logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dobranie głośników STX, ALPHARD, TONSIL proszę o pomoc......

Pioro33 19 Gru 2005 20:16 1904 9
REKLAMA
  • #1 2098679
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    Potrzebuję uzbroić swoje kolumny w głośniczki mianowicie potrzebuję 8x 20cm i 2x 25cm zastanawiałem się nad głośnikami alphard LW1000, STXami i tonsilami z tymże tonsilami regenerowanymi bo na kupienie nowych mnie nie stac koszt jednego nowego to ok. 120zł choć z moich doświadczeń wynika że TONSILE biją na łeb alphardy i STXy, proszę o pomoc jakie głośniki będą lepsze osobiście skłaniam sie bardziej ku STXom co o tym Sądzicie proszę pomóżcie i powymieniajcie opinie na temat każdych z tych typów głośników które wyminiłem wyżej, dziekuję bardzo pozdrawiam serdecznie wszystkich Elektrodziarzy i nie tyłko :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2099215
    kondzio1717
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    8x20cm!? To co to sa za kolumny?! Rzeczywiscie STX jest najlepszym rozwiazaniem, jesli chodzi o stosunek cena/jakosc. Na stronie www.stx.pl napewno znajdziesz cos dla siebie, a dla klientow hurtowych maja znizki :D ALPHARDA sobie odpusc, a TONSILe to rzeczywiscie wyzsza klasa cenowa.
  • #3 2099272
    Pioro33
    Poziom 19  
    super dziękuję Panu a co do tych kolumn to wkradła sie pewna nieścisłość kolumny są cztery po dwie 20cm w jednej czyli 4x2 8 głośników, jeszcze jedno chodzi mi po głowie, alphardy wyglądają przynajmniej z zewnątrz bardzo masywnie sprawiają wrażenie dość solidnych ale w końcu nie chodzi tu o wygląd :) tonsile w sumie też nie szokują wyglądem rozmiarami itd. a pod względami odsłuchowymi są rewelacyjne.... jeszcze raz dziękuję

Dodano po 10 [minuty]:

proszę spojrzeć i wypowiedzieć sie na ich temat: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77978935 bardzo dziękuję

Dodano po 8 [minuty]:

w ogóle co można powiedzieć o głośnikach regenerowanych czy regeneracja zrobiona przez profesjonalistę bardzo odbiega od możliwości głośnika nieregenerowanego chodzi mi szczególnie o te tonsile powyżej ich niebywałą zaletą jest cena a co z jakością....... pozatym przekonuje mnie to że jakby nie było to TONSILE :) prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #4 2099830
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam. Te głośniki będą miały raczej lipne parametry w porównaniu do oryginalnych tonsili. Są zrobione na gumach i membranach które mają z pewnością inne parametry niz TONSIL. Cena wcale nie jest tak szokująco niska, w tej cenie znajdziesz spokojnie profesjonalnie zregenerowane tonsile na oryginalnych częściach, które nie będą znacznie odbiegały od oryginału.
    Pozdrawiam.
  • #5 2107680
    Pioro33
    Poziom 19  
    a co Myślicie o głośnikach TESLI jak one wypadają w porównaniu z STXami Tonsilami i alphardami, w zasadzie alphardów nie biorę już pod uwagę stwierdzenie ALPIERDY jest jak najbardziej trafne także pozostaje STX ewentualnie TESLA co Radzicie proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #6 2116679
    Pioro33
    Poziom 19  
    proszę o dalsze rozwijanie tematu zależy mi na tym :) dziękuję i pozdrawiam Wesołych Świąt
  • #7 2116735
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 6414651
    czoper224
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    co wy mowicie czy chodz jeden z was eksperymentowal z tymi glosnikami ja juz pare lat sie w to bawie mam w tej chwili altusy 110 no za bardzo nisko to nie zchodza ale bierzesz rurki najlepiej z wody 10" o dlugosci ile tylko wejdzie wyciagasz zaslepki sa takie 2 przy altusach wkladasz w nie te rurki i spowrotem zakladasz i masz zestrojone nizej mi pieknie teraz graja niskim tonem a dotego kupilem 2 glosniki alphard lw 1000 200 w zamienilem i odlot niech ktos nie mowi jak nigdy nie testowal o niebo lepiej graja od tonsila i nizej schodza wiec zastanowcie sie co wy wypisujecie za bzdury pierwsze wytestuj a stx moze sie showac niechce ich widziec ;] Pozdrawiam
  • #9 6415395
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Cytat:
    Tonsil generalnie nie nadaję się na przetwarzacza najniższych tonów i to dotyczy wszystkich głośników
    Nie powinno sie tak generalizowac, Tonsil jako firma produkujaca glosniki ma dosc uniwersalne spectrum. Znajda sie takie male 13 (13/40/2) ktore maja bardzo ladny basik i 16 (16/40/1) ktore maja piekne srednie tony, ale zejsciem nie grzesza. Albo np - 20/80 tonsila coz ze droga, skoro 22/140 stx jest tansza, a oferuje lepszy bas.

Skoro potrzebujesz konkretnych glosnikow, np 25 cm, to za duzego wyboru nie ma. STX i Tonsil maja ledwie kilka modeli, wiec sam musisz zdecydowac jaka charakterystyka przenoszenia i moc sa ci potrzbne. Musisz pamietac ze im wieksza moc glosnik moze przyjac, tym wiekszej bedzie potrzebowal ze strony wzmacniacza zeby dobrze zagrac. Dlatego tak wazna jest efektywnosc glosnikow, bo pozwala mu glosniej zagrac z tej samej mocy ktora jest mu dostarczana (w porownaniu do glosnika z nizszym spl).

Alphardy naprawde sobie odpusc, pewnie naczytales sie dosc niepochlebnych wypowiedzi o nich , a napewno nie sa opinie wyssane z palca. Na teslach (tvm) sie nie znam, ale na pewno beda lepsze niz chinskie alphardy...

A w ogole to masz jakas zwrotnice do tych glosnikow ktore chcesz zakupic?

Cytat:
    o niebo lepiej graja od tonsila i nizej schodza wiec zastanowcie sie co wy wypisujecie za bzdury pierwsze wytestuj

Kolego, altusy to konstrukcja sprzed 25 lat... I to napewno nie jest szczyt jakosci dzwieku. Halasu moze potrafia narobic, ale czy o to chodzi by muzyka byla glosna a nie piekna?

Pozatym obnizajac strojenie zmniejszamy wytrzymalosc mocowa glosnika, a sam bas staje sie bardziej spowolniony/opozniony/przeciagly.

Cytat:

a stx moze sie showac niechce ich widziec

Bo pewnie nawet nie widziales? A moze jak sam napisales:
    Cytat:
    pierwsze wytestuj

Prosze moderatorow o darowanie mi braku "ogonkow", gdyz nie uzywam ich na forach internetowych i w mailach.
  • #10 6417016
    czoper224
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    no jasne a ty testowałeś skąd możesz coś wiedzieć jak się nigdy nie testowało no racja niby jak zestroisz to mniej są wytrzymałe ale po to wymieniłem na alphard i pięknie zagrzmiały Bassem ale rób jak uważasz ;]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników do kolumn, w szczególności wyboru między modelami Alphard LW1000, STX oraz Tonsil, w tym regenerowanymi Tonsilami ze względu na koszty. STX jest wskazywany jako najlepszy wybór pod względem stosunku cena/jakość, natomiast Alphard jest krytykowany za jakość i niepewność parametrów. Tonsile są cenione za jakość dźwięku, jednak mają ograniczenia w reprodukcji niskich tonów ze względu na mały Xmax i wymagają dużej obudowy, by uzyskać odpowiedni bas. Regenerowane głośniki Tonsil mogą być dobrą alternatywą, jeśli regeneracja jest profesjonalna, choć parametry mogą odbiegać od oryginału. Pojawiły się także pytania o głośniki Tesla, które są rozważane jako alternatywa dla STX i Tonsil, jednak brak jest jednoznacznych opinii. W dyskusji podkreślono znaczenie efektywności głośników dla uzyskania odpowiedniej głośności przy danej mocy wzmacniacza. Użytkownicy wymieniają doświadczenia z modyfikacjami obudów i strojenia, co wpływa na charakterystykę basu. Ogólnie Alphard jest odradzany, STX i Tonsil mają swoje zalety i wady, a wybór zależy od wymagań dotyczących charakterystyki przenoszenia, mocy i efektywności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA