logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio

dawcioks 07 Paź 2010 15:28 6004 11
REKLAMA
  • #1 8593541
    dawcioks
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, nie mam dźwięku na zintegrowanej karcie dźwiękowej na płycie głównej :

Asus p5vdc-tvm se/s

karta dźwiękowa to :

Realtek AC97 Audio

Po formacie komputera, nie ma w ogóle dźwięku.Sterowniki zainstalowane i w systemie pokazuje, że wszystko jest niby ok.W menedżerze urządzeń żadnych wykrzykników czy pytajników, wszystko dobrze podłączone, sterowniki śmigają ale dźwięk nie ;/
    Wydaję mi się, że problem leży w konfiguracji sterowników.Nie mam pojęcia co mam robić, proszę o każdą radę bo dźwięk jest mi pilnie potrzebny :/ Pozdrawiam i czekam na jakąkolwiek pomoc.

Dodano po 5 [godziny] 11 [minuty]:

Jest w stanie ktoś mi pomóc ?
  • REKLAMA
  • #3 8596893
    dawcioks
    Poziom 10  
    Używam słuchawek, ale gdzie sprawdzić czy je wykrywa? Mogę zrobić zrzuty ekranu każdej zakładki sterownika realteka bo może trzeba je dobrze skonfigurować
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 8598450
    dawcioks
    Poziom 10  
    wpinam oczywiście do tylnego panelu... mogę zrobić zrzut każdej zakładki tak jak mówiłem wcześniej
  • #6 8598476
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Jeśli włączysz oprogramowanie Realteka i wepniesz słuchawki w gniazdo, to powinien wyświetlić się monit informacją o takowym podłączeniu.
    Jeśli tego nie ma, to wyłącz wykrywanie podłączonych gniazd - zakładka - wyjścia/wejścia audio. Tam też ustaw rodzaj podłączonych głośników (słuchawek) i sprawdź który kolor gniazda jest aktywny.
    Screeny możesz załączyć - to nic nie kosztuje.
  • #7 8598589
    dawcioks
    Poziom 10  
    No to tak :

Co do tego podłączania, to gdy mam włączone te sterowniki na pulpicie (tak jak na screenie) i podłączam słuchawki to nic nie pokazuje..
    to są screeny każdej zakładki (oprócz tej testowej)

Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio
    Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio Brak dźwięku na Asus p5vdc-tvm se/s po formacie, Realtek AC97 Audio
  • #8 8599620
    dawcioks
    Poziom 10  
    pomoże mi ktoś ??!! To pilne dam pomógł !

POMOCY NA PRAWDĘ JEST MI TO BARDZO POTRZEBNE !! :/
  • #9 9416682
    jajer
    Poziom 2  
    Witam, odgrzeję troszkę kotleta :)
    Wiadomo, jak już problem rozwiązany (lub nie) to już nikt na forum nie zagląda. Udało mi się dojść (bardzo skromna lektura, a ASUS nie przyznaje się do tej płyty) przyczyna braku dźwięku (była banalna, jak większość):
    - Kupiłem płytę ASUS P5VDC-TVM SE i oczywiście wszystko cacy, ale dźwięku brak.
    Już cholera mnie brała, przewertowałem setki stron i nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia. Wszędzie sytuacja podobna: sterowniki zainstalowane, a dzwieku nie ma.
    W moim przypadku brak dzwięku był spowodowany brakiem 2-ch zworek!
    Instalowałem kartę dźwiękową na PCI i wszystko było OK!, a na zintegrowanej - cisza!
    Na płycie jest gniazdo oznaczone AAFP1, jest to wyprowadzenie na "Front panel audio (10-1pin)
    - czyli jak nie mamy front panela audio to trzeba założyć zworki na piny 5-6, oraz 9-10 i wszysto gra jak ta lala ;)
    Myślę, że moja (może zbyt długa) wypowiedź pomoże kolejnym "nieszczęśliwym" posiadaczom w/w płyty.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 9488329
    jajer
    Poziom 2  
    Witam,
    od czasu napisania mojego wyjaśnienia odwiedziło ten temat około 200 osób. Mam obraz oryginalnej płytki CD właśnie do tej płyty gł. Jeśli będą chętni to zamieszczę. Proszę o informacje.
  • #11 9490841
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    jajer napisał:
    W moim przypadku brak dzwięku był spowodowany brakiem 2-ch zworek!
    Instalowałem kartę dźwiękową na PCI i wszystko było OK!, a na zintegrowanej - cisza!
    Na płycie jest gniazdo oznaczone AAFP1, jest to wyprowadzenie na "Front panel audio (10-1pin)
    - czyli jak nie mamy front panela audio to trzeba założyć zworki na piny 5-6, oraz 9-10 i wszysto gra jak ta lala ;)
    Myślę, że moja (może zbyt długa) wypowiedź pomoże kolejnym "nieszczęśliwym" posiadaczom w/w płyty.
    Pozdrawiam.
    Przecież to jest "stary jak świat" problem - był dziesiątki razy opisywany na Forum i nie dotyczy tylko tej płyty ! Podobne złącze (JAUD1) i zworki 5-6 9-10 są np. na mojej 8-letniej płycie MSI KT4AV :D
    Ciekawe jest tylko jedno, że ujawnia się zwykle u ludzi po reinstalkach systemu, sterowników itp - to co, zworki wcześniej były, a potem wyparowały :D
    Nie bardzo rozumiem skąd się to bierze ?
  • #12 9505788
    jajer
    Poziom 2  
    Zworki nie wyparowały. Po prostu ich nie było.
    Kupiłem płytę by złozyć komputer do biura (płyta ma wszystko co jest potrzebne) i spotkałem się właśnie z tym problemem.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku na zintegrowanej karcie dźwiękowej Realtek AC97 Audio po formacie komputera z płytą główną Asus P5VDC-TVM SE/S. Mimo zainstalowanych sterowników, dźwięk nie działa, a w menedżerze urządzeń nie ma żadnych błędów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wykrywania głośników w panelu Realteka oraz wyłączenie wykrywania przednich gniazd, jeśli słuchawki są podłączone do tylnego panelu. Ostatecznie, jeden z użytkowników odkrywa, że brak dźwięku był spowodowany brakiem zworki na płycie głównej, co można naprawić przez założenie zworki na pinach AAFP1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA