakuje na 31min i za chwilę się wyłącza. Jako, że zmywarka jest na gwarancji zgłosiłem usterkę i przyjechała ekipa - pogrzebali i stwierdzili, że moduł sterujący(programator) i wąż jest zepsuty. Teraz po 1 miesiącu oczekiwania przyjechali z częściami, wymienili(z niemałymi problemami) i zmywarka zachowuje się dokładnie tak samo jak przedtem. Ekipa pojechała i pewnie zamówią znowu jakąś cześć i będziemy czekać kolejny miesiąc, żeby znowu przyjechali...
    Wiem, że znajdują się tutaj fachowcy od naprawy takiego sprzętu,dlatego piszę tego posta - może wy coś poradzicie, bo wydaje mi się, że usterka jest jakaś mała, a ci pseudo-naprawiacze nie znają się za bardzo(nie wiedzieli, gdzie jest programator w tej zmywarce...).

    Pozdrawiam i liczę na pomoc. Jeśli ktoś potrzebuję więcej szczegółów proszę pisać.
  • Specjalista AGD
    zetor00 napisał:
    Jeśli ktoś potrzebuję więcej szczegółów proszę pisać.

    No właśnie, potrzeba więcej szczegółów, ale nie na temat pracy serwisantów (bo to nas nie interesuje), ale urządzenia.
    Włączasz program, klikasz start i powinna być słyszalna praca pompy spustowej. Po około pół minuty następuje pobór wody do urządzenia przez elektrozawór, a następnie powinna być słyszalna praca pompy myjącej.
    Powiedz zatem, w którym punkcie następuje niezgodność z moim opisem. Nie patrz na wyświetlacz.
  • Poziom 2  
    Po włączeniu programu jest cisza, następnie po 30-40s uruchamia się takie ciche pyk co 2s i po jakimś czasie jest głośne buczenie na kilka sekund.

    Wlałem trochę wody do zmywarki i przy końcu programu wypompowała ją.
  • Poziom 38  
    Elektrozawór sprawdzony ?
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    zetor00 napisał:
    Po włączeniu programu jest cisza, następnie po 30-40s uruchamia się takie ciche pyk co 2s i po jakimś czasie jest głośne buczenie na kilka sekund.

    Wlałem trochę wody do zmywarki i przy końcu programu wypompowała ją.

    Masz uszkodzony zawór Aquastop (sprawdź najpierw, czy wąż za zmywarką nie jest zagięty (!), albo przepływomierz.
    Skoro tak pyka, to znaczy, że zawór 3W jest sprawny. Piszesz, że pompa wylewa wodę, więc jest sprawna.
    Proponuję, żebyś sprawę oddał serwisowi; najlepiej, niech wezmą maszynę do warsztatu "na tapetę".
    Sam nic nie zrobisz, bo sprzęt jest na gwarancji i nie udzielę Ci rady stricte serwisowej.

    PS. Należy najpierw zresetować program przyciskiem start/pauza przytrzymując ten przycisk przez pięć sekund przy włączonej maszynie; następnie uruchomić nowy program i zobaczyć, jak sprzęt się zachowuje.
    Nie wierzę, że serwis dokonał omylnej diagnozy, ale czasem tak się zdarza. Tam pracują tylko ludzie...:wink:
  • Poziom 2  
    W końcu przyjechał kompetentny serwisant i naprawił usterkę, która była bardzo mała - przerwany jeden z przewodów, które są z przodu zmywarki po ściągnięciu obudowy.

    Dzięki za pomoc.