logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalony regulator obrotów elektronarzędzia - pomoc w doborze elementu

DDK15 13 Kwi 2023 20:47 441 3
REKLAMA
  • #1 20538316
    DDK15
    Poziom 2  
    Dzień dobry na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem zielony w kwestii elektroniki i potrzebuje pomocy.

Jest oto regulator napięcia który został uszkodzony przez wadliwy akumulator. Prawidłowe napięcie akumulatora to 16.8v ( 4 ogniwa 18650). Uszkodzony element ze zdjęcia pod literka D z kwadracie z paskiem. Wyglądało jak dioda zenera (czarna beczka z szarym paskiem) jednak brak jakichkolwiek oznaczeń. Bez tego elementu urządzenie pracuje na maksymalnych obrotach

Akumulator ma oznaczenie 3434v4s

Narzędzie to chiński no-name i nie znalazłem na jego temat żadnych informacji (schematów i dokumentacji).

Chcę dokupić element jednak nie mam pojęcia jaki dobrać. Bardzo proszę Was o pomoc

Spalony regulator obrotów elektronarzędzia - pomoc w doborze elementu Spalony regulator obrotów elektronarzędzia - pomoc w doborze elementu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20538641
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Jeśli ta dioda jest zamontowana równolegle do akumulatora to nie ma opcji by przez to nie było regulacji. Prawie na pewno jest zwarty tranzystor (Ten na radiatorze) albo co gorsze to uszkodzony te mały układ scalony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20538838
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam - ta dioda jest podłączona równolegle do zasilania silnika , miała zadanie gasić przepięcia wytwarzane
    przez silnik na komutatorze ( zalecana dioda szybka FR306 lub dioda szotkiego ) .
    natomiast tranzystor mosfet prawdopodobnie jest uszkodzony .
  • #4 20538989
    DDK15
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi, będę szukał alternatywnego regulatora do podmiany. Zamykam wątek
REKLAMA