logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.0 12V - Zbyt bogata mieszanka, napięcie sondy lambda 1,18V

Radeon 24 14 Wrz 2004 12:26 3956 3
REKLAMA
  • #1 852453
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Pisze z nadzieja, ze sznowni koledzy pomoga rozwiklac mi problem zbyt bogatej mieszanki. Na wolnych obrotach sada lambda pokazuje napiecie 1,18v.
    Przy przygazowaniu spada ta wartosc na chwilke dosc znacznie i po chwili gwaltownie rosnie. Jesli sie nie myle wartosc lambdy powinna wahac sie do okolo 1,0V.
    (sada jest podgrzewana. Na grzalce jest napiecie 12V)
    Jesli macie jakies pomysly to piszcie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 852694
    xbaj
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Wg mnie sonda sie już "skończyła". Wydaje mi się, że napięcie na wyjściu sondy powinno oscylować w okolicy 1,5V.
  • REKLAMA
  • #3 852702
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 208
    Zacznijmy od konkretów.
    Jaki silnik?
  • #4 852749
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 191
    Tak wiec jeszcze raz Opel Corsa 1.0 12V rok 1997 modelowy 98 prosciej mowiac 3-cilindrowa pralka po 4 zawory na cilinder. Kody usterek nic nie pokazuja (baaaardzo dziwne). Sprawdzalem blyskowymi i nic w akcie desperacji podlaczalem techa i nic nie ma!!!! Na analizatorze spalin pokazuje zaj.....e (sorry to nerwy) wyniki ponad norme. Przejrzalem silniczek krokowy, zawor EGR (recyrkulator spalin)- wyczyscilem i NIC! 8O Sonda byla podmieniana i tez nic - tak samo. Snuje jeszcze jedne podejrzenia: auto jezdzi od ponad roku na gazie i mysle "przeplukac"(dolac do paliwa specjalnego srodka do mycia wtryskow) wtryski od benzyny. Byc moze sie "zastaly"? i teraz leja to paliwo jak z wiadra zamiast je wtryskiwac. Kolego Diag przeanalizuj to co napisalem, mam nadzieje ze dostarczylem dosc wyczerpujacych info na temat auta. Dzieki za pomoc Pozdrawiam :)
REKLAMA