logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD800JB - niewykrywanie dysku, zesputa elektronika?

siara1899 11 Wrz 2010 19:36 1832 7
REKLAMA
  • #1 8500435
    siara1899
    Poziom 2  
    Witam w swoim pierwszym poście i od razu zaznaczam że jestem laikiem w kwestii hardware i elektroniki.
    Mianowicie chciałem przekopiować dane z dysku twardego Western Digital 800JB ze starego na nowo kupiony komputer przy pomocy tzw kieszeni do dysku. Wyjąłem dysk twardy ze starszego peceta i umieściłem go poprawnie w kieszeni dyskowej, którą podłącza się do zasilacza i usb. Po pełnym podłączeniu kieszeni zasilacz zaczął migać zamaist świecic się "na stałe" a w środku kieszni było słychać jak urządzenie próbuje uruchomic twardy dysk po czym gaśnie i tak w kółko w szybkim tempie. Prawdopodobnie w tych momnetach następowało jakies spięcie ktore mogło mi uszkodzić dysk. Kieszeni z dyskiem nie wykrywał Win7. Próbowałm jeszcze wyjąć zworkę ale działo się to samo i chyba nawet już dysk nie próbował sie uruchamiać. Później probowałem podlączyć dysk twardy normalnie w środku obudowy nowego peceta. Najpierw podłączyłem go w pozycji pochylonej-pionowej (wiem, to też mogł byc decydujący błąd), później na leżąco, ale bios tez go nie wykrywał. Przy perwszym, durgim podłączniu (dysk się wtedy uruchamiał, później już raczej nie) zaczłęłem czuć spaleniznę, ktorą do dziś mozna wywąchać z tej okrągłej blaszki, którą dobrze widać na odwrocie obudowie dysku. Przemieszczanie zworek tez nic nie dało - dysku nie wykryto ani w nowym ani w starym kompie, na którym do tej pory działał bez zarzutu. Teraz moje pytania do Was:

1. Co może byc przyczyną nie wykrywania dysku?
    2. Czy można uratować dane podłączając ten dysk do nowego kompa i wspomagając go jakimś programem/urządzeniem?
    3. Moja wstępna diagnoza to uszkodzenie elektroniki. Czy jeśli jest słuszna to czy wymiana elektroniki z dysku 00JJA0 na moj - 00JJC0 przynieśie efekt?
    4. Czy jeśli oprocz wymiany elektroniki będe musiał przelutować ROM (cokolwiek to znaczy) to czy ta usługe wykonają dla mnie w jakims serwisie telefonii komórkowej GSM?

No i oczywiście jeśli macie jakies inne diagnozy to piszcie, starałem sie wszystko dokładnie opisać. Opierałem się oczywiście na starszych tematach więc jezeli to moja diagnoza jest słuszna to oczekuje prostych odpowiedzi. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8502160
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    1. Co może byc przyczyną nie wykrywania dysku?

hhhmmm 1) Głupota ? 2) Spalenie elektroniki
    Cytat:
    Czy można uratować dane podłączając ten dysk do nowego kompa i wspomagając go jakimś programem/urządzeniem?

Dopóki nie naprawi się wymieni elektroniki ? nie

Umieść zdjęcia elektroniki z obydwóch stron podaj pełny model dysku lub zdjęcie naklejki.
  • REKLAMA
  • #3 8541376
    siara1899
    Poziom 2  
    Odświeżam swój wątek, myślę, że jak ktos z Was da mi jedną konkretna odpowiedź to juz będe wiedział o zrobić. Mianowicie kupiłem nowy sprawny dysk o bardzo podobnych parametrach.
    Dysk uszkodzony:
    S/N: WMAM98019968
    LBA 156301488
    80gb
    MDL: WD800JB - 00JJC0
    DCM: ESBACTJCA

Dysk sprawny:
    S/N: WCAM95454393
    LBA 156301488
    80gb
    MDL: WD800JB - 00JJC0
    DCM: DSBACTJCA

Czy wystarczy że wymienię całą elektronikę ze sprawnego na uszkodzony dysk?

Przejrzałem juz sporo podobnych wątków, ale jako laik do teraz niewiem dokładnie o co chodzi z tym przlutowaniem ROMU. Czy chodzi o to by z elektroniki sprawnego dysku przelutować tylko rom do zepsutej elektroniki i potem spowrotem podłączyć ją do tego 'zepsutego dysku"? Czy może chodzi o przelutowanie z zepsutej elektroniki romu na tą sprawną elektronikę i podmienienie jej do tego 'zepsutego' dysku?
  • #4 8541471
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Przede wszystkim sprawdź czy numery elektronik są zgodne. Potem przelutuj ROM z uszkodzonej elektroniki do sprawnej. Rom powinien być oznaczony U12.

Ale przede wzszystkim zamieść zdjęcia uszkodzonej elektroniki. Najpierw trzeba sprawdzić czy dysk nie ma innych uszkodzeń !
  • REKLAMA
  • #5 8541525
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    Czy wystarczy że wymienię całą elektronikę ze sprawnego na uszkodzony dysk?

Nie. Trzeba przenieść ROM.
    Cytat:
    Czy chodzi o to by z elektroniki sprawnego dysku przelutować tylko rom do zepsutej elektroniki i potem spowrotem podłączyć ją do tego 'zepsutego dysku"?

Nie. Z Twojego uszkodzonego dysku przelutowuje się ROM na sprawną elektronikę w ROM-ie są istotne dane potrzebne do tego by dysk działał prawidłowo.
  • #6 8541635
    siara1899
    Poziom 2  
    Jeśli nr elektroniki to 2060-701292-00 REV A, to oba mają ten numer.

Niestety nie mam możliwości zrobienia i umieszczenia zdjęć.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #8 8543556
    Lucky-Luke
    Poziom 10  
    1. Radziłbym sprawdzić kieszeń. Być może to ona spowodowała usterkę.
    2. Można przełożyć dyski (gdzieś o tym czytałem), ale nawet nie myśl o robieniu tego własnoręcznie.
    3.jw
    4. GSM... Ty tak serio??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem twardym Western Digital WD800JB, który nie jest wykrywany przez system Windows 7 po podłączeniu do kieszeni dyskowej. Po próbie podłączenia dysku do nowego komputera, zasilacz kieszeni migał, a dysk nie uruchamiał się prawidłowo, co mogło spowodować uszkodzenie elektroniki. Użytkownik rozważa wymianę elektroniki z nowego, sprawnego dysku o tych samych parametrach, ale nie jest pewien, jak prawidłowo przelutować ROM. Użytkownicy doradzają, aby najpierw sprawdzić numery elektroniki, a następnie przelutować ROM z uszkodzonej elektroniki do sprawnej, ponieważ zawiera on istotne dane potrzebne do działania dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA