logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efektowne głośniki 16-20 cm do wysokich tonów, alternatywa dla Tonsil?

tony_tr 21 Wrz 2004 15:59 911 3
REKLAMA
  • #1 866064
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Hym wiem że tonsile 16 cm i 20 oraz syki sa efektywne i potrafią głośno zagrać.
    Używać bede tylko do wysokich tonów. Mam dylemat pisałęm już tu o tym jeśli nie znajde innych głośnoików wezmę te ale czy zna ktoś tak samo efektywne lecz ładniejsze (prezentąjące sie głośniki) niż tonsile?
    chodzi o gwizd i jakis 16- 20 cm.
    Potrzebne mi one do małej mocy wzmaka 30 wat. Będo jako
    surroundy tylne. Musza zagrac głośno. Czy zna ktoś tak samo efektywne lecz ładniejsze głośniki niż tonsil?
    np białę polipropylenowe membrany. Ponieważ tonsile są dobre lecz nie prezentują sie jak powinny. Zależy mi tez bardzo na wyglądzie napewną są takie głośniki co łącza obie cechy tylko jakie?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 866335
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    membrany polipropylenowe są zazwyczaj cięższe niż ich odpowiedniki papierowe dlatego mają węższe pasmo przenoszenia :wink:
  • REKLAMA
  • #3 866640
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    czego chcesz od wyglądu tonsili? głosnik ma grać. Najlepiej jakby dobrze grał. Zazwyczaj kolorowe dziadostwo nie gra dobrze a nawet efektywnie. Nawet głosnik z papieru szarego dobrze się zaprezentuje we względnie ładnej obudowie.

Sam sobie poszukaj czegoś o głośnikach, tyle już było konstrukcji na forum. Zadajesz któryś raz z rzędu bardzo ogólne niejasne pytanie.

Poszukaj dobrze... sa tonsile z białymi koszami, STX'y Alphardy. Np zestawy tonsil Cz@t posiadają membrany białe. Ale mają słabą skuteczność. Alphardy nawet jak pisze 88dB mają w porywach 85dB www.eltaj.pl . Po za tym tesla http://www.tvm-valmez.cz

jesli chcesz głosności musisz skutecznie zasilić. Moim zdaniem 30W to nie jest mała moc.

Zobacz sobie Tannoy M1 - w środku siedza papierówki (węglowane), ale dźwięk jest warty tego papieru. Po za tym prezentują się elegancko. Nowe Tannoye Mx-1 czy jakieś inne wynalazki, maja polipropylen i grają dużo gorzej.

Pytanie główne co masz na przodzie?

Najpierw powiedz jakie masz głośniki na oku - a potem pogadamy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA