logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować termostat AVT2346 do regulacji do 150°C?

mateuszkx80 05 Wrz 2010 16:55 1827 5
  • #1 8478712
    mateuszkx80
    Poziom 10  
    Witam.
    Czy możliwe jest regulowanie temperatury w zakresie do 150 stopni C. (lub więcej)
    w tym termostacie:
    http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2346.pdf

Jeżeli tak, to co trzeba zmienić, aby układ działał właśnie w taki sposób?

Czy mógłby mi ktoś pomóc?
    Bardzo proszę.
  • #2 8478883
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam.
    Powyżej 150C° to się nie da.
    Natomiast zmiana zakresu regulacji polega na zmianie dzielnika R4>P1>R5.
  • #3 8479032
    mateuszkx80
    Poziom 10  
    OK wystarczy 150 stopni C.
    Tylko ja dalej za bardzo nie wiem, jakie wartości muszę tam zastosować.
    Mógłby mi to ktoś napisać??
    Jak teraz przystosować wyświetlacz do wyświetlania trzech cyfr???

Proszę o odpowiedź.
  • Pomocny post
    #4 8479079
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    mateuszkx80 napisał:
    OK wystarczy 150 stopni C.
    Tylko ja dalej za bardzo nie wiem, jakie wartości muszę tam zastosować.
    Mógłby mi to ktoś napisać??
    Jak teraz przystosować wyświetlacz do wyświetlania trzech cyfr???

Proszę o odpowiedź.
    Płonne Twoje nadzieje, ponieważ nie uda się Tobie - najprawdopodobniej - nabyć takiego czujnika temperatury typu LM35, który może pracować do temperatury 150 °C, to po pierwsze.
    Po drugie, to należy przeprojektować PCB dla tego projektu z AVT, ponieważ jego autor - Ś.P. Zbigniew Raabe - nie przewidział miejsce na wyświetlacz siedmio-segmentowy dla najstarszej cyfry (1) wyświetlacza woltomierza typu ICL7107 - ale to wszystko jest doskonale opisane w DataSheet dla tego woltomierza, więc nie widzę tu powodu, aby na forum to powtarzać.
  • #5 8479272
    mateuszkx80
    Poziom 10  
    Mam świadomość tego, że to gdzieś jest, ale nie znam się na elektronice, i dlatego proszę Was o pomoc.
    A gdyby zostawić te wyświetlacze, które tam są i usunąć przecinek dziesiętny, to by to nie było???
  • Pomocny post
    #6 8480589
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    mateuszkx80 napisał:
    Mam świadomość tego, że to gdzieś jest, ale nie znam się na elektronice, i dlatego proszę Was o pomoc.
    To jak to sobie wyobrażasz, mamy to zrobić za Ciebie?

mateuszkx80 napisał:
    A gdyby zostawić te wyświetlacze, które tam są i usunąć przecinek dziesiętny, to by to nie było???
    A jaki to miałoby sens? Zakres woltomierza zrealizowanego na ICL7107 wynosi tu 1999mV (a wyświetlane jest tylko do 999mV), zaś czujnik temperatury typu LM35 jest czujnikiem centygradowym, czyli jego współczynnik konwersji wynosi tu; 1°C <=> 10mV - a rozdzielczość na wyświetlaczu co 0,1°C - więc jaki miałby być sens usuwania przecinka dziesiętnego?
    Zaś wyświetlany tam przecinek, to tylko zapalony segment na wyświetlaczu siedmio-segmentowym, a rzeczywistość zależy od ustalonego zakresu woltomierza ICL7107, a ten ma tam zakres - jak już wspomniałem - (1)999mV (bez wyświetlania najstarszej cyfry "1").
    Alternatywnym rozwiązaniem jest pozostawienie trzycyfrowego wyświetlacza, ale wtedy należy dziesięciokrotnie podzielić wartość napięcia otrzymywanego z czujnika LM35 (lecz to rozwiązanie obniża rozdzielczość pomiaru dziesięciokrotnie), a więc pomiędzy węzeł R10 i R14 a R12 należy włączyć dzielnik napięcia o podziale równym 1:10V/V - ale wtedy współczynnik konwersji będzie wynosił; 1°C <=> 1mV, czyli wyświetlana rozdzielczość co 1°C - oraz "wygaszenie" przecinka dziesiętnego.
    Po szczegóły odsyłam do dokumentacji układu ICL7107, strona 12 -> FIGURE 15. ICL7106 AND ICL7107: RECOMMENDED COMPONENT VALUES FOR 2V FULL SCALE.

Reasumując - czy tak, czy inaczej - bez przeprojektowania PCB nie odbędzie się.
    Lecz łatwiej jest tu pozostawić zakres woltomierza, a 'dorobić' najstarszą cyfrę wyświetlacza - podłączenie jednego przewodu do ICL7107, oraz dostawienie segmentu wyświetlacza LED wyświetlającego cyfrę "1" (czyli najstarszą cyfrę) dla temperatury ≥ 100°C.

Natomiast problem pozyskania właściwego typu czujnika - patrz mój poprzedni post - nadal pozostaje:
    Specified Operating Temperature Range: TMIN to TMAX (Note 2)
    LM35, LM35A −55°C to +150°C
    LM35C, LM35CA −40°C to +110°C
    LM35D, 0°C to +100°C

Note 2: Thermal resistance of the TO-46 package is 400°C/W, junction to ambient, and 24°C/W junction to case. Thermal resistance of the TO-92 package is 180°C/W junction to ambient. Thermal resistance of the small outline molded package is 220°C/W junction to ambient. Thermal resistance of the TO-220 package is 90°C/W junction to ambient.
    For additional thermal resistance information see table in the Applications section.

Powyższe, zaczerpnięte z DataSheet (mam to w swoim komputerze, lecz gdzie to znaleźć w internecie, to nie wiem) dla układu czujnika temperatury typu LM35.
REKLAMA