logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z modemu USB na dwa komputery z Windows 98SE?

fachman 27 Sty 2003 10:22 3164 22
REKLAMA
  • #1 89900
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Dostęp do sieci przez kablówkę, modem USB, dwa kompy z sieciówkami w sieci LAN. Kompy widzą się wzajemnie, z serwera można wejść do netu, natomiast z terminalu nie. Wypróbowano wiele sposobów, konfiguracji, protokołów, kilka reinstalacji windy itp. Zasadniczo problem sprowadza się do jednego: wywala z systemu na terminalu składnik "Udostępnianie połączenia internetowego" i nie daje się ponownie zainstalować, pojawia się komunikat że kreator połączenia nie może znaleźć sieci.
    Czy wogóle korzystając z modemu podłączonego poprzez USB można uzyskać dostęp do internetu z dwóch kompów jednocześnie? Oba kompy są pod win98SE.
  • REKLAMA
  • #2 90158
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    witam
    oczywiście!jeżeli chodzi oW98 to bez problemu zrobisz to dla połączeń telefonicznych,przy modemie kablowym MUSISZ zainstalować program WIN ROUTE i z niego udostępniac połączenia do internetu.komputer udostępniający ma numer IP np 12.11.2.1 a dalsze komputery numery kolejne obyś tylko nie przydzielił numeru IP z modemu kablowego wtedy jest konflikt!.u mnie taka sieć chodzi na trzy kompy bez problemu tylko pod W2000 tam to wychodzi łatwiej i bez żadnego programu.spróbuj.
    powodzenia.
    w razie kłopotów pytaj.
    pozdrawiam
  • #3 90185
    fachman
    A czy mógłbyś tak jak krowie na miedzy, krok po kroku, napisać co praktycznie trzeba zrobić po kolei? temat jest nowy, coraz więcej ludzi w miastach będzie łączyć się kablówką i na pewno ten post będzie wielką pomocą.
  • #4 90201
    Robi
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Witam
    To jest dobra sprawa ale po kablu udostępnione jest jedynie 64 lub 128kb/s jak dojdzie jeden komp to przesył danych będzie do :x .
    Ja mam 64kb/s i już mnie krew zalewa na to ślumoczenie i jak ja miałbym dołączyć jeszcze jeden to bym się chyba pochlastał! :wink:
    Pozdrawiam
  • #5 90275
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    Fachman!!

Mozna to zrobic na dwa sposoby:

1.Możesz podkręcic swój modem (zakładajac że masz motorole i nie jest dostatecznie zabezpieczona) - www.surfboardhack.com

2.To Windows 2000 lub Linux, z tegoco wiem 98SE jest wersją do której
    został dodany tylko protokół udostępniania połączenia i jak mi sie zdaje
    tylko do modemów telefonicznych (stąd te zwisy windows`a)
    Do Linux`a jest opisane na wielu stronach lecz wtedy musi byc oddzielny komp jako server

Jeżeli zdecydujesz sie na win2000 to daj znać bo to dużo pisania a na marne nie ma sieco scierać :)

pozdrwiam
  • #6 90621
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Fachman, masz tu sporo wyjaśnień, tylko trzeba poczytać:
    http://www.trzepak.pl/arch/his/msg02550.html .
    A przy okazji Winroute chodzi bardzo dobrze i na Win95/98/Me, i na WinNT/2000 tylko trochę wkładu pracy.
    Możesz ściągnąć wersję Lite (nieco okrojoną) stąd:
    http://www.kerio.com/us/wrl_download.html ,
    albo w ogóle poszukać tu i wybrać:
    http://www.kerio.com/us/wrp_home.html
  • REKLAMA
  • #7 90631
    fachman
    Windy 98SE mają zostać, WinROUTE już pobrałem, teraz jak to wszystko skonfigurować?
  • #8 90676
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Przepraszam Fachman, że podaję ci tylko link, ale wydaje mi się, że jest w tym artykule wszystko czego poszukujesz:

http://lanzone.koti.com.pl/articles.php?id=0308

Mieliśmy na pracowni w szkole podobny problem i to rozwiązanie działało.
  • #9 90737
    fachman
    Dzięki, zaraz przejrzę linki i spróbuję coś zdziałać.
  • #10 90938
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    witam
    fchman dzisiaj juuuuuuż...... nie mogę ,jutro opiszę ci całe ustawienie WinRoute
    pozdrawiam :wink:
  • REKLAMA
  • #11 93578
    Grzana
    Poziom 12  
    Jezeli beda kozystac z modemu dwa kompy to mozesz podlaczyc jeden na usb a drugi przez sieciowke
  • #12 93597
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Nie wiem czy ten twoj modem widac jak sieciowkę, ale jezeli tak, to ja to robie tak:
    Moj system to WinMe, kozystam z programu dosterczonego razem z windowsem: udostepnienie polaczenia internetowego.
    1. Przed instalowaniem kart sieciowych ( wszystkie Genius) zmienilem ich nazwy
    w pliku *.inf, tak aby kazda miala inna nazwe, bo sie bedzie mylic.
    2. Skonfigurowalem dla kazdej sieciowki TCP/IP. Tą ktora ( u ciebie modem USB) laczy sie z internetem ustaw tak jak Ci podano. ( U mnie automatycznie przez DHCP ) Dla sieciowek do sieci kokalnej dalem adresy 192.168.0.1 i 192.168.1.1
    3. Zainstaluj Udostepnianie plikow i drukarek. Dla sprawdzenia czy wszystko jest OK sprawdz czy komputery widza sie w sieci lokalnej.
    4. Jak juz wszystko jest odpowiednio skonfigurowane to: Dodaj/Usuń Programy i zainstaluj Udpstepnianie łącza internetowego. System doda urządzenie "Udostepnianie..."
    5. Teraz juz nic nie ruszaj w konfiguracji protokolow dla sieciowek, bo latwo cos namieszac.
    6. Jakos musisz uruchomic program do ustwaienia "Udostepniania polaczenia internetowego". Nie pamietam jak, (sorry) ale latwo dostepne, moze sam sie uruchomi. Potem nalezy po prostu ustawic ktora karta jest do internetu, a ktore do lokalnych ( podstawowa i pomocnicza -w Me)
    7. W komputerach podlaczonych do sieci zainstaluj Udostepnianie plikow i drukarek. A w ustawieniach TCP/IP w zakladce "Adres IP" ustaw "Automatyczne uzyskaj adres IP".
    8. Po kazdej zainstalowanej rzeczy restartuj komputer.
  • REKLAMA
  • #13 93621
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: grzana czasami administrator wylacza taka mozliwosc przemawia przezemnie autopsja :D
  • #15 93649
    krzysiek
    Poziom 27  
    pewnie nie co do gdyni mam uprzedzenia natury zawodowej :lol:
  • #16 93652
    Grzana
    Poziom 12  
    U mnie jest to samo mysle ze to od firmwaru modemu :(
    Siedzi w nim system unixowy i ma trche zabezpiczen

Moj modem to:
    Motorola sb4200
  • #17 93653
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Krzysiek: opisz dokładnie na czym polega to że ci "administrator czasami wyłącza" Jakie są symptomy?
  • #18 93665
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: elektryk ja nie napisalem czasami niestety nic wiecej napisac niemoge obowiazuje mnie tajemnica zawodowa moze to durne ale wole dmuchac na... w koncu w firma ma net pozdrawiam
  • #19 93672
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    krzysiek:
    1. Używaj czasem przecinków
    2. Jakbyś chciał jakieś "sztuczki" to wal na priva.
  • #20 93677
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: elektryk przecinkow nie uzywam bo inteligentni ludzie tego nie potrzebuja co do sztuczek w tym temacie to dm sobie rade :D pozdrawiam tzw powinnosc zawodowa
  • #21 93697
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    :arrow: Krzysiek

Idealnie powiedziane. :D
    Mój sąsiad zamiast przecinków używa pewnego "przydrożnego słowa". :D Każdy ma swoją metodę na znaki przystankowe, a temat poprawności polszczyzny był swego czasu ostro maglowany.
  • #22 93722
    fachman
    Póki co odpuszczam ten temat, oba kompy stoją w jednym pokoju i nie ma potzeby na pionierskie eksperymenty.
  • #23 94349
    zakrzesiu
    Poziom 18  
    rqny ludzie ale Wy cudujecie

do któregoś z panów modemu Motorola na 2 kompy przez wejścia w modemi nie da sie połaczyć ponieważ zablokował to ISP (najczęścij tak jest), nalezy sprawdzić na stronie http:\\192.168.100.1 jaki jest plik konfiguracyjny (jezeli to tez zablokowal to program Ethereal)
    i udać sie na strone www.surfboardhack.com ( tu jest wszystko opisane w English)

2. sposób to Winroute (bardzo niepewny)
    po pierwsze ma problemy z NAT`em przez co nie chodzi DNS
    a jeżeli postawimy na WinRoute server proxy to nie beda chodzić połączenia
    które potrzebuje bezpośrednigo połaczenia z serverem tzn. czat, gry online, poczta i takie tam. Jezeli jednak dalej chcesz opis jego konfiguracji
    to daj znać na mejla albo na forum ..

3.To jakiś systemowy Router czyli albo W2k albo Linux Tobie to jednak nie pasuje wiec
    jedyne co pozostaje to tylko 2 wariant jednal jest on raczej (moim zdaniem) najgorszy z tych trzech ....

pozdrawiam
    syn andrzeja

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem udostępniania internetu z modemu USB na dwa komputery z systemem Windows 98SE w sieci LAN. Standardowe udostępnianie połączenia internetowego (ICS) w Windows 98SE często nie działa poprawnie z modemami kablowymi podłączonymi przez USB, powodując błędy i usuwanie składnika ICS. Zalecanym rozwiązaniem jest użycie oprogramowania WinRoute, które umożliwia udostępnianie internetu w sieciach z modemami kablowymi na Windows 95/98/Me oraz Windows NT/2000, choć wymaga to odpowiedniej konfiguracji adresów IP i protokołów sieciowych. Wskazano, że Windows 98SE ma ograniczone wsparcie ICS głównie dla modemów telefonicznych, co może powodować problemy z modemami kablowymi. Alternatywnie sugerowano użycie systemów Windows 2000 lub Linux jako serwerów udostępniających internet. W przypadku modemów kablowych często ISP blokuje możliwość podłączenia wielu komputerów bezpośrednio do modemu, co wymaga dodatkowej konfiguracji lub modyfikacji firmware’u (np. poprzez surfboardhack.com). W dyskusji pojawiły się uwagi o ograniczeniach prędkości i stabilności połączenia przy udostępnianiu internetu na dwa komputery. Podsumowując, udostępnianie internetu z modemu USB na dwa komputery z Windows 98SE jest możliwe, ale wymaga użycia specjalistycznego oprogramowania (WinRoute) lub zmiany systemu operacyjnego na bardziej zaawansowany (Windows 2000, Linux) oraz uwzględnienia ograniczeń sprzętowych i blokad ISP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA