logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana elektroniki w gitarze: humbuckery, wtórnik, preamp, tranzystor J201/BF245A

spox317 14 Wrz 2004 20:34 3494 8
REKLAMA
  • #1 853405
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Właśnie zaczełem wymieniać elektronikę w mojej gitarze. I na rysunku nr 1 jest przelanczanie humbuckerow i regulacja. Na 2 jest wtownik by zniwelowac szumy z kabla itp. A na 3 przedwzmacniacz by twoche wzmocnił dźwiek. Wszystko podlanczam do 5W pelno lampowego wzmaka. A teraz mam pytania:

- Czy rysunek nr. 1 jest dobrze narysowany?
    - Czy jest sens dawac ten preamp?
    - Czy mozna zanast tranzystora J201 zastosowac BF245A?
    - Co dac pierwsze najpierw wtornik potem preamp czy odwrotnie??

Z gory dziekuje
    Pozdrawiam
    Łukasz
    Załączniki:
    • Wymiana elektroniki w gitarze: humbuckery, wtórnik, preamp, tranzystor J201/BF245A 3.gif (3.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.jpg (25.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (30.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 853576
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Źródłem wytwarzania szumów nie jest sama gitara, ale właśnie wszelkie przed wzmacniacze, wzmacniacze i cała elektronika, a najczęściej za czułe wejścia, nie dopasowanie itd. Ja na twoim miejscu, to na początek podpiąłbym miernik pod samom gitarę i sprawdził jakie napięcie ona daje i do tego napięcia dostosowałbym czułość wejściową wzmacniacza i gwarantuję że szumy by zniknęły, a jak nie wierzysz to wylótuj kondensator sprzęgający miedzy pierwszym stopniem, a drugim i się przekonasz i zadaj sobie pytanie, dlaczego tak się stało. Wzmacniacze lampowe są świetne, tylko trzeba do nich podejść odpowiednio, tak zresztą jak do wszystkich.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 853694
    spox317
    Poziom 15  
    no ale osoba ktora polecila mi ten uklad uzywa go od 12 lat i sie spisuje rewwelacyjnie. Panie Janku to niechodzi o szumy wzmaka tylko o szymu wynikajace z kabla itd. Oczywiscie dobrze zmasuje gitarke itd. Ale co z tym preampem i czy ten uklad przelaczania jest dobry? maja bycprzelacnienia ze gra albo jeden sam albo drugi albo obydwa.
  • #4 853732
    miroskop
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Stosowanie elektroniki w samej gitarze nie jest najlepszym wyjściem, ale jak już chcesz to daj tylko wtórnik. Odseparuj go od potencjometru kondensatorem. Jeśli chodzi o przełączniki to lepiej byłoby zastosować przełącznik 3-pozycyjny ale taki co w pozycji "środek" łączy oba przetworniki. Drugi przełącznik może odwracać fazę jednego przetwornika co da więcej brzmień gitary. Wszystkie obudowy podłącz do masy. Załączam plik a w nim 71 schematów podłączeń w gitarach Ibanez. Zobacz jak można pokombinować z przełącznikami.
    Załączniki:
    • ibanez.zip (953.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 853753
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Już Ci kiedyś pisałem że na forum nie ma ponów, jeżeli twierdzisz że ten szum pochodzi z kabla, to po co budować przed wzmacniacz, albo wtórnik, po prostu wymień kabel, podaj jakie napięcie wychodzi z twojej gitary.
  • REKLAMA
  • #6 854180
    spox317
    Poziom 15  
    dobra dobra.... niebede robil zadnych wtornikow ITP. Dobrze ja zmasuje i powinno byc ok. A co do przelacznikow to chodzi o to ze w sklepie muzycznym sa bardzo dorgie odpowiednie przelaczniki. A kolega mi narysowal ten schemat, ktory powinnien dzialac i mozna zastosowac zwykle przelacnziki z elektronicznego, Jak macie jeszcze pomysly by zastosowac zwykle przelacnziki z elektronicznego i zeby mozna bylo wybierac albo jeden albo drugi albo joby dwa przetworniki.

p.s.Ogladalem te polaczenia Ibaneza wszystko spoko ale trzeba miec te przelacnziki specjalne. A umnie takiprzelacnzik ok. 25 zl. - powariowali chyba. Zeby to byl przelacznik Schallera to rozumiem. Ale to jakies chinskie niewiadomo co a wyzyskiwacze ze sklepu probuja jak najwiecej zarobic :/
  • #7 854230
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Zrób ten wtórnik na próbę i zobaczysz.Nawet najlepszy kabel ma pojemność i będzie przy dużej impedancji przetworników redukował wysokie tony.Przy dużym wzmocnieniu (przester) będzie mikrofonował.Jak się nie sprawdzi wtórnik to trudno.Mi się sprawdza.Zapomniałem co to są problemy z kablem ,mikrofonowaniem i brumem.
  • #9 856864
    spox317
    Poziom 15  
    ano bo juz niewiem :) janek mowi tak a pi-vo innaczej :) zrobie ten wtornik i jak niebedzie sie sprawdzal to wylutuje ale ten preamp to stwierdzilem ze po co mi on? zeby szumial?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wymiany elektroniki w gitarze elektrycznej, obejmującej przełączanie humbuckerów, zastosowanie wtórnika (buffera) w celu redukcji szumów z kabla oraz przedwzmacniacza do wzmocnienia sygnału, podłączanych do 5W wzmacniacza lampowego. Poruszono kwestię poprawności schematu przełączania humbuckerów umożliwiającego wybór jednego, drugiego lub obu przetworników jednocześnie. Zwrócono uwagę, że źródłem szumów nie jest sama gitara, lecz elektronika i niedopasowanie impedancji, dlatego sugerowano pomiar napięcia wyjściowego gitary i dostosowanie czułości wzmacniacza. Wtórnik może pomóc w eliminacji szumów i mikrofonowania przy dużej impedancji i pojemności kabla, jednak nie jest to jedyne rozwiązanie – wymiana kabla na lepszy również redukuje zakłócenia. Przedwzmacniacz w gitarze budzi wątpliwości co do sensu jego stosowania, gdyż może wprowadzać dodatkowe szumy. W kwestii tranzystora do wtórnika rozważano zamianę J201 na BF245A. Zalecane jest stosowanie przełączników 3-pozycyjnych, które w pozycji środkowej łączą oba humbuckery, a dodatkowy przełącznik może służyć do odwracania fazy jednego z przetworników dla uzyskania większej palety brzmień. Problemem są wysokie ceny specjalistycznych przełączników gitarowych, co skłania do poszukiwania tańszych zamienników z elektroniki ogólnej. Ostatecznie autor planuje wykonać wtórnik na próbę i zrezygnować z przedwzmacniacza, jeśli ten będzie generował szumy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA