logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica napięcia do dynama, zapalnik pirotechniczny

29 Wrz 2010 22:30 994 3
REKLAMA
  • #1 8566499
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 8566591
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Qujav napisał:
    Witam, przeglądając swoje zapasy oraz fora chemiczne (zdążyłem zostać oskarżony o terroryzm i dostałem 2x ban, dodam że na tym forum ktoś zbudował przetwornice na transformatorze podłączając go do bateryjki 9V... no coment). Wracając do tematu, postanowiłem zbudować zapalnik z pulpitem wykonawczym do spłonek pirotechnicznych.

No coś mi się zdaje że na tym forum pirotechniczne pytania lądują w kuble z założenia...

Qujav napisał:
    Więc pomyślałem że użyje dynama 6V, (nie mam pojęcia jaki to może mieć prąd na wyjściu,) lecz uznałem że transformator podłączony do takiego alternatora da rade przepalić wolfram w żarówce choinkowej. Czy ma to sens, choćby najmniejszy (chodzi o to, że mam transformator 230/9V i dynamo więc fajnie gdybym mógł to wykorzystać.) Elektronikę myślę, że opanowałem, lecz moja wiedza o prądzie AC jest znikoma, oscyloskopu w oczach niestety nie mam :( i na warsztacie też nie.

Ogólnie myśle, żeby za odwróconym transformatorem dać jakiś potęzny kondensator, (po wyprostowaniu) i do tego dopiero podłączyć spłonke.

W skrócie, czy podłączenie transformatora do dynama spowoduje przepalenie wolframu w żarówce choinkowej?

Jeżeli nie to po prostu wykorzystam akumulator 12V 5Ah, i zbuduje przetwornice DC/DC

Ja mam podejrzenie że żarówkę choinkową 2..2,5V przy pomocy dynama mozna bez problemu przepalić bez używania jakiejkolwiek przetwornicy. Po rozbiciu jej bańki to już chyba bez problemu.

Co do transformatora - możesz spróbować - dynamo, transformator 9V/230V, mostek prostowniczy, kondensator (na co najmniej 350V), do tego żaróweczka przez klucz...
  • REKLAMA
  • #3 8566605
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Tu nie jest potrzebny oscyloskop, wystarczy fizyka ze szkoły średniej.
    Prądnica rowerowa (czy o taką chodzi?) zasila zwykle lamkę 6V/3W, czyli daje moc właśnie 3W. Żaden transformator z 3W nie zrobi więcej, niż 2,9W (bo sprawność!).
    Najpierw sprawdź, jaki prąd i napięcie przepalą lampkę choinkową (bez bańki! Bo z bańką są inne warunki chłodzenia włókna!). Możesz do tego użyć prądu stałego (z akumulatora lub kilku połaczonych szeregowo baterii).
    Jeżeli z Twoich pomiarów "wyjdzie", że potrzebujesz minimum 12V/0,5A to masz odpowiedź na twoje pytanie.
    A zamiast potężnego kondensatora może wystarczy akumulatorek? Albo kilka sztuk, połączone szeregowo? Prościej, taniej, bezpieczniej ...
    Zwłaszcza, że akumulatorek wielkości R6 może "bez wysiłku" dać prąd kilka amper.
  • #4 8566620
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Takie "zabawy" to nie na naszym forum.
REKLAMA