Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Suzuki Katana 50 1997r - po włączeniu świateł spadają obroty

norbertye3y 28 Oct 2022 13:30 297 2
    norbertye3y
    Level 3  
    Witam problem polega na tym iż gdy włączam światła to obroty silnika drastycznie maleją co dalej prowadzi do zgaśnięcia skutera. Sprawdzany:
    Regulator napięcia to co zauważyłem to że kolory kabli się nie zgadzają z schematem elektryki oraz była lekka wilgoć w miejscu regulatora.Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    (Skuter z Niemiec jestem 1 właścicielem w Polsce)
  • Helpful post
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Chłodzony powietrzem czy cieczą? Bo to jest duża różnica pomiędzy modelami. Jaki gaźnik?
    To normalne że włączenie świateł obciąża alternator i silnik, ale przy prawidłowo wyregulowanej mieszance biegu jałowego nie powinno to być tak bardzo odczuwalne.
    Suzuki chłodzone powietrzem miało gaźnik Mikuni i to była jednym słowem tragedia.
    Wersje chłodzone cieczą miały gaźnik Keihin w którym padał automat ssania i trzeba było prawidłowo ustawić poziom paliwa/wysokość pływaka. Miały też problematyczny układ zapłonowy (cewkomoduł + regulator napięcia).
    Ogólnie skutery te były konstrukcyjnie blokowane w niemal każdym podzespole i dokonywanie zmian lub nieprawidłowo przeprowadzone naprawy skutkują problemami z pracą silnika. Z wiatrem nie poleci więcej niż 45 km/h, mimo że licznik pokaże dużo więcej.
    norbertye3y
    Level 3  
    oddałem go do mechanika