logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka BOSCH SGV59A23/22 - piana po myciu, jak rozwiązać?

metmusic 02 Paź 2010 12:16 22895 6
REKLAMA
  • #1 8574672
    metmusic
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam problem ze zmywarką BOSCH LOGIXX SGV59A23/22.
    Po myciu pozostawia sporą ilość piany na dnie.

Od razu odpowiem na potencjalne pytania:
    1. Zmywarkę mam od nowości (kilka lat)
    2. Stosuję markowe proszki do zmywarki wedle instrukcji
    3. Problem zaczął się „w połowie” opakowania, a nie po zmianie na kolejne/inne/nowe.
    4. Nie ma żadnego innego problemu – myje, nabłyszcza, suszy, kończy programy jak należy.
    5. Czas mycia także jest w porządku
    6. Nie, nikt nie nalał płynu do mycia naczyń, nie dodał proszku do prania, nie wlał płynu do spryskiwacza samochodowego, podczas imprezy nikt nie poczęstował zmywarki piwem, nie wrzucił żadnej innej pieniącej się substancji nie przeznaczonej do zmywarki, etc :)

W związku z tym pytania:
    Czy jest to jakiś znany i typowy objaw czy nie?
    Czy reset opisany w instrukcji dotyczy TYLKO anulowania programu czy jest to także przywrócenie ustawień fabrycznych zmywarki które może pomóc?

Z góry dziękuję za pomoc,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8576577
    birre
    Poziom 21  
    Ocena: 468
    a dozownik jest sprawny ? piana powstałe też z nabłyszczacza ustaw na 3
  • REKLAMA
  • #3 8576737
    metmusic
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc, spróbuję zmienić wartość dozowania nabłyszczacza i na początek proszek.
    Od razu napiszę, że reset nie pomógł.
  • #4 8591194
    yapko
    Poziom 2  
    I dało coś ustawienie poziomu nabłyszczacza?
    Ja mam zmywarkę (bosch ale inna) od wczoraj i widzę ten sam problem.
  • REKLAMA
  • #5 8591222
    metmusic
    Poziom 12  
    Szczerze mówiąc w końcu nie robiłem z tym nic bo nie miałem czasu (zmywarki nie mam pod ręką). Natomiast zauważyłem prawdopodobnie problem w stosowanym proszku. Ale też nie zmieniałem w związku z czym temat stoi. Jak będę coś wiedział napiszę.
  • REKLAMA
  • #6 8657161
    metmusic
    Poziom 12  
    Witam,

Zmiana ilości nabłyszczacza nie pomogła, zmiana proszku także nie pomogła...
    Jakieś inne sugestie?
  • Pomocny post
    #7 8658552
    RC-BOY
    Poziom 16  
    Ocena: 97
    Witam, jeśli nie były zmieniane środki myjące to sądzę , że usterka może tkwić w ilości wody pobieranej przez zmywarkę. Dzieje się to zwłaszcza w zmywarkach BOSCH i SIEMENS (w większości modeli) zaczynają po pewnym czasie zmywać i płukać w mniejszej ilości wody. Spowodowane jest to zanieczyszczeniem zaworu odpowietrzającego spustu wody (zawór zakleja się), co powoduje pobieranie i pracę z mniejszą ilością wody. Zawór znajduje się z lewego boku zmywarki (patrząc od przodu) taki plastykowy prowadnik przez który przepływa woda pobierana i wypuszczana , i właśnie u szczytu rury wypuszczającej jest zawór który trzeba wyczyścić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką BOSCH LOGIXX SGV59A23/22, która po myciu pozostawia pianę na dnie. Zmywarka jest używana od nowości, a problem pojawił się w trakcie używania jednego opakowania proszku. Użytkownik stosuje markowe środki czyszczące zgodnie z instrukcją. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie dozownika nabłyszczacza oraz poziomu jego ustawienia. Użytkownik zmienił ustawienia, ale to nie pomogło. Inna sugestia dotyczyła zanieczyszczenia zaworu odpowietrzającego spustu wody, co może prowadzić do mniejszej ilości wody używanej podczas mycia, co jest typowe dla zmywarek BOSCH i SIEMENS. Zawór ten znajduje się z lewej strony zmywarki i wymaga czyszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA