logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki katana 50, światła słabną po dodaniu gazu.

szogun71m 29 Sie 2010 12:48 2089 8
REKLAMA
  • #1 8451720
    szogun71m
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich użytkowników córka kupiła z skuter suzuki katana 50 rocznik1997 z którym mam od razu problem i nie mogę sobie z nim poradzić a mianowicie,gdy włączymy światła to przednie światło świeci dobrze, ale tylko przy małych obrotach jeśli tylko dodamy gazu to od razu słabną. Gdy włączymy kierunkowskaz, czy zaświeci się stop, to od razu światła przednie świecą całą mocą. W czasie jazdy świecą tak okropnie słabo że praktycznie drogi nie widać w ogóle bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś wie co to za numery się dzieją. Z góry dziękuję za podpowiedzi na które oczekuję i pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 8451849
    motojuza
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Czy skuter posiada akumulator? jeśli tak, to należało by zmierzyć napięcie ładowania...
  • REKLAMA
  • #3 8451899
    szogun71m
    Poziom 10  
    Próbowałem z innym akumulatorem i nic to nie daje. Próbowany był większy akumulator więc i prąd był kilkakrotnie większy bo to był aku z samochodu

Dodano po 3 [minuty]:

Czyli to może być regulator napięcia?
  • #4 8452018
    motojuza
    Poziom 17  
    Trzeba zmierzyć ładowanie...czyli napięcie na akumulatorze przy uruchomionym silniku i załączonych światłach. Może to być wina uszkodzonego regulatora lub układu prostowniczego.
    Z podłączaniem akumulatora samochodowego bym się wstrzymał, ponieważ może popłynąć za duży prąd ładowania i uszkodzić jeszcze bardziej...
  • #5 8452050
    szogun71m
    Poziom 10  
    OK jutro popróbuje z gościem który ma pojęcie w tym temacie, zgodnie z twoimi wskazówkami.
  • REKLAMA
  • #6 8457242
    szogun71m
    Poziom 10  
    Dziś sprawdzałem prąd akumulator po krótkiej jeździe i wyłączeniu silnika około 15 po wyłączeniu miernik wskazywał napięcie akumulatora 16 V a przy zapalonym silniku na wyższych obrotach 17 V ale próbowałem założyć żarówki większe niż te które były w nim zamontowane a były 15 W ja próbowałem i dałem jedną 55W i światło które przygasało tak jag by coś blokowało zbyt duże napięcie przy tej mocnej żarówce nieznacznie się osłabiało ,więc pytanie czy ktoś mógł zamontować zbyt słabe ,no i czy ja mogę zamontować takie mocne np 40W lub 45W razem dadzą 80 czy 90W czy to nic złego nie spowoduje żeby coś się nie popaliło lub uszkodziło jakieś urządzenie.

Proszę poprawić błędy oraz pisownię. mod. Rycho T.
  • REKLAMA
  • #7 8457457
    motojuza
    Poziom 17  
    Zdecydowanie za duże napięcie...regulator do wymiany...
  • #8 8457479
    szogun71m
    Poziom 10  
    OK jak tylko uda mi się zakupić nowy to wypróbuję i odpiszę czy pomogło a na razie serdeczne dzięki za pomoc .
  • #9 8459985
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z skuterem Suzuki Katana 50 z 1997 roku, polegający na osłabieniu przednich świateł po dodaniu gazu. Przy niskich obrotach światła świecą dobrze, ale przy wyższych ich jasność spada. Włączenie kierunkowskazów lub świateł stop powoduje, że światła przednie świecą pełną mocą. Użytkownik sprawdził napięcie akumulatora, które wynosiło 16 V po wyłączeniu silnika i 17 V przy wyższych obrotach, co sugeruje problem z regulatorem napięcia. Wskazano na możliwość wymiany regulatora oraz na ryzyko uszkodzenia przy podłączeniu akumulatora samochodowego. Użytkownik rozważa również wymianę żarówek na mocniejsze, ale obawia się o ewentualne uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA