logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć mikrokontroler z urządzeniem przez GPRS i TCP/IP?

R_P 20 Wrz 2004 07:08 3097 6
REKLAMA
  • #1 863511
    R_P
    Poziom 11  
    Witam!
    Czy ktoś próbował połączyć swoje urządzenie z czymś za pomocą komórki i GPRS?
    Chcialbym łączyć się z mikrokontrolerem w ten sposób . Do sterowania czy tez przesłania danych rozliczanie za ilość danych bardzo by mi odpowiadała.
    GPRS chodzi chyba tylko do internetu wiec dochodzi temat dorobienia tcp/ip ..
    pozdrawiam RP
  • REKLAMA
  • #2 864490
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    R_P napisał:
    Witam!
    Czy ktoś próbował połączyć swoje urządzenie z czymś za pomocą komórki i GPRS?
    GPRS chodzi chyba tylko do internetu wiec dochodzi temat dorobienia tcp/ip ..
    pozdrawiam RP

Mam juz uruchomine takie urzadzenie, dzila bez problemu, wystarczy tylko kilka rozkazow konfiguracyjnych. Mozna z tego korzystac jak z modemu, ale mozna tez podlaczyc sie do internetu (z czego korzystam). Jednak do laczenia sie z internetem poleclabym modem-gprs a nie komorke.Sa takie modemy z tcp/ip np firmy WAVECOM - FASTRACK. Na takim modemie mam oparte moje urzadzenie.
  • REKLAMA
  • #3 885400
    mototest
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Witam

czy możesz mi zdradzić ja wykonać w praktyce to przesyłanie danych rs232 przez GPRS ? najlepiej przez komórkę bo ma wejście rs232

Bogdan
  • REKLAMA
  • #4 885462
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    mototest napisał:
    Witam

czy możesz mi zdradzić ja wykonać w praktyce to przesyłanie danych rs232 przez GPRS ? najlepiej przez komórkę bo ma wejście rs232

Bogdan

Tu nie ma zadnej tajemnicy, trzeba komorke skonfigurowac jako modem gprs i juz, Ale.... jakie to beda komendy, zalezy od komorki, wiec na nic Ci sie nie przyda moja konfiguracja bo dotyczy ona modemu WAVECOM ktory laczy sie z interentem.
    Poszukaj danych dotyczacych twoejej komorki i probuj. Bez problemu powinienes podalczyc sie z HYPERTERMINALEM, i wpisywac komendy.
  • #5 885476
    mototest
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    wysyłanie komend to pół biedy, ale nie wiem jak połączyć sie z drugim modemem czy drugim telefonem żeby tamten odebrał moje komendy, no i żeby komunukacja była dwustronna

Bogdan
  • #6 1215287
    mxseba
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po GPRS nie połączysz się bezpośrednio. Chyba że wykupisz APN przypisany do karty SIM i wtedy drugi telefon będzie traktowany jak serwer ale pewnie nie jest to tanie rozwiązanie
    Idealnym rozwiązaniem są moduły które podłącza sie pomiędzy telefon, a urządzenie które ma być sterowane z internetu.
    www.d-d-s.nl/iconnector-ic101-fm.html ale nie wiem czy są dostępne w Polsce jeśli gdzieś znajdę to napisze.
  • REKLAMA
  • #7 1215751
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Tak dokładnie to do komunikacji bezpośrednio pomiędzy modemami, potrzebne są karty SIM ze stałymi adresami IP. Własny APN nie jest niezbędny, jest to kwestia dogadania się z operatorem ( aczkolwiek raczej będzie ciężko). Jeśli nie chcesz korzystać z modemu z zaimplementowanym stosem TCP/IP, to musisz sam obsłużyć protokoły transmisjyjne (PPP, IP, UDP/TCP). Jest to do zrobienia, ale nie jest też trywialne. Rozwiązanie takie jak stosuje kolega gmp jest zdecydowanie łatwiejsze w zastosowaniu i na początek raczej bym je polecał.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy łączenia mikrokontrolera z urządzeniem za pomocą GPRS i protokołu TCP/IP. Użytkownicy wskazują, że GPRS umożliwia transmisję danych przez internet, ale do efektywnej komunikacji zalecane jest użycie dedykowanych modemów GPRS z obsługą TCP/IP, takich jak modemy firmy WAVECOM (np. FASTRACK). Konfiguracja telefonu komórkowego jako modemu GPRS jest możliwa, jednak wymaga znajomości specyficznych komend AT i konfiguracji, które różnią się w zależności od modelu telefonu. Bezpośrednia komunikacja pomiędzy dwoma modemami GPRS jest utrudniona i wymaga kart SIM z przypisanym stałym adresem IP lub własnym APN, co może być kosztowne i trudne do uzyskania u operatora. Alternatywnie można stosować moduły pośredniczące między telefonem a sterowanym urządzeniem, które ułatwiają transmisję danych. Samodzielna implementacja stosu TCP/IP i protokołów transmisyjnych (PPP, IP, UDP/TCP) jest możliwa, ale skomplikowana. Najprostszym rozwiązaniem jest użycie gotowych modemów GPRS z wbudowanym stosem TCP/IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA