logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja obsługi i modyfikacja Alinco DR-130e - wyświetlanie częstotliwości

widmo75 17 Wrz 2004 17:31 3051 13
REKLAMA
  • #1 859153
    widmo75
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    poszukuje jakiejs instrukcji obslugi... lub pomocy w sprawie "przerobienia" radia zeby pokazywalo czestotliwosci jesli ktos cos takiego ma wielkie dzieki
    ---------------------------------------------------
    moze jakas kombinacja klawiszy??

-------------------------------------------------------
    2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #2 865532
    IDE
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam!

Przy włączaniu zasilania przytrzymaj przycisk CH lub inny.
    W twj chwili jestem w pracy i nie mam mozliwosci tego sprawdzic na 100%, ale mam taki sam model tylko na 430MHz i wiem, że jest taka możliwość.
  • REKLAMA
  • #3 866336
    widmo75
    Poziom 10  
    no niestety wyprobowalem chyba wszystkie i nic :(
  • #4 866361
    Lasek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Insted of seeing frequency display (147.585 etc.) You can have it read out like a business band radio (CH-1) by holding the VFO/M/W key and turning on the power.

Powodzenia i milej zabawy.
  • #5 866696
    widmo75
    Poziom 10  
    probowalem trzymac ten klawisz i wlaczac zasilanie ale nic :(
  • #6 869454
    IDE
    Poziom 16  
    Witam ponownie.

Przepraszam za pomyłkę.
    Chodzi o klawisz TOT, trzeba go wcisnąć przed włączeniem zasilania klawiszem POWER.
    Sprawdziłem, w moim Alinco działa.
  • #7 870475
    widmo75
    Poziom 10  
    niestety nie pomoglo probowalem z roznymi kombinacjami klawiszy trzymac dlugo i odrazu puszczac po zalaczeniu :(
  • REKLAMA
  • #8 871566
    IDE
    Poziom 16  
    No to będzie problem.
    Może coś w instrukcji serwisowej napisali?
    Załączniki:
    • ser_sch_dr130.pdf (2.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 874879
    widmo75
    Poziom 10  
    mam pytanie czy pod gorna pokrywa sa kolo wyswietlacza dwie petle przeciete czy w calosci ??
    u mnie sa przeciete jedna jest koloru czerwonego a druga niebieskiego
    moze dlatego nie chce sie zresetowac ??
    -------------------------------------------------------------
    moze ktos ma takie radio i wie na jego temat wiecej niz ja moze ma ktos schemat interface?? lub namiar gdzie to kupic??
    ------------------------------------------------------------
    2 posty scalono
    j.
  • REKLAMA
  • #11 880599
    marek sq4ixm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    powinny byc nieprzeciete.Przeciecie ich rozszerza zakres TX,podobnie jest zreszta w 119-tce,ale u mnie polaczenie ich z powrotem i reset,nie spowodowalo powrotu do pierwotnych parametrow.

http://www.mods.dk/view.php?ArticleId=68

pozdrawiam
    sq4ixm
  • #12 880868
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Witam!
    Trzeba trzymać 1 i 4 przycisk i włączyć zasilanie.
    Jeśli to nie przyniesie rezultatu, to radio jest zaprogramowane komputerem i wtedy potrzebny programator.
    Pozdrawiam Bogdan SP7ETD
  • #13 882532
    widmo75
    Poziom 10  
    marek sq4ixm napisał:
    powinny byc nieprzeciete.Przeciecie ich rozszerza zakres TX,podobnie jest zreszta w 119-tce,ale u mnie polaczenie ich z powrotem i reset,nie spowodowalo powrotu do pierwotnych parametrow.

http://www.mods.dk/view.php?ArticleId=68

pozdrawiam
    sq4ixm

ale po zdjeciu pokrywy one byly tak jakby przeciete fabrycznie
    napewno nikt nie przecinal ich.....

kol welek
    probowalem prawie wszystkiego.....
    pierwszy to func a czwarty to tot jak trzymam 1 to po zalaczeniu na wycwietlaczu jest wszystko widoczne ale nic dalej jak puszczam to tak jak bylo ch1 ......
    radio zaprogramowane kompem.....
    skad wziac ten kabelek(interface) :?:

pozdrawiam wszystkich

doradzcie cos :!:

pozwolilem sobie odkurzycz temat
    moze ktos ma jakis pomysl??
  • Pomocny post
    #14 10783547
    kb2ukg
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kupiłem to radio na Alledrogo. Na wyświetlaczy był tylko nr kanału. Aby to naprawić i aby wyświetlała się częstotliwość należy wlutować zworkę na przednim panelu radia. O ile pamiętam R278 na schemacie. Do tego należy zresetować radio. W tym celu należy zewrzeć dwa skrajne piny- te w złączy 4 pinowym i włączyć radio. Wskoczy częstotliwość i będzie można uaktywnić większość funkcji. Te dwa przewody, które sterczą w srodku radia służą do odblokowania radia. Normalnie radio pracuje od 144-146MHz. Po przecieciu tych przewodów do 174MHz.
    Myślę teraz nad odblokowaniem innych funkcji, które powinny działać w radiu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instrukcji obsługi i modyfikacji radia Alinco DR-130e w celu wyświetlania częstotliwości zamiast numeru kanału. Próby aktywacji wyświetlania częstotliwości poprzez kombinacje klawiszy przy włączaniu zasilania (m.in. CH, VFO/M/W, TOT, FUNC) nie przyniosły efektu, co sugeruje, że radio może być zaprogramowane komputerowo. W radiu znajdują się dwie pętle (przewody) pod górną pokrywą przy wyświetlaczu, które fabrycznie mogą być przecięte; ich połączenie lub rozłączenie wpływa na zakres częstotliwości TX (np. rozszerzenie do 174 MHz). Aby uzyskać wyświetlanie częstotliwości, konieczne jest wlutowanie zworki (R278 na schemacie) na przednim panelu oraz reset radia poprzez zwarcie dwóch skrajnych pinów w 4-pinowym złączu podczas włączania zasilania. Te przewody służą do odblokowania radia, które standardowo pracuje w zakresie 144-146 MHz. Radio wymaga programatora do zmiany ustawień, jeśli jest zaprogramowane komputerowo. Wskazano również na możliwość poszukiwania instrukcji serwisowej i schematów interfejsu do dalszych modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA