logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi C25-P445 odchylanie pionowe, tryb serwisowy

Zarzecki Jacek 16 Wrz 2004 20:55 2044 22
REKLAMA
  • #1 857742
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Telwizor całkowicie milczał,
    przetwornicę obciążał układ scalony TEA 8172 wymieniłem na TDA 8172, telewizor ruszył tylko teraz mam obraz zmniejszony w pionie i po bokach mam tak zwaną beczkę.
  • REKLAMA
  • #2 857986
    Osa100

Poziom 22  
    Ocena: 72
    Przy wymianie tego scalaka należy również bezwzględnie wymienić kondensator CB571.
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • #3 864058
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam
    Wymieniłem kondensator CB 571 .
    Dalej jest to samo .
    Pozdrawiam Jacek .
  • REKLAMA
  • #4 864394
    Rychozol
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Trzeba sprawdzić elementy w dość nietypowym układzie korekcji. Nie mam akurat przed sobą schematu, ale jeśli dobrze pamietam sa tam tranzystory BS208 i one dość często siadały.
  • #5 864465
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    W pierwszej kolejnośco należy sprawdzić napięcia wyjściowe po stronie wtórnej. Jeżeli odbiegają od normy należy bezwględnie wymienić wszystkie elektrolity, również i te po pierwotnej stronie IPSALO. W sumie jest ich sporo.
  • #6 865531
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam .
    Czy jesteś pewien że to nie ma nic wspólnego z ustawieniami serwisowymi ?
    Muszę być chociaż troszkę pewny którym tropem mam iść , czy ustawienia serwisowe czy wymiana kondziołków , tym bardziej że nie mam do tego telewizorka orginalnego pilota i narazie nie udało mi się wejść w tryb serwisowy ,będę próbował pilotem uniwersalnym Mak 2000 ale nie wiem na ile się ta próba powiedzie ?

Pozdrawiam Jacek .
  • #7 865683
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ja rozumiem, że najłatwiej jest regulować w trybie serwisowym, jednak każdy kto zetknął się raz z taką zespoloną konstrukcją zasilacza (IPSALO) powinien wiedzieć jakie znaczenie ma poprawność jego pracy. Zasugerowałem niezbędne postępowanie, a Ty zdecydujesz co dalej robić. W tryb serwisowy można wejść kodem 1025 (MAK MAXIM).
  • #8 867590
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Po wprowadzeniu do maka kodu 1025 telewizor reaguje na polecenia tylko nie na wszystkie . Wprowadzam sekwencje wejścia do trybu serwisowego , ale zamiast wyświetlić mi się na wyświetlaczu led 9 wyświetla mi się F .
    Napięcia zasilające układu scalonego wymienionego , odchylania V na schemacie powinny być + / - 13 V są + / - 14.37 V czy to jest źle ?
    Co robię źle przy wprowadzaniu kodu serwisowego ?
    Pozdrawiam Jacek
  • #9 867749
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Napięcia zasilające pion są OK (warto sprawdzić pozostałe).
    Sekwencja wejścia w tryb serwisowy z fabrycznym pilotem:
    [P], [*], [0/V], [#], [>M] przy czym [>M] w czasie nie dłuższym niż 1,5sek
    Sekwencja z pilotem MAK MAXIM (dla kodu 1025):
    [DISPLAY], [1- -/-- ESC], [0], [2-P/C], [MENU/STORE] wraz z przyciskiem SHIFT (w czasie nie dłuższym niż 1,5sek)
    Wyjście z trybu : REC/TITLE
  • #10 869538
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam.
    Powoli dosłownie wymiękam , raz z tego powodu że tak głowę zawracam a drugi raz dlaczego że to nie ma być tak jak mi piszesz , sekwencje wejścia w tryb serwisowy wprowadzam gdy jest telewizor wyłączony i to nic nie daje i jak jest włączony i też nici , tylko można wtedy zaprogramować stacje telewizyjne . Jeżeli byłby jeszcze jakiś pomysł to proszę o podpowiedź , może ja cały czas robię jakiś błąd , tylko nie wiem jaki ?

Pozdrawiam Jacek .
  • #11 869568
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    to nie ma być tak jak mi piszesz 

Sprawdzone
    sekwencje wejścia w tryb serwisowy wprowadzam gdy jest telewizor wyłączony i to nic nie daje 

To wogóle nie wchodzi w rachubę :!:
    Jeżeli ostatni przycisk wprowadzisz za późno to wyświetli się litera F o czym wspominałeś wcześniej.
  • REKLAMA
  • #12 873724
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam .

Miałeś rację jeżeli chodzi o tryb serwisowy , teraz wszystko jest w porządku , jest regulacja w trybie serwisowym , poprostu ostatnią sekwęcię robiłem za wolno , teraz jest regulacja niestety gabaryty obrazu zostają takie same , kondensatory wszystkie wymieniłem , napięcia są okej . Obraz nadal zostaje taki jaki był , czyli amplituda V jest za mała i po bokach jest beczka . Teraz dowiedziałem się od klienta że uszkodzenie powstało po podłączeniu kamery pod wejście EURO . Złe impulsy V wychodzą mi z układu scalonego DPU 2553 , taki jest w odbiorniku , na schemacie jest układ DPU 2543 , taki posiadam u siebie na stanie , czy mogę go podstawić ?

Pozdrawiam Jacek .
  • #13 873767
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Możesz, one są zamienne.
  • #14 873793
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam .

Przystępuję do pracy , za chwilę dam odpowiedź .
    -------------------------------------------------------
    Dalej jest to samo , ręce mi opadają , tym berdziej że nie małe kłopoty miałem aby go wylutować . Szukam dalej , mam do niego prawie wszystkie części , co dalej ?
    Pozdrawiam Jacek .
    Scalono dwa posty (ob)
  • #15 874022
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zarzecki Jacek napisał:
    Złe impulsy V wychodzą mi z układu scalonego DPU 2553

Rozumiem, ze pomiaru dokonałeś oscyloskopem i oscylogram różni się od tego na schemacie [B23]. Czy tak?
    Jeżeli napięcia zasilające oraz parametry elementów stopnia końcowego V są OK a w trybie serwisowym daje się zauważyć zmiany regulacyjne to przyczyny tej usterki można upatrywać w nastawach pamięci EEPROM (X2404). Można pamięć przeprogramować nowym wsadem, można wymienić na zaprogramowaną lub można przeprowadzić inicjalizację. W tym ostatnim przypadku należy wstawić czystą i zainicjalizować.
    Ps.
    Zarzecki Jacek napisał:
    nie małe kłopoty miałem aby go wylutować

Miałeś okazję aby wstawić podstawkę.
  • #16 874037
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Sprawdzałeś sprzężenie zwrotne przy TDA8172?
    Sprawdź i ewentualnie skoryguj R8575 (około 1R).
  • #17 874063
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Naturalnie że wstawiłem podstawkę , dzisiaj cały czas będę męczył ten telewizor mam wolne nie idę do pracy . Dalej będę stosowal się do Twoich poleceń . Po wykonaniu Twoich dorad dalej się odezwę co dalej się dzieje .
    ---------
    W trybie serwisowym są widoczne zmiany regulacji ale tylko minimalne a jeżeli chodzi o pomiary to naturalnie że dokonywałem je oscyloskopem .
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Pozdrawiam Jacek .

Scalono dwa posty. Nie pisz postu po poście, regulamin. Możesz edytować swój post przy pomocy przycisku zmień i dopisywać nowe spostrzeżenia (ob)
  • REKLAMA
  • #18 874090
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    W trybie serwisowym są widoczne zmiany regulacji ale tylko minimalne 

A jak wyglądają inne regulacje, np.regulacja szerokości obrazu?
  • #19 874151
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Działa wszystko na pięć , mogę zrobić korekcję obrazu , szerokość normalnie działa ile tylko chcę ale nie mogę tylko zwiększyć amplitudy V .

Pozdrawiam Jacek .

Ps .
    Chyba dostałem żółtą kartkę , ale na forum piszę dopiero od Września może mi to jakoś będzie podarowane .
  • #20 874182
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zarzecki Jacek napisał:
    Ps .
    Chyba dostałem żółtą kartkę , ale na forum piszę dopiero od Września może mi to jakoś będzie podarowane .

Nie dostałeś. Zwróciłem tylko uwagę na pewne nieprawidłowości.
    Ps. Wiele przemawia za nieprawidłowymi nastawami w pamięci dla stopnia V OUT.
  • #21 877971
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Witam .

Przepraszam że nie odpowiadziałem w sobotę , padł mi w domu internet , miałem za to dużo czasu na zastanowienie się co jest nie tak i co źle robię , przełomowym okresem na to było jak mi napisał " Pietrek " o rezystorze R 8575 i to jest tak zwana kropka nad " i " dokładnie dobrałem ten rezystor , następnie skorygowałem ustawienia w trybie serwisowym , sprzęcicho pracuje w porządku . Jest jedno pewne że po wymianie układu w odchylaniu pionowym pierwsze co trzeba zrobić to korekcję rezystora R8575 ( nie koniecznie musi on być około 1 R ja założyłem 2.8 R , poprzedni miał 13.6 R )

Dziękuję , pozdrawiam Jacek .
  • #22 877998
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Na moich schematach jest:
    1,5R dla 21"
    1R dla 25" i 28"
  • #23 878053
    Zarzecki Jacek
    Poziom 14  
    Przy 1 R miałem obraz rozciągnięty w pionie na makxa , reszta tak jak wyżej .

Pozdrawiam i dziękuję Jacek .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Hitachi C25-P445, który po wymianie układu scalonego TEA 8172 na TDA 8172 uruchomił się, lecz obraz był pionowo zmniejszony i zniekształcony beczkowato po bokach. Zalecano wymianę kondensatora CB571 oraz sprawdzenie tranzystorów BS208 i elektrolitów po obu stronach zasilacza IPSALO. Próby wejścia w tryb serwisowy pilotem uniwersalnym MAK 2000 (kod 1025) początkowo nie powiodły się z powodu zbyt wolnego wprowadzania sekwencji, jednak po poprawnym wejściu w tryb serwisowy możliwa była regulacja obrazu, choć amplituda odchylania pionowego nie ulegała zwiększeniu. Wymieniono układ DPU 2543 na DPU 2553, które są zamienne, lecz problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie i korektę rezystora R8575 w sprzężeniu zwrotnym TDA8172, co okazało się kluczowe – zmiana z 13,6 Ω na 2,8 Ω pozwoliła na poprawę amplitudy odchylania pionowego. Wskazano również na możliwe błędne nastawy pamięci EEPROM (X2404) jako potencjalną przyczynę problemu. Ostatecznie prawidłowa regulacja w trybie serwisowym i odpowiednia wartość rezystora R8575 rozwiązały problem z obrazem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA