logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić wyłącznik, gdy nowy wyłącznik różni się trochę schematem?

kontonaelektroda2 25 Sie 2024 11:23 1074 17
REKLAMA
  • #1 21202984
    kontonaelektroda2
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Żona zażyczyła sobie wymianę punktów w korytarzu na jej zdaniem ładniejsze. Niestety dla mnie jest to problem, bo tak okazjonalnie tylko co parę lat mam z tym do czynienia. Przy jednym punkcie nie wiem, jak pogodzić stare podłączenie z nowym. Ktoś mógłby coś doradzić?

Puszka elektryczna z kilkoma przewodami oraz oznaczeniami ręcznymi IN i OUT. Stary elektryczny przełącznik z oznaczeniami IN i OUT oraz parametrami 10AX/250V. Nowy wyłącznik ścienny typu Slim Lexman Opakowanie włącznika Lexman Slim z instrukcją montażu

Co jeszcze mogę dodać, to w punkcie są dwa przewody, do IN wchodzą 2 żyły od tego samego przewodu, a do OUT 2 żyły od drugiego tego samego przewodu, więc tym bardziej nie wiem, jak to połączyć w nowym wyłączniku. W nowym wyłączniku mam 2 zaciski IN, ale one są, jak dobrze rozumiem, oznaczają ten sam punkt, więc tu nie wsadzę 2 żył z tego samego przewodu, bo zamknę obwód z tego przewodu?
  • REKLAMA
  • #2 21202988
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Dlaczego przewody ochronne są wykorzystywane jako zasilanie???
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21202995
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1756
    Wygląda na to, że stary wyłącznik to krzyżowy z racji czterech przewodów.
    Natomiast nowy to schodowy.
    Czy światło zapalane z kilku wyłączników?
  • #4 21202999
    kontonaelektroda2
    Poziom 3  
    >>21202988 a ja nie wiem, nie ja to montowałem te stare włączniki tylko elektryk któy ma stronę na fejsbooku, tysiące poztywnych komentarzy, po całej Polsce jeździ i montuje ludziom. Danych jego nie podam. Podejrzewam że traktuje kolory przewodów jako coś mało ważnego. Tak jak worki na śmieci przy segregacji odpadów do zielonego zielone, żółte to suche a papier w niebieskich a i tak ludzie walą różnie, potem przyjeżdza śmieciarka to gość widzi że ktoś dał do niebiesich mokre i zabiera:)
  • #5 21203001
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    kontonaelektroda2 napisał:
    Żona zażyczyła sobie wymianę punktów w korytarzu

Czegoś nie rozumiem. Żona chce wymienić punkty świetlne (lampy) a Ty kupiłeś nowy włącznik i masz z nim problem. Wymień punkt świetlny (lampę) zgodnie z życzeniem żony a włącznik zostaw w spokoju.
  • REKLAMA
  • #6 21203004
    kontonaelektroda2
    Poziom 3  
    >>21202995 tak z kilku włączników, ok czyli ten włącznik nie nadaje się i muszę poszukać krzyżowy SLIM?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21203001 chce wymienić włączniki
  • #7 21203009
    nikusert
    Poziom 41  
    Tak by to wyglądało.
  • #8 21203012
    sosarek

Poziom 43  
    a ja nie wiem, nie ja to montowałem te stare włączniki tylko elektryk któy ma stronę na fejsbooku, tysiące poztywnych komentarzy, po całej Polsce jeździ i montuje ludziom. Danych jego nie podam. Podejrzewam że traktuje kolory przewodów jako coś mało ważnego

Błąd!
    Takich ludzi należy PIĘTNOWAĆ gdyż to nie elektryk a PATAŁACH i wprowadza zagrożenie dla życia innych takimi zachowaniami !!!
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21203013
    DiZMar
    Poziom 43  
    chce wymienić włączniki

Wyłączniki to nie są punkty świetlne jak podałeś w temacie. Tematem wprowadziłeś trochę w błąd.
    Wracając do meritum.
    Należy kupić z takim samym schematem w stylu który podoba się żonie. Najpierw właściwe i dopiero wybór z nich przez zonę, a nie zona wybrała wygląd, a ty kupiłeś nie sprawdzając czy nada się.
    Załączniki:
    • Jak wymienić wyłącznik, gdy nowy wyłącznik różni się trochę schematem? Punkt świetlny.jpg (21.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21203020
    nikusert
    Poziom 41  
    Jak dobrze zauważył Kolega Sosarek kolory przewodów świadczą o fachowości elektryka.
  • #11 21203023
    kontonaelektroda2
    Poziom 3  
    temat poprawiony. Z takich punktów to jeszcze tu widzę, że to co kupiłem to się nie nada, ten po prawo 6+6 to on jak się fachowo nazywa?

Widok dwóch elektronicznych włączników ściennych z podłączonymi przewodami.

Dodano po 3 [minuty]:

nikusert napisał:
    Jak dobrze zauważył Kolega Sosarek kolory przewodów świadczą o fachowości elektryka.

To 10 lat temu była montowana instalacja, z tego co pamiętam to niebieski-brązowy trzymał się jak coś szło od zasilania. Tylko jak jest lampa do włącznika to już różne te pary kolorów były.
  • #12 21203026
    nikusert
    Poziom 41  
    Ten po prawej wygląda na podwójny schodowy.
    Ma dwa klawisze?
  • #13 21203028
    sosarek

Poziom 43  
    To 10 lat temu była montowana instalacja

Co z tego?
    Kolory i normy mówią jasno o czymś a tak laik jak Ty zdemontuje włącznik, przysłowiowo "kopnie go prąd" i później zdziwienie, żal, lament - nie daj zdarzy się coś gorszego...
    Każdemu wydaje się że można bezkarnie ignorować przepisy i odwalać fuszerki - byle by było tanio i nara...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21203037
    kontonaelektroda2
    Poziom 3  
    >>21203026 tak własnie zauwazyłem że mam taką wersje lexman slim a więc tylko jednego mi brakuje krzyżowego SLIM

Dodano po 4 [minuty]:

>>21203028 no właśnie ja jak teraz wymieniam to mimo że laik to uważam, stąd post na forum by coś dopytać, też troche elektrotechniki miałem na studiach to cośtam zostało a mój teść jak tu był to zdemontował z jednego punktu włącznik, nie zapamiętał jak było przedtem, potem na chybił trafi próbował łączyć, kłócił się ze mną że niebieski to N a brązowy to faza a ja mu mowię że nie może tak zakładać bo to tylko kolory i tu elektryk inaczej mógł zrobić i nie warto wierzyć kolorom. No ale jak kiedy sprzedamy dom to pewnie pojawi się drugi taki gość w stylu teścia co będzie zakładał że to jest tak jak kolory oznaczają.
  • REKLAMA
  • #15 21203121
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3928
    nie ja to montowałem te stare włączniki tylko elektryk który ma stronę na fejsbooku,
    Jeśli ktoś podpisał się pod takim partactwem, to na pewno elektrykiem nie jest. Omijać takich delikwentów szerokim łukiem. Jeśli za usługę zapłaciłeś, to zaproś do domu prawdziwego elektryka i niech przejrzy tę instalację zanim komuś coś się stanie. A rachunek prześlij panu fachowcowi z pesjbuka. Ta instalacja nie jest zgodna z obowiązującymi normami i zasadami i teoretycznie nie powinna być użytkowana.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21203518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21203542
    DiZMar
    Poziom 43  
    Żona zażyczyła sobie wymianę punktów w korytarzu na jej zdaniem ładniejsze.

Babie poczucie smaku (wyglądu) zmieniło się a problem ma pół forum. Autor zamiast kupić takie same elektrycznie to kupił najładniejsze wg żony i stworzył niepotrzebny problem.
    Powtarzam
    DiZMar napisał:
    Należy kupić z takim samym schematem w stylu który podoba się żonie.

Nie będzie problemu.
    Albo jak powiedział swego czasu minister obrony
    Cytat:
    Jak nie ma, to nie ma

i rozłożył ręce.
  • #18 21203624
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3928
    emarcus napisał:
    Z pierwszego foto nie wynika nic złego z samej instalacji...
    Naprawdę tak uważasz? Zresztą za chwilę sam sobie zaprzeczasz. Jest więc dobrze, czy jednak ktoś odstawił niebezpieczną fuszerkę?
    emarcus napisał:
    Załóżmy, ze jest to 'zwód' od lampy sufitowej...
    Załóżmy jednak, że chyba sam w to nie wierzysz.
    emarcus napisał:
    Autor, jak nadmienił na samym początku nie jest elektrykiem i ma o tym nikłe pojęcie...
    I właśnie dlatego jest to szczególnie niebezpieczne. Bo po lekturze chociażby Elektrody mógłby uznać, że przewód tak oznaczony jest "bezpieczny". Albo zastosować go zgodnie z oznaczeniem kolorystycznym. Czy teraz dostrzegasz niebezpieczeństwo wynikające z takiego "drobiazgu"?
    emarcus napisał:
    Autor również nadmienił ze instalacja ta była wykonana 'ileś lat' temu!
    Tak, nadmienił. Ale skoro "fachowiec z pejsbuka" to chyba nie przedwojenny? No i zasady dotyczące wykonywania tego typu obwodów są pewnie starsze od jego konta na owym popularnym portalu.
    emarcus napisał:
    instalator tnie z rolki dodatkowa długość standardowego płaskiego dwu-żyłowego kabla, wykorzystując z niego tylko jeden przewód.
    Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać przewód właściwy. To nie są dobre oszczędności. A nawet jeśli byłaby konieczność wykorzystania innego przewodu, są metody żeby tak wykonaną instalację zrobić poprawnie i tego typu zmiany czytelnie oznaczyć.
    emarcus napisał:
    Co tłumaczyłoby obecność dwóch żółto-zielonych przewodów.
    Nie, tego po prostu nie wolno usprawiedliwiać. Kolor przewodu pełni ściśle określoną funkcję i wszyscy tutaj doskonale wiedzą dlaczego.
    emarcus napisał:
    Czy w tym czasie był dostępny szeroki asortyment wielożyłowych płaskich kabli stosownych do instalacji podtynkowych?
    Tak. Zapewniam, że przynajmniej od 30 lat nie ma problemów z zakupem okablowania do takiej instalacji.
    emarcus napisał:
    Nie wiem jak jest obecnie....
    Także obecnie da się zakupić odpowiednie okablowanie. Reasumując, czasy kiedy robiło się byle jak, z byle czego i byle kim powinny odejść już dawno w niepamięć. Podobnie jak kompletowanie przypadkowych elementów instalacji zgodnie z zasadą: "tym chata bogata co wyniesie tata". Być może problem da się zbagatelizować, ale... Partacz plus prąd to zły duet, który zwyczajnie potrafi zabić. Warto o tym zawsze pamiętać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące wymiany wyłącznika w korytarzu, który różni się schematem od starego. W odpowiedziach zauważono, że stary wyłącznik może być krzyżowy, a nowy schodowy, co może powodować problemy z podłączeniem. Użytkownik miał trudności z podłączeniem dwóch żył z tego samego przewodu do nowych zacisków IN. Wskazano, że należy kupić wyłącznik zgodny z istniejącym schematem, a nie tylko estetyczny. Podkreślono również znaczenie prawidłowego oznaczenia przewodów oraz konieczność skonsultowania się z profesjonalnym elektrykiem, aby uniknąć niebezpieczeństwa wynikającego z nieprawidłowej instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA