logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką obudowę i wzmacniacz wybrać do głośników ARN 150/226?

.:Darkman:. 15 Wrz 2004 00:30 1314 8
REKLAMA
  • #1 853901
    .:Darkman:.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    :arrow: obodowa
    jaki typ?
    ile litrow?
    jakie wymiary?
    czy ktos ma dodane te glosniki do bazy danych w winISD i moglby podeslac?
    :arrow: wzmacniacz
    jaki bedzie dobry?
    chce aby byl podlaczony z komputerem, slyszalem o zestawach do skladania ew jaki?
    moze jakis link?
    czy takie zestawy maja regulacje glosnosci?

bardzo prosze o pomoc, w tym temacie jestem prawie 0 ;)
  • REKLAMA
  • #2 853975
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    ARN 226-05/8: zamknięta około <50-65 litrów, do wentylowanej się nie nadaje. Nie przekraczałbym Vas=71,5 litra. parametry z www.tvm-valmez.cz tego czego nie pisza trzeba pozmyślać.

Wzmacniacz o mocy około 60-75% mocy głosnika. Na poczatek jakiś monolityczny układ scalony LM3886, TDA 7294, OPA 541, 549, ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 855038
    Poziom 13  
    dobra :) dzieki a mozesz mi podac linka do www gdzie kupie jakis niedrogi wzmacniacz (moze byc do zlozenia) zeby nie byl trudny w zlozeniu :D i mial odpowiednia moc do tego ARNa 226 bo jak widzialem na scalakach TDA 7249 to sa ale powyzej 100W, wzmacniacz moze byc mono bo chce zrobic sobwoofer
    czy cos takiego mogloby byc http://www.jabel.com.pl/j_zest/j_057s.htm tylko troche spore znieksztalcenia, ale jakims audiofilem nie jestem :P
    i jeszcze czy wzmacniacz 25W by sie spalil przy takim glosniku?
    wybaczcie za lamerstwo :oops:
  • #4 855077
    Tremolo
    Poziom 43  
    nie wzmacniacz się nie spali przy mocniejszym głosniku, wzmacniacza interesuje tylko impedancja w omach. Byle było więcej lub tyle samo co ma wzmacniacz i jest OK. Przy mniejszym wzmacniaczu może co najwyżej ciszeć grać i nie wysterowywać do końca.

TDA 7294 przy odpowiednim zasilaniu moze mieć 40,50,60 a przy sprzyjających warunkach i dużych zniekształceniach 90W . Mniejszy wzmacniacz może być, nawet wypadało by. Nigdy przecież się nie słucha wzmacniacza na maksa, bo są duże zniekształcenia.

Ten kit bardzo latwo spalić, i na pewno nie ma 50W, piszą że wytrzymuje 4Ohmy, a ja mówie że 8Ohmów to minimum dla niego i około 30 Wat...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 855128
    Poziom 13  
    http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ2520.htm czy z tego daloby rade zrobic ok 40 W? jakie zasilanie musialoby byc? a moze wiesz co nalezaloby dokupic do takiego zestawu
    moze cos innego?? poprostu sie w tym nie orientuje :? i nie wiem czy nie dam sobie z tym spokoju :|
    ps
    dzieki za cierpliwosc
  • #6 855505
    Tremolo
    Poziom 43  
    Zobacz jak to Się ma z zasilaniem. Żeby z kości wyciągnąć minimum 40Wat czystej mocy trzeba zasilać ja zasilaczem 20V (pamiętaj o podbijaniu napięcia na trafo) w przypadku 4 Ohm, lub 26 V w przypadku 8 Ohm. Oczywiscie transformator musi być należycie wydajny ok 80VA... Odpowiednio około 14-15V dla 4Ohm lub 19V dla 8Omh (zwracam uwage na podbicie napiecia na kondensatorach filtrujących).
    Załączniki:
    • Jaką obudowę i wzmacniacz wybrać do głośników ARN 150/226? 7294.jpg (37.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 855547
    Poziom 13  
    nie rozumiem :( tego ostatniego zdania, raczej sobie daruje ten temat, za mala mam wiedze, a myslelem, ze to latwiejszcze... tak czy owak wielkie dzieki, moze mi sie to przyda
  • #8 855611
    Tremolo
    Poziom 43  
    to tylko tak strasznie wygląda. Kupujesz trafo w sklepie albo w internecie, albo demontujesz stary wzmacniacz i wyciągasz z niego potrzebne części, za trafem dajesz prostownik, który prądu zmiennego robi prąd jednokierunkowy, takie górki. Normalnie miernik widzi średnią tego napiecia lub jeszcze lepiej: skuteczną wartość. Jesli dasz kondensator wówczas te gorki się wygładza im większe kondensatory tym to bedzie bardziej wygładzone, dlatego napiecie wzrasta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 855653
    Poziom 13  
    no i wlasnie sie na tym napieciu pogubilem, bo wkoncu nie wiem czy na te 4 ohm ma byc 20 czy 14-15

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do głośników ARN 150/226 zaleca się obudowę zamkniętą o pojemności około 50-65 litrów, nie przekraczającą Vas 71,5 litra, gdyż nie nadają się do obudów wentylowanych. Wzmacniacz powinien mieć moc około 60-75% mocy znamionowej głośnika. Popularne układy scalone do budowy wzmacniaczy to LM3886, TDA7294, OPA541, OPA549. TDA7294 może dostarczyć moc od 40 do 60 W przy odpowiednim zasilaniu, a nawet do 90 W przy dużych zniekształceniach. Wzmacniacz o mocy 25 W nie ulegnie uszkodzeniu przy podłączeniu do tych głośników, jednak może nie zapewnić pełnej mocy dźwięku. Przy doborze wzmacniacza ważna jest zgodność impedancji – wzmacniacz powinien mieć impedancję równą lub większą niż głośnik. Zestawy do samodzielnego montażu są dostępne, ale niektóre mogą mieć większe zniekształcenia i wymagają odpowiedniego zasilania. Aby uzyskać około 40 W mocy z układu scalonego, potrzebne jest zasilanie około 20 V dla 4 Ω lub 26 V dla 8 Ω, z transformatorem o mocy około 80 VA oraz kondensatorami filtrującymi, które wygładzają napięcie. W praktyce napięcie na kondensatorach filtrujących jest wyższe niż nominalne napięcie transformatora ze względu na wygładzanie tętnień. Wskazówki dotyczące zasilania i montażu prostownika oraz kondensatorów są kluczowe dla poprawnego działania wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA