logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić spalony regulator z przepaloną blaszką i niskim napięciem?

Kolin101 01 Paź 2010 21:25 2788 5
  • #1 8573218
    Kolin101
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Kupiłem od kolegi spalony regulator za 5 zł bo pomyślałem ze można go jakoś naprawić, a jakby co mieć za 5 zł regulator wart 40 to niezły interes, a ew. strata 5 zł to nie tak dużo. I teraz problem jest taki że zdjąłem osłonkę (tą gumę czytam co) z regulatora i moim oczom ukazała się przepalona blaszka. Ja już cały "hapi" że zlutuje i będzie git, że mam prawie za free regulator łapie za nożyczki, łącze blaszki, podpinam regiel do silnika odbiornika i baterii i... kicha. Nie działał. Oczyściłem ta blaszke łączyłem różnymi metalami i nic. Dodam tylko ze kondensator nie jest spuchnięty i napięcie (nie całe chyba tam 3V z 12,6) dochodzi do kabli od silnika. Moje pytanie to czy macie jakiś pomysł jak to naprawić albo ew. czy nie będzie głupie oddanie tego dla elektryka od sprzętu AGD RTV itp który mieszka naprzeciw mnie. Te drugie zdjęcie gdzie ukł. scalony czy jak to się zwie jest "uszkodzony" to ja tam chciałem z niego brud zdrapać i się tego czarnego czegoś udrapało mi :D. Regulator nie dzialal i przed zdrapaniem tego, a poza tym w moim innym regulatorze zdrapałem prawie polowe (jeżeli nie więcej niż pół) tego układu i nadal regiel działa. Załączam foty i z góry dzięki za odpowiedź.

inventco.eu - linki do zdjęć skasowałem. Proszę o umieszczenie zdjęć zgodnie z regulaminem forum.
  • #2 8573298
    krzysiek1959
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 31
    Z mojej obserwacji 1 zdjęcia to widać choć jest ono nie czytelne iż popłynął duży prąd i nastąpiło przepalenie ściężki a wszystko możliwe że zostało odwrotnie podłączone do tego układu zasilanie co może wiązać się z poważną usterką całej płytki
  • #3 8573335
    Kolin101
    Poziom 10  
    tyle ze sie spalilo to i ja wiem :D chodzi o to czy da sie naprawic :P
  • #4 8573894
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Skoro popłynął tak wielki prąd, że przepaliło ścieżkę, to na 145% poleciały też mosfety na drugiej płytce. Jedne jest ewidentnie trafiony (przepalona obudowa).

Regulator ten ma dwa obwody. Jeden, to regulator silnikowy - Mosfety w 3 grupkach. Drugi to układ BEC w połączeniu ze sterowaniem.

Czy po podłączeniu regulatora do odbiornika, działają serwa? Tzn, czy model skręca i odbiornik reaguje na polecenia z aparatury? Jeżeli nie... To naprawa raczej nei będzie opłacalna.

Jeżeli serwa i odbiornik dzialają - To tylko Mosfki poleciały. Trzeba sprawdzić które i wymienić. Lutowanie SMD może nie jest tak łatwe jak klasyczne, ale da radę zrobić. Warto pooglądać filmy poradnikowe o tej metodzie lutowania.
  • #5 8574077
    Kolin101
    Poziom 10  
    mam apke turnigy 9x i jak podlaczam baterie do regla i calego ukladu (odbiornik, regiel, silnik) to sie swieci led w odbiorniku ze jest zasilanie a serw jak narazie nie sprzwdzalem ale zaraz to zrobie) I czy ew taki elektryk od agd/rtv mialby te mosfki u siebie

Dodano po 13 [minuty]:

Kolin101 napisał:
    mam apke turnigy 9x i jak podlaczam baterie do regla i calego ukladu (odbiornik, regiel, silnik) to sie swieci led w odbiorniku ze jest zasilanie a serw jak narazie nie sprzwdzalem ale zaraz to zrobie) I czy ew taki elektryk od agd/rtv mialby te mosfki u siebie

Ok to jest tak: podlaczam regiel do odbiornika silnika i baterri wlaczam nadajnik i zapala sie ten led w odbiorniku. Podlaczam serwo wtedy led gaśnie i serwo zaczyna drgać laciutko (ledwo co widac ale słychać że chodzi silnik). Nie da się serwem sterowac na zadnym z 8 kanalow.
  • #6 8574511
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Wygląda zatem, że straciłeś 5zł i poleciał BEC.
    Możesz jeszcze spróbować pomierzyć prąd pobierany z pakietu, przy pracy serw. Możliwe, że uszkodzone Mosfki robią jakieś zwarcie, stąd spadek napięcia.

Ale... raczej ten regulator to złom.
    W przeciętnym elektrycznym raczej takich elementów nie dostaniesz. Bardzo prawdopodobne, że w ogóle ich nie dostaniesz, bo nie są produkowane w całej UE i sprowadzane. W takim wypadku pozostaje wyszukanie zamiennika i jego zakup, najczęściej przez sieć.
REKLAMA