mateuszkx80 napisał: Mam świadomość tego, że to gdzieś jest, ale nie znam się na elektronice, i dlatego proszę Was o pomoc.
To jak to sobie wyobrażasz, mamy to zrobić za Ciebie?
mateuszkx80 napisał: A gdyby zostawić te wyświetlacze, które tam są i usunąć przecinek dziesiętny, to by to nie było???
A jaki to miałoby sens? Zakres woltomierza zrealizowanego na ICL7107 wynosi tu 1999
mV (a wyświetlane jest tylko do 999
mV), zaś czujnik temperatury typu LM35 jest
czujnikiem centygradowym, czyli jego
współczynnik konwersji wynosi tu; 1
°C <=> 10
mV - a rozdzielczość na wyświetlaczu co 0,1
°C - więc jaki miałby być sens usuwania przecinka dziesiętnego?
Zaś wyświetlany tam przecinek, to tylko zapalony segment na wyświetlaczu siedmio-segmentowym, a rzeczywistość zależy od ustalonego zakresu woltomierza ICL7107, a ten ma tam zakres - jak już wspomniałem - (1)999
mV (bez wyświetlania najstarszej cyfry "1").
Alternatywnym rozwiązaniem jest pozostawienie trzycyfrowego wyświetlacza, ale wtedy należy dziesięciokrotnie podzielić wartość napięcia otrzymywanego z czujnika LM35
(lecz to rozwiązanie obniża rozdzielczość pomiaru dziesięciokrotnie), a więc pomiędzy węzeł R10 i R14 a R12 należy włączyć dzielnik napięcia o podziale równym 1:10
V/V - ale wtedy współczynnik konwersji będzie wynosił; 1
°C <=> 1
mV, czyli wyświetlana rozdzielczość co 1
°C - oraz "wygaszenie" przecinka dziesiętnego.
Po szczegóły odsyłam do dokumentacji układu
ICL7107, strona 12 ->
FIGURE 15. ICL7106 AND ICL7107: RECOMMENDED COMPONENT VALUES FOR 2V FULL SCALE.
Reasumując - czy tak, czy inaczej - bez przeprojektowania PCB nie odbędzie się.
Lecz łatwiej jest tu pozostawić zakres woltomierza, a 'dorobić' najstarszą cyfrę wyświetlacza - podłączenie jednego przewodu do ICL7107, oraz dostawienie segmentu wyświetlacza LED wyświetlającego cyfrę "1" (czyli najstarszą cyfrę) dla temperatury ≥ 100
°C.
Natomiast problem pozyskania właściwego typu czujnika - patrz mój poprzedni post - nadal pozostaje:
Specified Operating Temperature Range: TMIN to TMAX (Note 2)
LM35, LM35A −55°C to +150°C
LM35C, LM35CA −40°C to +110°C
LM35D, 0°C to +100°C
Note 2: Thermal resistance of the TO-46 package is 400°C/W, junction to ambient, and 24°C/W junction to case. Thermal resistance of the TO-92 package is 180°C/W junction to ambient. Thermal resistance of the small outline molded package is 220°C/W junction to ambient. Thermal resistance of the TO-220 package is 90°C/W junction to ambient.
For additional thermal resistance information see table in the Applications section.
Powyższe, zaczerpnięte z
DataSheet (mam to w swoim komputerze, lecz gdzie to znaleźć w internecie, to nie wiem) dla układu czujnika temperatury typu LM35.