logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Unitra Pw-7020 - buczenie i przegrzewanie tranzystorów po włączeniu

Guinness 26 Sty 2003 22:18 10184 51
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego wzmacniacz buczy w głośnikach, grzeje tranzystory i głośno pracuje transformator po podłączeniu kolumn, i co powinienem sprawdzić najpierw?

Najpierw sprawdź końcówkę mocy i jej okablowanie, bo taki objaw zwykle oznacza składową stałą na wyjściu albo uszkodzenie tranzystorów mocy. Po wyjęciu płytek sterujących na wyjściu nie powinno być żadnego napięcia; jeśli nadal się pojawia, winne są tranzystory mocy albo ich błędne wlutowanie [#90592][#92265][#92694] W praktyce warto sprawdzić KD503 oraz tranzystory sterujące T213/T214 i BD139/BD140, a tranzystory mocy mierzyć najlepiej po wylutowaniu omomierzem między kolektorem a emiterem; zwarcie lub mała rezystancja oznacza uszkodzenie [#90007][#90550][#90568][#92694] Jeśli trzeba, zamiast KD503 można zastosować BD911/BD912 albo 2N3773 [#90543][#90554][#92677] Koniecznie porównaj połączenia B/E/C ze schematem i sprawdź, czy tranzystory mocy są poprawnie zamocowane na podkładkach mikowych [#91813][#92694]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 89661
    Guinness
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.Maproblem ze wzmacniaczem pw-7020 następujący:
    jak włączam wzmacniacz to strasznie mi buczy w głośnikach a tranzystory
    są bardzo gorące i trafo strasznie głośno pracuje ale jak odłącze głośniki to jest wszystko spoko. Co mogło się zepsuć i jakie częsci powinienem najpierw sprawdzić bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 89722
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Pewnie masz walniętą koncowke.ktora?-musisz sprawdzic.pomierz tranzystory a najlepiej wymien wszystkie w uszkodzonyej koncowce.Sprawdz tez rezystory. niektore moga byc spalone.te tez wymien
  • REKLAMA
  • #3 89840
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    dokłądnie tak jak radzi kolega guinness...
    odłącz wszystkie końcówki mocy...i obserwuj pracę....napewno masz na zwarciu końcówkę dlatego to się dzieje....z tego co pieszesz to chyba nie ma albo jest walnięte zabezpieczenie przed takiego typu zdarzeniami.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 89901
    Guinness
    Poziom 11  
    ok ja je mogę posprawdzać łącznie z rezystorami ale potrzebuje schemat dobry bo te które ściągłem są mało czytelne i nie mogę w nich nic znaleźć.
    A jeżeli chodzi o końcówki to są te dwie płytki wyciągane jak się nie mylę??
  • #5 89923
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Końcówka nie padła tak sobie.
    Sprawdź również kolumny (może masz spalone głośniki).
    Prawdopodobnie te wyciągane płytki to jakieś sterowanie końcówek, lub redukcja szumów, końcówki to to co jest przykręcone do radiatora.
    Takie jeszcze pytanie, czy masz poprawne zasilanie?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 89931
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    Może ten będzie bardziej czytelny?
    Powodzenia
    Załączniki:
    • PW7020.zip (414.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 89940
    Guinness
    Poziom 11  
    Dzięki za ten schemat ale i on nie jest wystarczająco czytelny.
  • #8 90007
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    sprawdź T213 i T214..w obu kanałach....oraz tranzsytory sterujące BD 139 i BD 140(nie pamiętam symbolu na płycie)
  • #9 90065
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 90079
    Guinness
    Poziom 11  
    Cześć buczenie mam nawet jak odłącze te dwie płytki które wchodzą w tą płytę na środku , u mnie też był ten kondensator wielki uwalony ale po wymianie dalej jest to samo.
  • #11 90101
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    po wyjeciu plytek sterujacych zostaja tylko tranzystory koncowe wystarczy sprawdzic co do zasilania na schemacie jest jeden mostek w praktyce stosowane byly dwa jest nawet miejsce na diody na glownej plycie wniosek prosty sprawdzic stopien zasilania innej mozliwosci po prostu w tym przypadku niema!!!!!!!! pozdrawiam
  • #12 90172
    Guinness
    Poziom 11  
    Sprawdziłem cały tor zasilania i jest spoko.Buczenie mam nadal i trafo pracuje głośno tylko wtedy gdy podpinam głośnikjak odepnę głośnik to strasznie grzeje się tranzystor t108 albo t208 są to tranzystorki bc 237 aż leci z nich mały dymek.
  • #13 90541
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Przy wyjetych stopniach sterujacych i jesli tranzystory mocy sa sprawne, na wyjsciu nie powinno byc sygnalu, a skoro cos buczy, to znak ze uszkodzone sa tranzystory koncowe
  • #14 90542
    Guinness
    Poziom 11  
    A jakie powinny być orginalne tranzystory końcowe u mnie są KD 503 Ale wyglądają na orginalne poprostu słyszałem że powinny być inne .Ewentualnie jakie zastosować zamienniki do Kd 503
  • #15 90543
    denooky
    Poziom 20  
    Chyba najczesciej stosowane w tym wzmacniaczu i najbardziej dostepne to BD911 i BD912
  • #16 90547
    Guinness
    Poziom 11  
    To będe testował i zobaczę co da się zrobić już poprostu nie mam siły do tego wzmacniacza ale najpierw spróbuje z tymi kd503 i zobaczę jaki będzie efekt.Możliwe że są uwalone ale ja ich niestety sobie nie sprawdzę.Wielkie Dzięki za pomoc.
  • #17 90550
    denooky
    Poziom 20  
    Jesli masz omomierz to sprawdz tylko zlacze kolektor-emiter, jesli pokarze zwarcie, to masz ewidentnie uszkodzone tranzystory
  • #18 90551
    Guinness
    Poziom 11  
    Sprubuje ale już nie dzisiaj bo jest trochę za późno ale czy znasz jakieś zamienniki do KD503
  • #19 90554
    denooky
    Poziom 20  
    Powinny pasowac np 2N3773
    Ja mam ten wzmacniacz oparty na BD 911,912...
  • #20 90555
    Guinness
    Poziom 11  
    Sprawdziłem i nie ma Zwarcia chyba sobie w łeb strzele już chyba wszystkosprawdziłem
  • #22 90559
    Guinness
    Poziom 11  
    Ja ten wzmacniacz dostałem w takim stanie i próbuje dojść do tego co w nim padło

A jest ktoś tutaj z Krakowa
  • #23 90562
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    a może masz padnięty mostek graetza i kondensatory filtrujące. MIałem ten sam problem co Ty. TO był wzmacniacz oparty na tej samej płytce (jakiś WSK czy jeszcze jakiś tam ŁZR PWR) poszła jedna z diod mostka graetza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 90564
    Guinness
    Poziom 11  
    Cały tor zasilacza sprawdziłem jest dobry i niewiem co dalej robić
  • #25 90568
    denooky
    Poziom 20  
    To ze nie ma zwarcia wcale nie musi oznaczac ze tranzystor jest sprawny...miernik powinien pokazac bardzo duza rezystancje dla tego zlacza, lub nie powinien w ogole reagowac...jesli dzieje sie inaczej to znaczy ze tranzystor jest do wymiany. Najlepiej jakbys sprawdzal go wylutowanego, bo gdy jest w ukladzie, moga powstac zaklamania
  • #26 90569
    Guinness
    Poziom 11  
    Tak wiem ale odkryłem ciekawostkę bo w tym wzmacniaczu są dwa radiatory i na każdym są po dwa tranzystory i te dwa tranzystory są inaczej polutowane inaczej bają przylutowaną Bazę i Emiter tak ma być ? czy powinny być przylutowane tak samo
  • #27 90574
    denooky
    Poziom 20  
    Jakie masz napiecia zasilajace? sprawdz na kolektorach tranzystorow mocy, lub na elektrolicie
  • #28 90577
    Guinness
    Poziom 11  
    NIe jestem w stanie tego zrobić bo jak tylko włanczam go to tranzystorki T108 i T208 są gorące i leci z nich miły aromatyczny dymek
  • #29 90580
    denooky
    Poziom 20  
    To wyjmij te plytki i zmierz napiecia bez nich. Wymien te tranzystory i sprawdz czy nadal bedzie dzialo sie to samo
  • #30 90582
    Guinness
    Poziom 11  
    Ja tych płytek nie mam włożonych i takie jaja się dzieją a te tranzystorki są na płycie głównej

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra PW-7020 po włączeniu generuje buczenie w głośnikach, tranzystory mocy (KD503) przegrzewają się i z nich wydobywa się dym, a transformator pracuje głośno. Problem ustępuje po odłączeniu głośników. Przyczyną mogą być uszkodzone tranzystory końcowe mocy, niewłaściwe podłączenie tranzystorów (baza, emiter, kolektor), uszkodzone rezystory emiterowe lub elementy zabezpieczające. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana tranzystorów mocy na popularne zamienniki BD911 i BD912 lub 2N3773, kontrola rezystorów, kondensatorów filtrujących, diod mostka Graetza oraz poprawności zasilania. Warto również zweryfikować schemat i prawidłowość połączeń baz i emiterów tranzystorów sterujących (BD139, BD140). Buczenie o charakterze basowym może wskazywać na uszkodzenie kondensatora filtrującego zasilania. Po wyjęciu modułów sterujących tranzystory mocy nie powinny się grzać ani generować napięcia na wyjściu; jeśli tak się dzieje, oznacza to uszkodzenie tranzystorów lub zwarcie. Po wymianie i poprawnym podłączeniu elementów wzmacniacz może działać prawidłowo, choć konieczne jest ustawienie prądu spoczynkowego za pomocą potencjometru. Membrana głośnika cofająca się wskazuje na uszkodzony tranzystor PNP lub błędne podłączenie. Wzmacniacz wymaga dokładnej diagnostyki elementów końcowych i zasilania, a także poprawnego montażu tranzystorów zgodnie ze schematem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA