logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty programator do PIC16F84 - rekomendacje i schematy

27 Sty 2003 19:11 6350 8
  • #1 90221
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 90532
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ostatnio wykonałem z powodzeniem programator LUDIPIPO .Działa ok i mogę go śmiało polecić.Wiele nie ryzykujesz wykonanie tej miniaturki to godzina na drutach lub 3 godziny na solidnej płytce.Poczytać można o nim min. tutaj:
    programatory
    http://www.jdm.homepage.dk/newpic.htm
    http://www.electromania.it/

Teoria
    http://www4.tpg.com.au/users/talking/index_of_chapters.html

Niestety nie potrafi zdjąc code protect i ma kłopoty z programowaniem z ustawionym bitem protekcji ale do użytku domowego nadaje się wyśmienicie.
    No i chyba nie można powiedzieć że ma "nieprzyjazny schemat" 8)
    Załączniki:
    • płytka.zip (41.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 90576
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ten programator lubi niedziałać z nowymi komputerami a co do bitu protekcji to zmień oprogramowanie. Proponuje go zmontować i przetestować czy działa z konkretnym kompem.
  • #4 163718
    szaryw
    Poziom 11  
    Najlepszy do zabawy z PIC 16f84 jest programator JDM i jest prosty w budowie . Jesli zajmujesz sie programowaniem tych procesorow to bardzo dobrym choc bardizej skomplikowanym programatorem jest JuPic , ktory to wspołpracuje z MPlabem i predkosc programowania jest porownywalna z programatorem Willem .
  • #6 163769
    zela
    Poziom 11  
    ja też kiedyś szukałem i znalazlemcos takiego. dwa male proste schematy programatorów. sam zobacz.
    Załączniki:
    • Prosty programator do PIC16F84 - rekomendacje i schematy jdm2_p.jpg (18.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Prosty programator do PIC16F84 - rekomendacje i schematy jdm1_p.jpg (33.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2024256
    brunopr
    Poziom 2  
    Wykonałem prosty programator JDM2 - działa poprawnie z programem IC-prog w Win-XP
  • #8 2441643
    Mateusz120986
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Witam
    czy do ukladu PIC 16F76 jest taki sam programator czy czyms sie rozni, bo jak patrze na liste, obslugiwanych przez niektore programatory, ukladow to go nigdy nie widze tego scalaka ;/
  • #9 2442265
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Mateusz120986 napisał:
    czy do ukladu PIC 16F76 jest taki sam programator czy czyms sie rozni, bo jak patrze na liste, obslugiwanych przez niektore programatory, ukladow to go nigdy nie widze tego scalaka ;/
    Źle patrzysz ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostych programatorów do mikrokontrolera PIC16F84, z naciskiem na łatwość wykonania i użyteczność. Polecany jest programator LUDIPIPO, który jest prosty w budowie i nadaje się do użytku domowego, choć nie obsługuje zdejmowania bitu ochrony kodu (code protect). Alternatywnie rekomendowany jest popularny programator JDM, ceniony za prostotę i skuteczność, szczególnie w wersji JDM2, kompatybilnej z oprogramowaniem IC-Prog działającym na Windows XP i 98SE. Wspomniano także bardziej zaawansowany programator JuPic, współpracujący z MPLABem i oferujący szybkość porównywalną z programatorem Willem. Użytkownicy zwracają uwagę na możliwe problemy z kompatybilnością programatora LUDIPIPO z nowoczesnymi komputerami oraz na konieczność dostosowania oprogramowania do obsługi bitu protekcji. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i teorii programowania PIC oraz potwierdzenie, że programatory te obsługują również inne układy, np. PIC16F76.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA