logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dekoder wybrać? Produkt Polski CPT czy Samsung...

spider_net 29 Sie 2010 10:20 3355 8
  • #1 8451132
    spider_net
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    W aktualnej ofercie Polsatu zastanawiam się nad wyborem dwóch z modeli tunerów...

1. Samsung DSB-H370G

http://www.cyfrowypolsat.pl/telewizja-satelitarna/tv-sat_dekoder_hd.cp

2. Dekoder HD 5000

http://www.cyfrowypolsat.pl/telewizja-satelitarna/tv-sat_dekoder-hd-5000.cp

W zasadzie nie znam się na tym sprzęcie. Mam jednak dylemat z wyborem. Wstępnie typuję Samsunga, gdyż takiej właśnie marki mam TV.

Czy ktoś z was może mi podpowiedzieć, którą z pozycji lepiej wybrać? Macie już może jakiś doświadczenia związane z obsługą tych modeli?
  • #2 8451372
    piszcza
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Nie jestem pewna, czy Samsung DSB-H-370G jest jeszcze oferowany przy podpisywaniu nowej umowy z CP. Na aukcjach można go dostać jeszcze z miesięcznym familijnym i relax-mix. Potem można przejść na abonament lub opłacać co miesiąc ( pre-paid ).
    Mam ten tuner i też telewizor Samsung. Jeden pilot obsługuje oczywiście oba sprzęty.
    Ten tuner jest całkiem fajny. Przy poprzednim sofcie był strasznie mułowaty, teraz ok. Szkoda, że nie ma możliwości nagrywania na dysk przenośny, ale to nie jest tuner najnowszej konstrukcji. Ma już kilka lat. Kanały się szybko przełączają, można tworzyć swoje listy programów, można dodawać nowe transpondery... Generalnie w stosunkowo niskiej cenie jest dostępny. Nie ma problemów tak jak w tunerach enki z HDCP. (Miałam ten problem z telewizorem Philips)
    Tego drugiego tunera nie znam, więc się nie wypowiadam.
    Pozdr.
  • #3 8451583
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Jeśli brać dekoder HD to tylko na użyczenie. W przypadku Samsunga H370G nadal nie jest rozwiązany problem wstrajania się na kanałach HD.
    Jeśli masz tv Samsung warto wziąć H370G w innym przypadku HD 5000, który szybciej przełącza kanały i ma lepiej działające EPG.
  • #4 8451603
    spider_net
    Poziom 19  
    Gdzieś czytałem, że samsung ma problemy z softem. Po awarii zasilania podobno trzeba odłączyć dekoder i wszystko na nowo programować, ustawiać kanały itp. Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem?

Model HD5000 jest jednak o wiele nowszy. Czy nie lepiej zainwestować w nowszą technologię (cokolwiek to nie oznacza). Jak myślicie?

Btw. Samsung jest nadal sprzedawany stąd pytanie o wybór :)
  • #5 8451708
    piszcza
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    A może nie dekoder CP, tylko moduł? Na rynku jest duży wybór naprawdę ciekawszych tunerów niż z CP. Tuner HD z CI + moduł i po problemie ;)
    Problem z softem na Samsungu 370G był i to koszmarny, teraz go nie widzę. Nie narzekam teraz na niego. Mam promocję wakacyjną na familijny po 10 zł / mies. na 5 miesięcy i nie widzę żadnych problemów z odbiorem. Nawet kilka programów polsatowskich HD działa.
  • #6 8452065
    spider_net
    Poziom 19  
    hmmm chyba nie mam ochoty bawić się w zakupy ponad ofertę CP. Interesuje mnie zakup któregoś z dekoderów aktualnej oferty Polsatu. Chyba zainwestuję w sprawdzoną markę gdyż jak widzę nikt nie potrafi nic konkretnego napisać o tym nowym dekoderze CP hd5000.
  • #7 8452219
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    spider_net napisał:
    jak widzę nikt nie potrafi nic konkretnego napisać o tym nowym dekoderze CP hd5000.

A kto ci coś opisze jak to najnowszy wynalazek CP!:D
    Chociaż i tak juz są wiadomości że bubel.
  • #8 8454158
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Akurat Samsung jest przereklamowany chyba, że masz tv Samsunga wtedy obsługa obydwu może być z pilota H370G.
    HD500 wart grzechu jedynie pilot może budzić komentarze.
    Testowałem i działa szybciej niż H370 szczególnie na kanałach HD.
  • #9 8457771
    spider_net
    Poziom 19  
    yyy tego się spodziewałem... Jedni za, drudzy przeciw :/

A może ktoś z was wie czy w najbliższym czasie szykuje się zmiana oferty na coś w rodzaju lepszej promocji?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór między dwoma dekoderami oferowanymi przez Polsat: Samsung DSB-H370G i Dekoder HD 5000. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując na problemy z oprogramowaniem Samsunga, takie jak trudności z programowaniem po awarii zasilania oraz opóźnienia w przełączaniu kanałów. Z drugiej strony, Dekoder HD 5000 jest nowszym modelem, który działa szybciej i ma lepsze EPG, co czyni go bardziej atrakcyjnym wyborem dla osób nieposiadających telewizora Samsung. Wspomniano również o możliwości zakupu modułu CI+ jako alternatywy dla dekoderów CP. Użytkownicy wyrażają mieszane opinie na temat obu modeli, co sugeruje, że wybór zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA