logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką żarówkę wybrać do dynamo 6V 2,4W, aby się nie przepalała?

chroberz11 07 Gru 2014 12:34 2844 8
REKLAMA
  • #1 14199329
    chroberz11
    Poziom 2  
    Witam,
    od jakiegoś czasu zgodnie z przymusem społecznym jednego z najbardziej zakorkowanych miast przerzuciłem się na rower. Jest to dosyć stary, zeby nie powiedzieć archaiczny model posiadający przednią lampę zasilaną dynamo. Problem w tym ( i w tym miejscu chciałbym przeprosić za prozaiczność i banalnosć problemu- niestety od czasów szkoły zapomniałem nawet podstawowych informacji o elektryce), że żarówka 6V 2,4 W wali za bardzo po oczach i nawet przy niewielkich prędkościach od razu się przepala. Stąd moje pytanie: w jakich parametrach powieninem szukać żarówki.
    Proszę o pomoc, bo chce być widoczny jak będę wracał z pracy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14199390
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Proponuję oświetlenie oparte na diodach LED. Mają tę przewagę, że potrzebują wielokrotnie mniej energii, przy tej samej "mocy świecenia".
  • REKLAMA
  • #3 14199409
    chroberz11
    Poziom 2  
    Planuję to zrobić jak tylko przestanę mieć debet na koncie. A tymczasowo jakaś żarówka?
  • REKLAMA
  • #4 14199434
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witam!
    Najtaniej to żarówka 12V 2,4W.
    Doradziłem sąsiadom i przez rok nie wymieniali. Jak to nie pomoże to wstaw żarówkę ledową. Dynamo jest prądnicą prądu zmiennego i przy zastosowaniu żarówki ledowej trzeba wstawić byle jaką diodę. Wyjście diody /+/ podłączamy do żarówki ledowej, dobrze dodać kondensator 100uF. Połączony plus na diodę a minus kondensatora do/ - /czyli ramę. Minus diody podłączamy do wyjścia twojego dynamka. Minus dynamka jest połączony z ramą.
    Pozdrawiam Miro Nasz
  • REKLAMA
  • #5 14199485
    chroberz11
    Poziom 2  
    Super, dzięki wielkie
  • #6 14199687
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2655
    Sprawdź napięcie na pracującym dynamie. Standardowo powinno to być dynamo 6V/3W, więc żarówka 6V nie powinna się przepalać. Możesz ew. włączyć między plus i masę kondensator zapobiegający częstym gwałtownym zmianom napięcia. Można też za 5-10zł kupić lampkę LED na dwa paluszki i będziesz miał światło bez oporów pracujęcego na kole dynama.
  • #7 14199920
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    miro.nasz napisał:
    przy zastosowaniu żarówki ledowej trzeba wstawić byle jaką diodę
    nie upierałbym się przy tym. Natomiast warto zastosować dwa takie źródła światła podłączone równolegle ale przemiennie (dwie żarówki).
  • #8 14201964
    krru
    Poziom 33  
    Ocena: 214
    A masz tylną lampkę też na dynamo?
  • #9 14202454
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Myślę, że jak z tyłu będziesz miał lampkę na dynamo z żarówką to z przodu nie powinna się przepalić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje żarówki do przedniej lampy rowerowej zasilanej dynamo 6V 2,4W, która nie będzie się przepalać. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zastosowanie żarówki 12V 2,4W, która ma lepszą trwałość. Inna propozycja to zamiana na oświetlenie LED, które jest bardziej energooszczędne. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięcia na dynamie oraz możliwość dodania kondensatora, aby zminimalizować wahania napięcia. Użytkownicy sugerują również, aby rozważyć podłączenie dwóch źródeł światła równolegle lub zastosowanie tylnej lampki na dynamo, co może pomóc w stabilizacji działania przedniej lampy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA