logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego różnicówka wyłącza się w wynajmowanym domu? Brak schematu instalacji

macx 03 Paź 2010 22:46 9797 14
REKLAMA
  • #1 8580956
    macx
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam, mam problem - wywala mi różnicówkę, ale po kolei.

Dom nie jest mój (wynajmowany), nic nie wiem na temat instalacji - żadnego schematu - jedyne co mam to dostęp do skrzynki, poniżej zdjęcia:

zdjęcie całej skrzynki:

fragment problematyczny:

Problem pojawił się dzisiaj w nocy - do czwartej rano oglądałem TV, a od ósmej żona zauważyła że nie ma prądu w całym domu. Nigdzie nie było przy niczym grzebane. W nocy działało, a rano już nie.

W domu piwnica, parter i piętro. W piwnicy wszystko działa. Na parterze brak prądu w gniazdkach w kuchni i łazience (pozostałe OK) oraz brak oświetlenia w każdym pomieszczeniu. Na piętrze nie ma nigdzie oświetlenia, ani prądu w gniazdkach. Nie działa też oświetlenie na zewnątrz domu (1 żarówka nad drzwiami wejściowymi).

Na wyłączonych w całym domu wszystkich urządzeniach z gniazdek i na wyłączonych wszystkich przełącznikach oświetlenia - jeżeli załączę esa widocznego na zdjęciu (tego wyłączonego) to zadziałają na ułamek sekundy wszystkie niedziałające, wymienione wyżej gniazdka i oświetlenie, i zaraz potem wywala różnicówkę (na 2gim zdjęciu 2gi od lewej - Siemens 5SM1 314-0).

Więc porozkręcałem wszystkie niedziałające gniazdka, wyłączniki, żyrandole i kinkiety żeby sprawdzić czy nie ma gdzieś zwarcia N do PE, ale nic takiego nie znalazłem. Więc przeglądnąłem też puszki, ale tam też nic nie wykryłem. W oprawie na zewnątrz też niby wszystko OK.

Mogę coś jeszcze sprawdzić przed wezwaniem fachowca ? Znam się na elektronice - na elektryce tylko na tyle ile mi potrzeba.

z góry dzięki za odp.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 8581134
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Jeżeli nikt nic nie grzebał, to są dwie rzeczy do sprawdzenia, ale zwykłymi przyrządami nie pomierzysz:
    - pomiary RCD [czas i prąd zadziałania]
    - rezystancja izolacji obwodu podłączonego do zrzuconego zabezpieczenia

Nie jest żadna puszka / gniazdo zawilgocona?
    Sugerowałbym odłączenie jeszcze raz wszystkich odbiorników, dokładny przegląd instalacji, bo cudów nie ma. Albo masz uszkodzony RCD i sam z siebie głupieje, albo upływność w instalacji [uszkodzona izolacja] w części załączanej przez nieszczęsne B16. Nie musi to być pełne zwarcie, wystarczy upływ rzędu 25-30mA żeby RCD zadziałało, czyli jakieś 9,2-7,7kΩ.

Jeśli w ogóle RCD jest sprawne, to uszkodzenia należy szukać w zmniejszonej rezystancji pomiędzy żyłami L-PE, N-PE, lub innej drodze przepływu prądu z przewodów roboczych do ziemi w całej sekcji wyłączanej przez B16.
  • REKLAMA
  • #3 8581160
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    Witam.

Dodatkowo wyłączyć wszystkie odbiorniki tego felernego obwodu, sprawdzić działanie RCD. Upływność może być na którejś gałęzi obwodu, za konkretną puszką łączeniową lub tp.
    PS. A więcej producentów w tej rozdzielnicy nie było ?
    Naliczyłem pięciu.
  • REKLAMA
  • #4 8581180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8581192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 8581206
    macx
    Poziom 11  
    Cytat:
    Dodatkowo wyłączyć wszystkie odbiorniki tego felernego obwodu, sprawdzić działanie RCD. Upływność może być na którejś gałęzi obwodu, za konkretną puszką łączeniową lub tp.

W tym obwodzie, który mi wyrzuca RCD odbiorniki wyłączałem już wcześniej, wszystkie wtyczki powyłączane i wszystkie przełączniki oświetlenia wyłączone. Gdy załączę tego esa co widać na zdjęciu jako wyłączony to wywala RCD. Opisałem to wcześniej tyle że może niezbyt jasno... Na wyłączony bezpieczniku o którym mowa RCD działa poprawnie. Problem w tym, że na tym obwodzie ktoś zrobił całe piętro, oświetlenie parteru i część gniazd parteru (kuchnia, łazienka).

Cytat:

PS. A więcej producentów w trej rozdzielnicy nie było ?
    Naliczyłem pięciu.

Nie mój dom :)

Dodano po 9 [minuty]:

Cytat:
    Opisz to właściwie. Jak mogą zadziałać urządzenia i oświetlenie po załączeniu różnicówki (siemens), jeśli w całym domu są odłączone. Sprawdzaj urządzenia w obwodzie z tą różnicówką. Zwróć uwagę na odbiorniki w kuchni i łazience (kuchnia el. podgrzewacze wody, itp. które mogą być podłączone bez użycia gniazda i wtyczki. Oprawa na zewnątrz - dokładnie, tam może być trochę wody. Pechowe urządzenie odłącza już przy różnicy 30 mA, nie musi być to zwarcie.

postaram się najdokładniej jak potrafię:

Bezpiecznik ten co jest na zdjęciu wyłączony to ten felerny, na którym wywala RCD. Jeżeli jest on wyłączony to pozostałe obwody działają właściwie.
    Jeżeli powyłączam wszystkie odbiorniki z tego felernego obwodu, to po załączeniu bezpiecznika, o którym mowa powyżej - od razu wywala RCD.

Nie mam odbiorników w całym domu podłączanych bez wtyczki, a oprawa na zewnątrz sprawdzona - brak wody.
  • #7 8581252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 8581272
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Skoro nie jest to Twój dom to dlaczego zabierasz się za naprawę instalacji. Wykonaj telefon do właściciela i niech ten przyśle elektryka na własny koszt.
  • #9 8581291
    macx
    Poziom 11  
    Cytat:
    Skoro nie jest to Twój dom to dlaczego zabierasz się za naprawę instalacji. Wykonaj telefon do właściciela i niech ten przyśle elektryka na własny koszt.

Bo to potrwa, a w domu nie mam oświetlenia ani ciepłej wody.
  • #10 8581873
    gts1991
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 100
    Mała podpowiedź kolego w urządzeniach ( odbiornikach ) są filtry EMC na które często siadają kondensatory w nich dostają przebicia a potem się dzieją cuda :)
  • #12 8585853
    yamayama
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    wyłącz zasilanie, odłącz odbiorniki, weź dobry omomierz i szukaj po kolei, nie ma cudów, tylko czasu mało:] najszybciej tak znajdziesz niż po omacku.
  • #13 8588473
    LBN41
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    poprzez ten RCD są zasilane jeszcze dwa obwody. być może szkopuł nie leży w tym obwodzie, tylko w którymś z tych pozostałych. bo może być tak , że te pozostałe obwody nie mają obciążenia., a w nich po między N-PE jest jakieś zwarcie. Wtedy RCD przy przepływie prądu po przez "felerny" obwód wyrzuci . Ja odłączyłbym te wszystkie trzy obwody, z każdego z nich -L,N,PE i pomierzył rezystancję pomiędzy poszczególnymi żyłami. nawet nie miernikiem do izolacji , multimetr na MEGAOMACH też da jakiś pogląd.

Dodano po 12 [minuty]:

można też te trzy obwody odłączyć całkowicie L-N właściwie PE niema co ruszać. następnie podłączać każdy obwód osobno LiN i podać napięcie. da to pogląd na lokalizację uszkodzonego obwodu.
  • #15 9348151
    macx
    Poziom 11  
    Cytat:
    Pytający naprawił?Co było przyczyną?

Niestety nie, przyjechał "elektryk", pooglądał i odłączył różnicówkę :) W tym roku i tak się wyprowadzam....

Podsumowanie tematu

✨ W wynajmowanym domu wystąpił problem z wyłączaniem różnicówki (RCD), co spowodowało brak prądu w częściach budynku. Użytkownik zauważył, że po wyłączeniu wszystkich urządzeń i przełączników, różnicówka nadal się wyłącza. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie rezystancji izolacji obwodu, ewentualne uszkodzenie RCD, a także eliminację poszczególnych odbiorników w celu zlokalizowania problemu. Wskazano na możliwość wystąpienia upływności w instalacji, co może powodować zadziałanie RCD przy niskich prądach. Użytkownik rozważał wezwanie fachowca, jednak z powodu braku oświetlenia i ciepłej wody postanowił samodzielnie zająć się problemem.
REKLAMA