logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę zastąpić włączniki schodowe nowymi z 2 gniazdami?

setax 02 Paź 2010 12:13 4715 5
REKLAMA
  • #1 8574656
    setax
    Poziom 1  
    Witam.

Podczas remontu domu trafiłem niestety na problem i to chyba taki z gatunku nie do przeskoczenia. Otóż, mam zrobioną instalacją z włącznikami schodowymi i wszystko działa jak należy. Problem powstał gdy na allegro zobaczyłem ładne włączniki i bez namysłu postanowiłem je kupić. Oto one:

I tutaj nasuwa się pytanie... czy ja mogę nimi zastąpić te które mam?
    Nowe mają tylko 2 gniazda połączeniowe (na zdjęciu widać 3, z tym ze jedno jest puste). Czy jest to wykonalne czy znów zgodnie z przysłowiem "mądry Polak..."
    Generalnie rozchodzi się o to, że tamte stare - zwykłe białe totalnie nie pasują wizualnie i wszystko szpecą. Jeśli nie pasują to może podpowiecie jakieś inne rozwiązanie np. jakieś fotokomórki, czujniki zmierzchu itd.
    Nie jestem w temacie i nie znam się na możliwościach dzisiejszej elektroniki.

Podsumowując: chcę te nowe albo żadne :)

Dopiero co zarejestrowałeś się na forum i już nie przestrzegasz regulaminu. Możesz zrobić screena i wkleić jako obrazek. Link do aukcji skasowałem. Regulamin pkt 10.11 [Łukasz]
  • REKLAMA
  • #2 8574749
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    Moim zdaniem nie wykonalne przy użyciu tych wymarzonych
  • REKLAMA
  • #3 8574835
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Znalazłem w systemie xComfort Moellera rozwiązanie Twojego problemu.

Pod wyłącznikami ( tymi co zakupiłeś) należałoby zamontować głębsze puszki a w nich nadajnik ( CBEU-02/01), który wysyła sygnał do odbiornika (CSAU-01/01) umieszczonego w przewodzie fazowym zasilającym lampę/y.
    Należy jeszcze wykonać drobną przeróbkę połączeń wyłączników aby każdy z nich miał doprowadzony przewód neutralny.

Możesz jeszcze zrezygnować z wyłączników i zapalać światło pilotem.

Proponuję kontakt z przedstawicielem w/w firmy.
  • REKLAMA
  • #4 8581293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 8582720
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    tols napisał:
    Podejrzewam, że kolega sam nie podoła propozycji kol. remik_I. Zakupione łączniki czy mają działanie mówiąc prosto - tak jak łączniki do dzwonka? Jeśli nie, to nie ma sensu zawracać głowy przedstawicielowi w/w firmy.

Wg katalogu nadajnik z wejściem binarnym (CBEU-02/01) będzie współpracował ze standardowym przyciskiem/łącznikiem.

Czy mogę zastąpić włączniki schodowe nowymi z 2 gniazdami?

Więc lepiej zasięgnąć porady u przedstawiciela a nie siać defetyzm.
  • #6 8583465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA