logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jestem mechanikiem - chcę zacząć zabawę z elektroniką.

Robson MoS 14 Wrz 2004 17:01 2117 9
  • #1 852973
    Robson MoS
    Poziom 11  
    Witam. Jak widać jestem tu nowy. Dotychczas zajmowałem się wyłącznie mechaniczno-majsterokowicznymi sprawiami. Moje dokonania można oglądać na stronce www.mrozes.friko.pl
    Teraz chcem zacząć przygodę z elektroniką.
    Moim marzeniem jest podłączenie silnika krokowego do mojego PC, zaopatrzyłem się już w takowy (ze skanera) - jest to silnik unipolarny, z pięcioma wuprowadzeniami, sterownik oparty jest o układ ULN2003A.
    I na tym kończy się moja wiedza. Teraz prosił bym kogoś kompetentnego, żeby łopatologicznie wytłumaczył mi w jaki sposób tego dokonać.
    Może być na rs323 lub LPT. Łopatologicznie tzn. kup to, to i to, połącz tak i tak, podłącz tu i tu. Użyj programu takiego a takiego. Dopiero jak uda mi się ten silnik uruchomić i nim skutecznie sterować, będę chciał go jakoś wykożystać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Robson MoS

Ps. Załączam skan płytki i silnika

• #2 853369
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Moim skromnym zdaniem na początek powinieneś wybrać coś łatwiejszego, sterowanie silnikiem krokowym z PC-ta nie jest niemozliwe ale musisz miec program na PC-ta który by wystawiał stany na LPT a te dopiero po wzmocnieniu sterowałyby silnikiem. Tak wiec najpierw program.
  • #3 853461
    gmp
    Poziom 19  
    olekewaagata napisał:
    Moim skromnym zdaniem na początek powinieneś wybrać coś łatwiejszego, sterowanie silnikiem krokowym z PC-ta nie jest niemozliwe ale musisz miec program na PC-ta który by wystawiał stany na LPT a te dopiero po wzmocnieniu sterowałyby silnikiem. Tak wiec najpierw program.

Nie uwazam zeby to bylo specjalnie trudne , wystarczy troche checi, wielu ludzi robi takie rzeczy niekonicznie sa specjalisatmi od elekroniki. Robson, na poczatek poszkalbym czegos gotowego, jakiejs plytka steryjaca, moze maja cos w AVT, bo ta od skanera to niekonicznie sie nadje do tego. Postaram cos Ci znalesc, czesto bywam w Twoim miescie, moge podrzucic Ci jakies materialy i programy - no i ewentualnie poradzic cos w kwesti elektroniki. Daj znac na priva. A poza tym to powodzenia,
    Pozdrawiam,
    Grzes
  • #4 854277
    gmp
    Poziom 19  
    Tu sa moje linki do stron z automatyka i sterowniem CNC.
    Wysylam tutaj zeby inni tez mogli skorzystac.
    Załączniki:
    • cnc_links.rar (4.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 854868
    Robson MoS
    Poziom 11  
    Ok a gdyby zmienić założenie? Gdybym chciał zrobić tak:
    -naciskam przycisk 1 silnik w prawo o 1 krok
    -naciskam przycisk 2 silnik w lewo o 1 krok

Chodzi o to, że w zasadzie nie muszę mieć sterowania z PC. Może to być jakis taki mały piloci z dwoma przyciskami. Łatwiej by było?
  • #6 854946
    gmp
    Poziom 19  
    Robson MoS napisał:
    Ok a gdyby zmienić założenie? Gdybym chciał zrobić tak:
    -naciskam przycisk 1 silnik w prawo o 1 krok
    -naciskam przycisk 2 silnik w lewo o 1 krok

Chodzi o to, że w zasadzie nie muszę mieć sterowania z PC. Może to być jakis taki mały piloci z dwoma przyciskami. Łatwiej by było?

Zalamalbys sie majc obracac tym silnikiem :), skorzystaj z gotowca ktorego znalazle, jesli narysujesz plytke pomoge Ci w elektronice i zaprogramuje procka.
    Zajrzyj tu:
    http://republika.pl/styro_cnc/
    http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
    http://www.8linx.com/cnc/cnc.htm
  • #7 855284
    Robson MoS
    Poziom 11  
    W zasadzie to nie kumam. Mam silnik i pasujący do niego sterownik uln2003 - nie wiem tylko jak to podłączyć do kompa - możesz mi tak w pełni łopatologicznie wytłumaczyć?
    I dlaczego miał bym sie załamać - ze względu na ilość kroków w silniku?

Znalazłem coś takiego - http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_62847.html

tu gosciu bezproblemowo podłączył dwa silniki do kompa - ja chcę tylko jeden. Ta płytka którą on ma nie wygląda zbytnio jakos skomplikowanie.

Może jeszcze mi napiszecie "łopatologicznie" jak ma przebiegać proces sterowania.
  • #8 855397
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Sorki że się czepiam, układ ULN2003 nie jest sterownikiem silników krokowych, zawiera on tylko 7 tranzystorów darlingtona 0,5A 50V.
  • #10 868048
    Robson MoS
    Poziom 11  

Zrobiłem chwytak - może jak się uda podłącze to w końcu do kompa w przyszłym tygodniu - GMP mi pomoże.

Podsumowanie tematu

✨ Mechanik rozpoczynający przygodę z elektroniką chce podłączyć silnik krokowy unipolarny (z pięcioma wyprowadzeniami) ze skanera do komputera PC, wykorzystując sterownik oparty na układzie ULN2003A. Poszukuje prostych, „łopatologicznych” instrukcji dotyczących doboru elementów, połączeń oraz oprogramowania do sterowania silnikiem przez port RS232 lub LPT. W odpowiedziach zasugerowano, że sterowanie silnikiem krokowym z PC wymaga programu generującego sygnały na port LPT oraz wzmacniacza sygnału, a układ ULN2003A pełni rolę tranzystorów Darlingtona, a nie pełnego sterownika silnika. Polecono rozważenie gotowych płytek sterujących, np. dostępnych w AVT, oraz zapoznanie się z materiałami dotyczącymi automatyki i CNC. Zaproponowano także alternatywę prostego sterowania silnikiem za pomocą dwóch przycisków bezpośrednio, co może być łatwiejsze do realizacji. Autor otrzymał linki do przykładów i dokumentacji, w tym schematów i programów, które mogą pomóc w zrozumieniu i realizacji projektu. W dalszej części dyskusji pojawiły się przykłady własnych konstrukcji, takich jak chwytak, który ma być podłączony do komputera z pomocą innych osób.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA