logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT735 - Czy modyfikacja na termistor zadziała dla regulatora wentylatora 12V/15A?

adriano469 22 Maj 2016 19:37 1428 9
  • #1 15692187
    adriano469
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Witam,
    Potrzebuje pomocy.
    Chce zrealizowac regulator obrotow wentylatora 12V/15A za posrednictwem pomiaru temperatury.
    Zmodyfikowalem nieco uklad AVT735. Czy tak przerobiony uklad ma szanse zadzialac w tym celu? Jezeli nie, to co i dlaczego jest zle?
    Z gory dziekuje za zaineresowanie.

AVT735 - Czy modyfikacja na termistor zadziała dla regulatora wentylatora 12V/15A?
  • #2 15692860
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    adriano469 napisał:
    Zmodyfikowalem nieco uklad AVT735.

Zmodyfikowałeś, ale nie wiesz jak to działa, więc modyfikacja bez sensu.

adriano469 napisał:
    Czy tak przerobiony uklad ma szanse zadzialac w tym celu? Jezeli nie, to co i dlaczego jest zle?

Zastąpiłeś potencjometr termistorem, a co do zasady współczynnik wypełnienia zależy od różnicy rezystancji w obu gałęziach.
  • #3 15693373
    adriano469
    Poziom 12  
    jdubowski napisał:
    adriano469 napisał:
    Zmodyfikowalem nieco uklad AVT735.

Zmodyfikowałeś, ale nie wiesz jak to działa, więc modyfikacja bez sensu.

adriano469 napisał:
    Czy tak przerobiony uklad ma szanse zadzialac w tym celu? Jezeli nie, to co i dlaczego jest zle?

Zastąpiłeś potencjometr termistorem, a co do zasady współczynnik wypełnienia zależy od różnicy rezystancji w obu gałęziach.

Nie rozwiazuje to mojego problemu. Jakas alternatywa?
  • #4 15694143
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 650
    Witam
    adriano469 napisał:
    Jakas alternatywa?

Szukałeś? Np. http://serwis.avt.pl/manuals/AVT478.pdf
    Oczywiście stopień wyjściowy należy przerobić.
    Nie wiem przy jakim napięciu startuje Twój wentylator?
    Jednak lepsze było by sterowanie PWM.
    Pozdrawiam
  • #5 15694844
    adriano469
    Poziom 12  
    Wentylator startuje przy napieciu 12VDC.
    Oczywiscie, ze szukalem i avt735 (sterowanie impulsowe PWM) wydal mi sie najbardziej interesujacy i najmniej klopotliwy w przerobce. Nie moge jednak sobie z tym poradzic.
  • #6 15696213
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 650
    Witam
    adriano469 napisał:
    Wentylator startuje przy napieciu 12VDC

Miałem na myśli minimalne napięcie, które powoduje pewne obroty silnika.
    Poczytaj tu http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1829.pdf
    Pozdrawiam
  • #7 15699193
    adriano469
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedz.
    Nie mierzyłem przy jakim napięciu startuje wentylator ale przy najbliższej okazji to sprawdzę (jak sie uda, to na dniach)
    Wszystko bylo by ok ale niestety, nie moge znaleźć tego zestawu na stronie avt...
  • #8 15699944
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    adriano469 napisał:
    Nie rozwiazuje to mojego problemu.

Nie, ale daje sugestię wprowadzenia zmian do układu.
    Możesz termistor włączyć albo w szereg z jedną z końcówek ścieżki oporowej potencjometru albo równolegle między suwak a koniec ścieżki.
  • #9 15700348
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Do czego to potrzebujesz ? Bo zamiast się bawić to można zakupić wentylator z wbudowanym regulatorem obrotów względem temperatury. A jeśli kolega chce się pobawić to proponuje układ TC642 specjalnie do tego zastosowania dla każdego rodzaju wentylatora DC. Układ ma kontrole zatarcia wentylatora z sygnalizacją tego stanu, poprawny start pełną mocą, kilkukrotna próba uruchomienia zatartego lub zablokowanego wentylatora. Sygnalizacja pracy pełną mocą. Kontrola działania wentylatora oraz po zablokowaniu podczas pracy, próba jego uruchomienia.
    Załączniki:
    • AVT2664.pdf (2.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TC642.pdf (379.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15710313
    adriano469
    Poziom 12  
    Dziekuje za odpowiedzi.

jdubowski,
    To chyba bedzie najbardziej optymalne rozwiazanie, wziawszy pod uwage dostepnosc kitow zaproponowanych przez kolegow, bo ich poprostu nie ma na stanie sklepu.

colltygrysek,
    Ja juz wczesniej wspomnialem, potrzebuje sterowanie do wentylatora 12V/15A.
    Wentylator juz jest i zadne inne wentylatory nie wchodza w gre a kit niedostepny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w modyfikacji układu AVT735 do regulacji obrotów wentylatora 12V/15A na podstawie pomiaru temperatury. Otrzymuje różne sugestie dotyczące modyfikacji, w tym zastąpienie potencjometru termistorem oraz propozycje alternatywnych układów, takich jak TC642, który oferuje zaawansowane funkcje sterowania wentylatorem. Użytkownik zauważa trudności w dostępności komponentów i podkreśla, że nie może zmienić wentylatora, ponieważ już go posiada.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA