logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD SHARP LC-32AD5E-BK - zielona dioda, brak reakcji, uszkodzony bezpiecznik 20V

gkrz 08 Paź 2010 08:20 8864 2
REKLAMA
  • #1 8595927
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam. Mam taki TV jak w temacie. Nic o nim nie mogę znaleźć, natomiast żadna usterka z elektrody nie pasuje do mojej ( AQUOS ) Mianowicie: TV po włączeniu do sieci klapnie przekaźnikiem i zapali się zielona dioda na przednim panelu i na tym koniec. Nie można go wyłączyć ani z panelu, ani pilotem. W ogóle na nic nie reaguje. Brak podświetlania, nawet na sekunde, wiatrak na elektronice się nie kręci.
    Mam takie napięcia 20V, 14,5V,5V. Odpiąłem logikę, bez zmian. Uruchomienie w trybie servisowym ( V-, AV, power i do sieci ) nic nie zmienia.
    Matryca to SHARP LK315T3LZ5C. Klient mówił że przed zepsuciem jakieś paski mu się pojawiały. Środek wygląda tak:
    TV LCD SHARP LC-32AD5E-BK - zielona dioda, brak reakcji, uszkodzony bezpiecznik 20V

Chociaż schemat zasilacza by się przydał, żeby się upewnić że jest na pewno OK, może jakiegoś tajemniczego napięcia brakuje. Pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 17 [minuty]:

Sam sobie odpowiadam: Uszkodzony był bezpiecznik w zasilaczu na napięciu 20V. Ale mam jeszcze takie pytanie: czy ten wiatrak z tyłu powinien się kręcić cały czas, czy tylko po nagrzaniu TV. U mnie w ogóle się nie kręci. Coś mi się kojarzy że powinien si kręcić od razu po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #3 8599022
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Napięcie 12V jest, niestety nie mogę znaleźć tranzystora Q3801 i układu nim sterującego. Ale nawet gdybym znalazł, to z kąt mam wiedzieć czy ten wiatrak nie załącza się dopiero po włożeniu w gniazdo CI karty ?? Karty niestety nie mam żeby sprawdzić.
REKLAMA